СБУ оголосила підозру керівнику російської військової компанії «Вагнер»

СБУ оголосила підозру керівнику російської військової компанії «Вагнер»

23 Грудня 2021
2413
23 Грудня 2021
10:12

СБУ оголосила підозру керівнику російської військової компанії «Вагнер»

2413
Спецслужба не вказує прізвище підозрюваного, однак з відкритих джерел відомо, що йдеться про Дмитра Уткіна.
СБУ оголосила підозру керівнику російської військової компанії «Вагнер»
СБУ оголосила підозру керівнику російської військової компанії «Вагнер»

СБУ у межах досудового розслідування заочно повідомила про підозру керівнику російської приватної військової компанії (ПВК) «Вагнер». Зловмисник причетний до посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а також ведення агресивної війни.

Спецслужба не вказує прізвище підозрюваного, однак з відкритих джерел відомо, що йдеться про Дмитра Уткіна.

«Встановлено, що у період із липня 2014 до березня 2015 року він перебував на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей. При чому зловмисник діяв за попередньою змовою із високопосадовцями Збройних сил РФ та під їхнім контролем», – говориться в повідомленні.

Зловмисник командував підпорядкованими йому підрозділами бойовиків ПВК «Вагнер», які спільно з підрозділами регулярних військ Росії та незаконних збройних формувань вели бойові дії проти Збройних сил України.

«Задокументовано факти інтенсивного обстрілу бойовиками "Вагнера" українських позицій на Дебальцевському напрямку. Згідно з отриманими даними у цих боях учасники ПВК зазнали великих втрат через відсіч підрозділами Збройних Сил України».

Зловмисник підозрюється у вчиненні злочинів за:

  • ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Наразі триває досудове розслідування. Вирішується питання щодо оголошення підозрюваного у міжнародний розшук для притягнення до кримінальної відповідальності за злочини проти державної безпеки України.

Західні уряди звинувачують Росію у використанні «групи Вагнера» як воєнізованої сили в збройних конфліктах в Україні, Лівії, Сирії, Судані, Мозамбіку та Центральноафриканській Республіці.

Росія заперечує зв'язок між урядом і найманцями, часто описуючи воєнізовані сили як «тренерів» або «радників», попри численні докази їхньої участі в бойових операціях.

17 листопада 2021 року Bellingcat та The Insider опублікували розслідування про зрив спецоперації України із затримання 33 бойовиків російської ПВК «Вагнер».

Розслідування базується на інтерв'ю з колишніми працівниками українських спецслужб, що були учасниками підготовки спецоперації, а також із російськими найманцями, які потрапили на «гачок» українських розвідувальних органів.

13 грудня ЄС офіційно затвердив санкції проти ПВК «Вагнера» та пов’язаних із нею юридичних осіб. Санкції запроваджені проти засновника угруповання Дмитра Уткіна, одного з підрядників ПВК в Сирії Станіслава Дичка та причетного до дій ПВК у Центральноафриканській Республіці Валерія Захарова.

Санкції передбачають заборону на поїздки до країн ЄС, заморожування будь-яких активів у Євросоюзі, а також заборону юридичним і фізичним особам вести бізнес із групою, яка підпадає під санкції.

Колаж: informnapalm.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2413
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду