Справа про напад на журналістів «Схем» пішла в суд без ключових доказів та без найтяжчої статті – адвокат Попов

Справа про напад на журналістів «Схем» пішла в суд без ключових доказів та без найтяжчої статті – адвокат Попов

2 Листопада 2021
2537
2 Листопада 2021
21:12

Справа про напад на журналістів «Схем» пішла в суд без ключових доказів та без найтяжчої статті – адвокат Попов

2537
Він вважає, що це ставить під загрозу можливість доведення вини обвинувачених у скоєному правопорушенні.
Справа про напад на журналістів «Схем» пішла в суд без ключових доказів та без найтяжчої статті – адвокат Попов
Справа про напад на журналістів «Схем» пішла в суд без ключових доказів та без найтяжчої статті – адвокат Попов

Справу щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів програми «Схеми» направили до суду, але без «ключових доказів» – оригіналів аудіозапису інциденту та відновленого журналістами відео нападу. Про це розповів адвокат журналіста і оператора «Схем» Анатолій Попов.

«Сьогодні зазначену справу відправили в суд, але в ній відсутні ключові докази. Це ставить під реальну загрозу можливість доведення вини обвинувачених у скоєному правопорушенні», – заявив Попов.

Крім того, в процесі підготовки обвинувального акту з нього зникла найтяжча, 146 стаття Кримінального кодексу («Незаконне позбавлення волі або викрадення людини»), яка карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, сказав адвокат.

«Як нам стало відомо, розслідування справи за статтею 146 про незаконне утримання журналістів у приміщенні банку було закрито. А лише ця стаття вважається саме кримінальним злочином. Інші дві статті, за якими справа пішла в суд, – це кримінальні проступки, за якими і порядок розслідування спрощений, і відповідальність значно менша. Ми будемо оскаржувати рішення про закриття справи в частині 146 статті», – зазначив Попов.

Нагадаємо, що програма «Схеми: корупція в деталях» опублікувала розслідування під заголовком «Мецгер, "ДНР", SkyMall та $ 60 000 000».

Під час підготовки цього інтерв’ю стався конфлікт між керівником «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером і його підлеглими з одного боку, знімальною групою «Схем» — з іншого. 

Знімальна група записувала інтерв'ю з головою банку Євгеном Мецгером, однак після одного із запитань він наказав працівникам фінустанови забрати в журналістів камери та стерти матеріал. Знімальну групу близько години не випускали з приміщення, розмови з працівниками установи під час подій вдалося зафіксувати на аудіо.

Пізніше «Укрексімбанк» спочатку оприлюднив власну версію подій. У пресслужбі фінустанови заявили, що 16 вересня отримали від «Радіо Свобода» запит щодо інтерв'ю з головою правління банку «згідно з переліком питань у запиті», після чого було узгоджена зустріч на 4 жовтня. Пресслужба банку стверджувала, що під час інтерв’ю журналіст Кирило Овсяний поставив низку питань, які становлять банківську таємницю та нібито «висловив припущення щодо допущених банком порушень у рамках відповідних правовідносин».

Як стверджували у банку, подальша розмова відбувалася у форматі «офрекорд», після чого журналіст з оператором нібито без будь-якого перешкоджання залишили приміщення банку, з усією записуючою та освітлювальною технікою.

Однак редакції програми «Схеми» вдалося відновити знищений відеозапис на картці пам’яті з камери, яку забрали охоронці банку. На семихвилинному відео можна побачити, як після чергового запитання журналіста Овсяного голова «Укрексімбанку» Мецгер спочатку відмовляється далі розмовляти, а потім звертається до охоронця з наказом «выруби его».  

Охорона банку скрутила оператора Мазура та силоміць забрала в нього знімальну техніку. Близько години журналісти були змушені перебувати у банку, їх випустили з приміщення лише після того, як охорона переконалась, що змогла «видалити» записи з кінокамери.

Із заявами на підтримку журналістів виступили посольство США та Рада зі свободи слова при президентові України, а також Незалежна медійна рада та ГО «Детектор медіа».

Офіс президента засудив поведінку співробітників фінустанови та заявив, що голову «Укрексімбанку» Мецгера потрібно відсторонити від посади на час перевірки інциденту.

Тимчасово відстороненому голові «Укрексімбанку» Євгену Мецгеру та директору департаменту інформаційної політики Володимиру Пікалову загрожує штраф від 3,4 тисячі до 8,5 тисячі гривень або обмеження волі до п'яти років.

Таку санкцію передбачає частина 3 статті 171 Кримінального кодексу України, за якою правоохоронці розпочали розслідування після нападу на журналістів «Схем». Також санкція передбачає позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого. Спочатку справу розслідували за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України, яка передбачала м'якше покарання, проте 6 жовтня справу перекваліфікували. 

6 жовтня Наглядова рада «Укрексімбанку» відсторонила Мецгера на час проведення внутрішнього розслідування нападу на знімальну групу «Схем» та принесла «щирі вибачення» журналістам. Тимчасовим виконувачем обов’язків голови правління фінустанови став Сергій Єрмаков. 

Сам Мецгер попросив вибачення через інцидент із нападом на знімальну групу «Схем» у формі листа.

7 жовтня правоохоронці вручили підозри Євгену Мецгеру та директору департаменту інформаційної політики банку Володимиру Пікалову.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2537
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду