Нацрада перевірить низку каналів через розголошення державної таємниці

Нацрада перевірить низку каналів через розголошення державної таємниці

10 Лютого 2022
8435
10 Лютого 2022
12:21

Нацрада перевірить низку каналів через розголошення державної таємниці

8435
Канали показали документи, які підтверджують підготовку в Україні спецоперації «Авеню» з затримання найманців приватної військової компанії «Вагнер».
Нацрада перевірить низку каналів через розголошення державної таємниці
Нацрада перевірить низку каналів через розголошення державної таємниці

Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення призначила перевірки ТОВ «Голдберрі» («Еспресо»), ТОВ «Корона санрайс» (4 канал), ТОВ «ТРК "Україна"» («Україна»), ТОВ «ТРК "НБМ"» (5 канал), ТОВ «ТК "Прямий"» (Прямий), ТОВ «Новинна група Україна» («Україна 24»). Таке рішення регулятор прийняв 10 лютого.

Канали у своїх програмах показували документи, які підтверджують підготовку в Україні спецоперації «Авеню» з затримання найманців приватної військової компанії «Вагнер». Зокрема, це лист начальника Головного управління розвідки Міноборони Василя Бурби та звіт, підписаний начальником спеціального резерву ГУР Міноборони Юрієм Семенюком про проведення спеціального заходу «Авеню».

Член Нацради Максим Онопрієнко звернув увагу на те, що ці документи мають гриф «Цілком таємно».

Нацрада надіслала лист начальнику розвідки з проханням з’ясувати приналежність документу до державної таємниці і отримала підтвердження. Тому і призначила перевірку згаданим каналам. Вона пройде з 25 лютого – 12 березня.

«Перевірка проводиться для збалансування інтересів держави та суспільства», – зазначила голова Нацради Ольга Герасим’юк. Максим Онопрієнко звернув увагу на те, що регулятор  «має збалансувати всі інтереси, з одного боку – держави щодо захисту важливої таємної інформації під час триваючої російської агресії та її ескалації, з іншого – право суспільства на інформацію, в тому числі суспільно значиму інформацію».

Нагадаємо, 18 листопада 2021 року згадані документи оприлюднила у фейсбуку журналістка Яніна Соколова.

29 липня 2020 року в Білорусі силовики повідомили про затримання 33 бойовиків приватної військової компанії «Вагнер». Попри запити України про екстрадицію бойовиків, білоруська влада передала їх до Росії.

Головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов пізніше повідомив, що це була спецоперація Служби безпеки України, яка хотіла виманити російських найманців, котрі брали участь у бойових діях на Донбасі. Однак після того, як силовики доповіли про ці плани Офісу президента, спецоперація провалилася. Цю версію підтвердили журналістки Яніна Соколова та Любов Величко.

ЗМІ підозрювали, що в найближчому оточенні президента є люди, які могли «злити» цю інформацію противнику. Офіс президента, СБУ, Служба зовнішньої розвідки України та Головне управління розвідки Міністерства оборони України заперечують цю інформацію.

9 вересня 2020 року Шевченківський районний суд Києва зобов’язав СБУ відкрити провадження проти керівника Офісу президента Андрія Єрмака через спецоперацію із затримання в Білорусі членів ПВК «Вагнера». Провадження відкрили за статтями про державну зраду (ст. 111 ККУ) та шпигунство (ст. 114 ККУ). Андрій Єрмак, своєю чергою, назвав відкриття справи «політичним піаром».

6 березня 2021 року ZN.ua написало, що Офіс президента України начебто намагався вмовити службу британської розвідки МІ6 завадити виходу фільму-розслідування Bellingcat про зрив операції із затримання «вагнерівців». У британській розвідці відповіли, що нічого не можуть зробити з розслідуванням журналістів через свободу слова. Фільм досі не вийшов; у грудні керівник Bellingcat Христо Грозєв сказав, що його випустять за півроку

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8435
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Володимир
798 дн. тому
Черговий спектакль від влади зеленського. Він сам є політична бездарність і не ангел і в його оточенні більше половини членів, що працюють, чи просто симпатизують москві. При цьому на публіку гучно виставляють кожен раз то пошук зрадників, то те, як їх ловлять. А те, що за зраду ворогів відпускають, чи призначають домашній арешт, то про це повідомляють якось тихіше. Прикро, що ідіотизм цих дій влади не доходить до електората.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду