Напад на «Схеми»: У прокуратурі пояснили, чому відправили до суду справу без оригіналів доказів

Напад на «Схеми»: У прокуратурі пояснили, чому відправили до суду справу без оригіналів доказів

3 Листопада 2021
3340
3 Листопада 2021
10:04

Напад на «Схеми»: У прокуратурі пояснили, чому відправили до суду справу без оригіналів доказів

3340
Копії аудіо та відео долучені до матеріалів слідства як докази, а оригінали, за даними прокуратури, потерпілі самі не надали у відведений для цього термін.
Напад на «Схеми»: У прокуратурі пояснили, чому відправили до суду справу без оригіналів доказів
Напад на «Схеми»: У прокуратурі пояснили, чому відправили до суду справу без оригіналів доказів

У прокуратурі пояснили, чому відправили до суду справу про напад на журналістів програми «Схеми» в «Укрексімбанку» без оригіналів відео- та аудіодоказів. Про це розповіла речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець у коментарі УП.

За її словами, термін розслідування спливає 4 листопада і не підлягає поновленню, тому прокуратура 2 листопада відправила до суду обвинувальний акт. Як заявила Максимець, в іншому випадку справу би закрили через порушення строків розслідування.

Речниця прокуратури стверджує, що потерпіла сторона повідомила, що надасть оригінали аудіо- та відеозаписів лише на підставі ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ. Суд у задоволенні відповідного клопотання нібито відмовив. Водночас до справи долучені копії цих матеріалів, які прокуратура взяла з інтернету.

«Потерпілі мали змогу протягом 28 днів самостійно надати дізнанню оригінал відновленого відеозапису конфлікту, але, не будучи обмеженими у цьому праві, цього не зробили. Також сторона потерпілих була запрошена на 1 листопада для ознайомлення з матеріалами і внесення клопотань, проте і цим правом не скористалась. Така пасивна процесуальна поведінка потерпілих є незрозумілою», – сказала Надія Максимець.

За її словами, оригінали можуть долучити до справи вже під час судового розгляду, але потерпілі мають пояснити судді, чому не зробили цього раніше.

«Слідчі дії в своїй сукупності підтверджують незаконне вилучення зібраних журналістами матеріалів та технічних засобів з метою перешкоджання виконанню ними своєї професійної діяльності. Проте отримані докази не є достатніми для доведення в суді винуватості осіб у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.146 КК України (незаконне утримання). При цьому, зауважу, що всі дії, вчинені відносно журналістів, у тому числі насильницького характеру, охоплюються іншими статтями, які інкримінуються підозрюваним – ч. 1, 3 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч. 1 ст. 126 (насильницькі дії, що завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень)», – додала речниця прокуратури.

2 листопада стало відомо, що за перешкоджання професійній діяльності журналістів програми «Схеми» судитимуть чотирьох осіб. Адвокат журналістів заявив, що справу направили до суду без ключових доказів – оригіналів аудіозапису інциденту та відео нападу. При цьому розслідування справи за статтею 146 про незаконне утримання журналістів у приміщенні банку було закрито.

Нагадаємо, що програма «Схеми: корупція в деталях» опублікувала розслідування під заголовком «Мецгер, "ДНР", SkyMall та $ 60 000 000».

Під час підготовки цього інтерв’ю стався конфлікт між керівником «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером і його підлеглими з одного боку, знімальною групою «Схем» — з іншого. 

Знімальна група записувала інтерв'ю з головою банку Євгеном Мецгером, однак після одного із запитань він наказав працівникам фінустанови забрати камери та стерти матеріал. Журналістів близько години не випускали з приміщення, розмови з працівниками установи під час подій вдалося зафіксувати на аудіо.

«Укрексімбанк» спочатку оприлюднив власну версію подій. Як стверджували у банку, журналіст з оператором нібито без будь-якого перешкоджання залишили приміщення банку з усією записуючою та освітлювальною технікою.

Однак редакції програми «Схеми» вдалося відновити знищений відеозапис на картці пам’яті з камери, яку забрали охоронці банку. На семихвилинному відео можна побачити, як після чергового запитання журналіста Овсяного голова «Укрексімбанку» Мецгер спочатку відмовляється далі розмовляти, а потім звертається до охоронця з наказом «выруби его».  

Із заявами на підтримку журналістів виступили посольство США та Рада зі свободи слова при президентові України, а також Незалежна медійна рада та ГО «Детектор медіа».

6 жовтня Наглядова рада «Укрексімбанку» відсторонила Мецгера на час проведення внутрішнього розслідування нападу на знімальну групу «Схем» та принесла «щирі вибачення» журналістам. Тимчасовим виконувачем обов’язків голови правління фінустанови став Сергій Єрмаков. 

Сам Мецгер попросив вибачення через інцидент із нападом на знімальну групу «Схем» у формі листа.

7 жовтня правоохоронці вручили підозри Євгену Мецгеру та директору департаменту інформаційної політики банку Володимиру Пікалову.

Фото: скріншот з відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3340
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду