«Чи буде війна з Росією?» ВВС проаналізувала, що пишуть британські ЗМІ про російську ескалацію

«Чи буде війна з Росією?» ВВС проаналізувала, що пишуть британські ЗМІ про російську ескалацію

15 Листопада 2021
4199
15 Листопада 2021
15:28

«Чи буде війна з Росією?» ВВС проаналізувала, що пишуть британські ЗМІ про російську ескалацію

4199
Британське військове керівництво попереджає, що ризик військового конфлікту з Росією зараз більший, ніж у часи Холодної війни.
«Чи буде війна з Росією?» ВВС проаналізувала, що пишуть британські ЗМІ про російську ескалацію
«Чи буде війна з Росією?» ВВС проаналізувала, що пишуть британські ЗМІ про російську ескалацію

Британські ЗМІ на тлі заяв про скупчення російських військ біля України та загострення ситуації з біженцями на польсько-білоруському кордоні аналізують ймовірність воєнного конфлікту з Росією. Огляд матеріалів британської преси підготувала ВВС News Україна.

Ризик дестабілізації взимку

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр розповіла Financial Times, що західна розвідка попередила про велику ймовірність дестабілізації з боку Росії взимку.

За її словами, це підтверджують також дані українських спецслужб. Партнери України зробили такі висновки не лише на основі інформації про чисельність російських військ на українському кордоні, цитує видання Маляр. Це означає, що Вашингтон має додаткові дані про наміри Володимира Путіна.

Начальник Головного управління розвідки міністерства оборони України Кирило Буданов розповів FT, що Росія зосередила 114 тисяч військовослужбовців на північній, східній та південній ділянках українського кордону. Серед них – 92 000 солдатів сухопутних військ, решта – повітряні та військово-морські сили.

«Вашингтон ще не сформував бачення того, що Путін має намір зробити цим скупченням військ, адже є різні оцінки російської загрози щодо України, кажуть люди, обізнані з ходом дискусій. Але США бояться, що останні переміщення військ серйозніші за ті, що відбувалися навесні, коли Москва зосередила схожу кількість на кордоні у рамках буцімто позапланових навчань», – пише газета.

Британія має бути готова до війни

Голова збройних сил Великої Британії, генерал Нік Картер розповів Times, що Британія має бути готова до війни з Росією. Однак він не вірить, що Росія хоче «гарячої» війни.

«Вірогідно, що Росія розглядає глобальний стратегічний контекст як безперервну боротьбу, в якій, я думаю, вони будуть застосовувати всі інструменти національної могутності для досягнення своїх цілей. Але вони не хочуть гарячої війни», – каже Картер.

«Я думаю, вони хочуть досягти своїх цілей більш тонкими способами», – сказав він.

Серед методів тиску на Захід генерал назвав провокування кризи мігрантів та відключення газопостачання. На думку Картера, Росія тепер є більшою загрозою для Східної Європи, ніж це було вісім років тому.

За словами Картера, ризик «випадкової війни» з Росією зараз більший, ніж за часів Холодної війни. Адже через змагання за регіональний вплив багатьох традиційних дипломатичних інструментів, якими стримували конфлікти під час Холодної війни, вже не існує.

«У багатополярному світі, де змагаються з різними цілями та методами, є більший ризик напруги», – сказав він.

Британські спецпризначенці готові десантуватися в Україні?

Таблоїд Mirror повідомляє, посилаючись на джерело, що Британія начебто може перекинути до України до 600 військовослужбовців на тлі загрози військового вторгнення Росії.

За версією видання, британський спецназ вже попередили, що їх можуть відправити до України за лічені години. Це сталося після того, як очільники оборонних відомств і MI6 повідомили, що президент Росії становить явну і реальну небезпеку для України і Заходу, пише газета.

Зараз створюється зведена група з представників спецсил, розвідувального полку, медиків, інженерів і зв'язківців. Також туди увійдуть до 400 десантників 16-ї повітряно-штурмової бригади.

«Від 400 до 600 військовослужбовців готові. Їхнє оснащення упаковано, і вони готові летіти до України і або приземлитися, або десантуватися з парашутом. Вони підготувалися до обох випадків», – повідомило джерело.

Вторгнення Росії і фінансова криза

Поки аналітики оцінюють ризики гарячої війни, Telegraph вже підраховує її фінансові наслідки. Оглядач Метью Лін попереджає, що вторгнення Росії в Україну спричинить велику економічну кризу, подібну до тієї, що сталася в 2008 році.

Ціни на газ та нафту підскочать у чотири-п'ять разів, на євро чекає колапс. Інфляція зросте у той час, як торгівельні потоки, що йдуть через Росію, закриються.

Все це стане великим приниженням для політичного істеблішменту Європи – Берліна, Парижа та Брюсселя – які були послужливими і непідготовленими, і лідери цих країн не переживуть це приниження, пише газета.

«Може, це просто блеф. Ймовірно, що війська просто проводять навчання…Однак, поза сумнівом, зараз наростає серйозний конфлікт на східному кордоні Європи та на кордоні між Росією та Україною», – каже Лін.

1 листопада видання Politico оприлюднило нові супутникові фотографії, які, за його даними, підтверджують повідомлення The Washington Post від 30 жовтня про те, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною. Навесні 2021 року Росія вже демонстративно стягувала велику кількість військовослужбовців та техніки до кордонів України, називаючи це «навчаннями». 

Головне управління розвідки Міністерства оборони України спростувало повідомлення американських ЗМІ, заявивши, що додаткове перекидання російських підрозділів до державного кордону з Україною не зафіксовано.

Секретар РНБО Олексій Данілов назвав публікації The Washington Post та Politico щодо стягування військ РФ «свідомою дезінформацією всього суспільства».

Однак канал CNN повідомив, що директор ЦРУ Вільям Бернс, який на початку листопада відвідав Москву, попередив російське керівництво про пильну увагу США до пересування російських військ поблизу українського кордону.

За даними журналістів, Бернс застеріг Кремль від можливих намірів провести будь-які наступальні операції проти України, а після зустрічей у Росії директор ЦРУ зателефонував президентові України Володимиру Зеленському. 4 листопада до Києва було направлено високопоставленого співробітника Держдепу. 

У Пентагоні заявили, що уважно стежать за переміщенням військ РФ біля кордонів України.

10 листопада президент України Володимир Зеленський повідомив, що західні партнери надали Києву дані про збільшення концентрації військ Росії на кордонах України.

Фото: Минобороны России/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4199
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду