Кулеба: Ситуація на кордоні України з Росією серйозно погіршується

Кулеба: Ситуація на кордоні України з Росією серйозно погіршується

15 Листопада 2021
8015
15 Листопада 2021
13:14

Кулеба: Ситуація на кордоні України з Росією серйозно погіршується

8015
Дмитро Кулеба: Дії Росії є елементом ширшої стратегії дестабілізації Європи.
Кулеба: Ситуація на кордоні України з Росією серйозно погіршується
Кулеба: Ситуація на кордоні України з Росією серйозно погіршується

Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що ситуація на кордоні України з Росією «серйозно погіршується» через побоювання, що Москва зважиться на військове вторгнення.

В інтерв’ю Politico Кулеба сказав, що нарощування російських військ, артилерії та танків на східній кордонах України є небезпечним.

«Те, що ми бачимо вздовж нашого кордону, – це складна військова інфраструктура, розгорнута весною, вона готова до використання для наступальних дій проти України. Я не можу говорити про точний масштаб цих операцій, але ще в 2014 році було неможливо уявити, що Крим буде захоплено Росією, тому я не можу зараз виключати жодного сценарію», – сказав Кулеба.

Міністр додав, що ЄС повинен розглядати нинішню кризу на кордоні з Білоруссю і російську загрозу Україні як рівнозначні елементи загальної стратегії Кремля з руйнації Європи.

«Коли ми бачимо, як мігрантів використовують як зброю, коли ми бачимо дезінформацію, яка використовується як зброя, коли ми бачимо використання газу як зброї, а також солдатів зі зброєю…це не окремі елементи…Всі вони є частиною широкої стратегії руйнування Європи. Ми повинні розглядати все, що відбувається на схід від кордону ЄС і всередині ЄС, як частину цих загальних зусиль. Це не окремі події», – сказав міністр.

Кулеба перебуває в Брюсселі для участі в зустрічі міністрів закордонних справ країн Східного партнерства, зокрема, міністр має зустрітися з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом та головами МЗС Німеччини Гайко Маасом та Франції Жан-Ів Ле Дріаном. 

1 листопада видання Politico оприлюднило нові супутникові фотографії, які, за його даними, підтверджують повідомлення The Washington Post від 30 жовтня про те, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною. Навесні 2021 року Росія вже демонстративно стягувала велику кількість військовослужбовців та техніки до кордонів України, називаючи це «навчаннями». 

Головне управління розвідки Міністерства оборони України спростувало повідомлення американських ЗМІ, заявивши, що додаткове перекидання російських підрозділів до державного кордону з Україною не зафіксовано.

Секретар РНБО Олексій Данілов назвав публікації The Washington Post та Politico щодо стягування військ РФ «свідомою дезінформацією всього суспільства».

Однак канал CNN повідомив, що директор ЦРУ Вільям Бернс, який на початку листопада відвідав Москву, попередив російське керівництво про пильну увагу США до пересування російських військ поблизу українського кордону.

За даними журналістів, Бернс застеріг Кремль від можливих намірів провести будь-які наступальні операції проти України, а після зустрічей у Росії директор ЦРУ зателефонував президентові України Володимиру Зеленському. 4 листопада до Києва було направлено високопоставленого співробітника Держдепу. 

У Пентагоні заявили, що уважно стежать за переміщенням військ РФ біля кордонів України.

10 листопада президент України Володимир Зеленський повідомив, що західні партнери надали Києву дані про збільшення концентрації військ Росії на кордонах України.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8015
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду