ТСК просила Bellingcat верифікувати частину даних по «Вагнергейту» – Грозєв

ТСК просила Bellingcat верифікувати частину даних по «Вагнергейту» – Грозєв

18 Листопада 2021
2739
18 Листопада 2021
22:36

ТСК просила Bellingcat верифікувати частину даних по «Вагнергейту» – Грозєв

2739
Найпроблемнішим завданням було виявити, чи знали Росія та Білорусь про операцію до затримання «вагнерівців».
ТСК просила Bellingcat верифікувати частину даних по «Вагнергейту» – Грозєв
ТСК просила Bellingcat верифікувати частину даних по «Вагнергейту» – Грозєв

Журналіст міжнародної групи розслідувачів Bellingcat Христо Грозєв на стрімі «Нової газети» розповів, що паралельно з журналістами своє розслідування українського «Вагнергейту» вела Тимчасова слідча комісія Верховної Ради. І Bellingcat чекав на оприлюднення її висновків, перш ніж публікувати своє власне розслідування

«Ми хотіли, щоб ця комісія отримала частину наших даних завчасно, щоб вони не вийшли із зовсім неправильними висновками. Тому ми дочекалися їхньої публікації 15 листопада, а потім одразу опублікували своє розслідування» – сказав Грозєв.

Він уточнив, що українська сторона мала доступ до більшої кількості даних, ніж розслідувачі, але представники ТСК попросили журналістів Bellingcat верифікувати частину наявних даних, отриманих від української розвідки.

«Коли отримуєш інформацію від розвідувальних кіл, то це трохи наосліп – довіряти їхнім даним. Це завжди проблема у таких ситуаціях. Тому ми із задоволенням зробили кілька валідацій», – сказав він

Верифікація стосувалась питання, чи знали Росія та Білорусь про заплановану операцію, чи могли вони впливати на процес, інфільтрувати своїх людей у групу затриманих потім в Білорусі «вагнерівців».

Верифікувати це було найскладнішим завданням, оскільки була інформація від української розвідки, що один із завербованих «вагнерівців» написав у ФСБ детальний опис того, як його наймали на роботу, але немає даних, які б вказували на те, що там зреагували на його звіт.

Нагадаємо, 17 листопада, вийшло розслідування Bellingcat та The Insider про зрив спецоперації України із затримання 33 бойовиків російської ПВК «Вагнер».

Розслідування базується на інтерв'ю з колишніми працівниками українських спецслужб, які були учасниками підготовки спецоперації, а також із російськими найманцями, що потрапили на «гачок» українських розвідувальних органів.

Влада України спочатку заперечувала підготовку та проведення cпецоперації. Пізніше президент Володимир Зеленський визнав факт її підготовки, однак назвав її «не нашою операцією», вочевидь, натякаючи на причетність до неї спецслужб інших країн.

Детальніше про те, що міститься в розслідуванні Bellingcat, – у матеріалі «Детектора медіа».

Фото: з вільних джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2739
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду