Санкції проти ПВК «Вагнера»: Євросоюз оприлюднив список компаній та імен

Санкції проти ПВК «Вагнера»: Євросоюз оприлюднив список компаній та імен

13 Грудня 2021
1616
13 Грудня 2021
20:38

Санкції проти ПВК «Вагнера»: Євросоюз оприлюднив список компаній та імен

1616
Санкції наклали через регулярні порушення найманцями ПВК «Вагнера» прав людини, вбивства, тортури та довільні страти, а також через незаконні та дестабілізаційні дії на території Лівії, Сирії, Україні та в Центральноафриканській Республіці.
Санкції проти ПВК «Вагнера»: Євросоюз оприлюднив список компаній та імен
Санкції проти ПВК «Вагнера»: Євросоюз оприлюднив список компаній та імен

13 грудня Європейський Союз ввів санкції проти учасників ПВК «Вагнера», а також трьох пов’язаних із нею компаній.

Своє рішення у Раді ЄС пояснюють тим, що ця ПВК набирала, навчала й організовувала найманців для незаконних операцій у різних країнах світу. Там «вагнерівці» розпалювали насильство, грабували природні ресурси та залякували мирних жителів, порушуючи міжнародне право.

Включені у список люди причетні до серйозних порушень прав людини, вбивств, страт та тортур на території Лівії, Сирії, Україні та в Центральноафриканській Республіці.

Введені обмежувальні заходи погодили в рамках чотирьох різних режимів санкцій: Глобального режиму санкцій ЄС у галузі прав людини та режимів санкцій щодо ситуації в Лівії та Сирії, а також дій, що підривають територіальну цілісність України.

В рамках режиму санкцій за порушення територіальної цілісності України обмеження ввели проти засновника ПВК «Вагнера» Дмитра Уткіна, найманців групи ПВК Дениса Харитонова та Сергія Щербакова.

Крім того, у списку фігурує «командувач» Александр Кузнєцов, якого в ЄС вважають відповідальним за діяльність групи «Вагнера» у Лівії, один із засновників групи «Вагнера» Андрій Трошев, який, як стверджується, підтримує владу Сирії, найманець ПВК «Вагнера» Андрій Богатов, росіянин Валерій Захаров, якого називають радником  президента ЦАР з питань безпеки і ключовою фігурою у командній структурі ПВК «Вагнера», один з найманців ПВК в Сирії Станіслав Дичко.

Захарова вважають причетним до вбивства трьох російських журналістів у ЦАР у 2018 році: Орхана Джемаля, оператора Кирила Радченка і режисера Олександра Расторгуєва, які знімали там документальний фільм про роботу ПВК «Вагнер». 

Крім того, ЄС вводить санкції проти енергетичних компаній з Росії «Європоліс», «Велада», «Меркурій», які діють у нафтогазовому секторі Сирії.

Включеним до списку фізичним та юридичним особам тепер заморозять активи в ЄС, якщо вони є, та заборонять в’їзд до ЄС.

Нагадаємо, що 17 листопада 2021 року Bellingcat та The Insider опублікували розслідування про зрив спецоперації України із затримання 33 бойовиків російської ПВК «Вагнер».

Розслідування базується на інтерв'ю з колишніми працівниками українських спецслужб, що були учасниками підготовки спецоперації, а також із російськими найманцями, які потрапили на «гачок» українських розвідувальних органів.

Фото: з вільних джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1616
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду