Як змінилось медіаспоживання білорусів після блокування незалежних ЗМІ – розповідає Анастасія Ровда

Як змінилось медіаспоживання білорусів після блокування незалежних ЗМІ – розповідає Анастасія Ровда

13 Жовтня 2021
2025
13 Жовтня 2021
18:23

Як змінилось медіаспоживання білорусів після блокування незалежних ЗМІ – розповідає Анастасія Ровда

2025
Новинні агрегатори, які й приводили білоруську аудиторію на новинні сайти, після блокування незалежних видань, будуть радити російські пропагандистські сайти, а непідготовлений споживач не завжди зможе розібратись, якій інформації краще не вірити.
Як змінилось медіаспоживання білорусів після блокування незалежних ЗМІ – розповідає Анастасія Ровда
Як змінилось медіаспоживання білорусів після блокування незалежних ЗМІ – розповідає Анастасія Ровда

Журналістка та директорка білоруського видання «Наша Ніва» Анастасія Ровда розповіла ДМ, що після перезапуску видання у 2021 році редакція провела опитування своєї аудиторії у телеграмі щодо використання VPN. З 13 тисяч опитаних:

  • 17% використовують VPN постійно;
  • 59% вмикають його, щоб відкрити заблоковані сайти;
  • 10% – використовують вкрай рідко;
  • 14% – не використовують його взагалі. 

І це серед користувачів Telegram – «апріорі досить просунутою в технічному плані аудиторії». На її думку, в Білорусі знищили журналістику – залишилась дозволена пропаганда та лайфстайл. Хоча після початку протестів 2020 року у білоруської аудиторії з’явився запит на громадську, політичну журналістику, – нею неможливо займатися через рівень репресивного переслідування.

Тому з’являється великий ризик, що люди, які читали незалежні ЗМІ, але які не вміють користуватися VPN, скоріш за все перейдуть на російські ресурси й будуть жити повісткою не своєї країни. І це може сприяти, наприклад, подальшій інтеграції з Росією.

А люди, які й раніше не споживали пропаганду, не стануть споживати її і зараз, опісля блокування всіх альтернативних ЗМІ. 

«Будь-які бар’єри скорочують аудиторію. Якщо раніше, до прикладу, такими бар’єрами були відсутність мобільної чи адаптивної версії сайту, то зараз такий бар’єр – VPN. Користувач хоче читати новини там, де йому зручно. Саме тому білоруські ЗМІ активно ведуть соціальні мережі – вони використовують не заборонені державою платформи, на яких аудиторії зручно читати новини», – сказала вона ДМ. 

Скриншот з відео «Што будзе з незалежнымі медыямі?»/YouTube

Далі вона розповіла, що відбулось з аудиторією білоруських сайтів після блокувань. Левову частку аудиторії на новинні сайти приводили новинні агрегатори: «Яндекс.Дзен», «Яндекс.Новости», «Google News», «Google Discover». Після блокування владою білоруських доменів, сайти перейшли на нові домени в інших доменних зонах. Через це відвалився весь трафік агрегаторів. Багато незалежних ЗМІ просто звідти зникли. 

Їх заміняють незаблоковані білоруські сайти й начебто білоруські сайти, але насправді – це пропагандистські російські сайти, орієнтовані на білоруську аудиторію (наприклад – «Спутник Беларусь»). І власне російські, оскільки Білорусь перебуває в одному мовному просторі й користувач, який не дуже розбирається в величезному розмаїтті ЗМІ, обере те, що йому запропонує агрегатор. 

«Звісно, ми зараз говоримо не про ядерну аудиторію, якій важливо читати конкретні ЗМІ, а загалом про користувачів інтернету в Білорусі. І у висновку ми маємо подвійну проблему: ускладнений доступ до сайтів через блокування й ускладнений доступ до агрегаторів. Й це ті виклики, на яких ми зараз і концентруємося», – завершила вона.

Нагадаємо, що 8 липня білоруські силовики прийшли з обшуком до редакції «Нашої Ніви», заблокувавши роботу сайту. Згодом видання публікувало фотографії того, як силовики громили квартири журналістів/ок. В той же день вони затримали чотирьох співробітників редакції.

Кількох згодом відпустили, але й досі за ґратами перебувають головний редактор Єгор Мартинович, якого побили при затриманні. Та керівник рекламного відділу Андрій Скурко, у якого інсулінозалежний діабет.

Згодом дружина Мартиновича та журналістка Адарія Гуштин написала, що її чоловіка тримають в жахливих умовах, змушуючи, наприклад, спати на металевій шконці без матрасу.

Наприкінці липня сайт відновив свою роботу за новою адресою

Фото: фейсбук Анастасії Ровди

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2025
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду