Затриманий в Криму Джелял передав лист із СІЗО. Свій арешт він вважає помстою Росії за «Кримську платформу»

Затриманий в Криму Джелял передав лист із СІЗО. Свій арешт він вважає помстою Росії за «Кримську платформу»

11 Вересня 2021
1753
11 Вересня 2021
16:07

Затриманий в Криму Джелял передав лист із СІЗО. Свій арешт він вважає помстою Росії за «Кримську платформу»

1753
Він передав лист з відповідним текстом через свого адвоката.
Затриманий в Криму Джелял передав лист із СІЗО. Свій арешт він вважає помстою Росії за «Кримську платформу»
Затриманий в Криму Джелял передав лист із СІЗО. Свій арешт він вважає помстою Росії за «Кримську платформу»

Журналіста та першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла 4 вересня затримали співробітники ФСБ в Криму за начебто участь у диверсії – підриві місцевого газогону

Адвокат Джеляла Микола Полозов опублікував лист свого підзахисного, в якому той стверджує, що його арешт – це помста РФ за його участь у саміті «Кримської платформи». ДМ публікує повний переклад цього листа українською. 

«Друзі!

Мій арешт акурат після повернення з «Кримської платформи», на якій я мав честь бути присутнім і виступати перед високими учасниками й близькими по духу друзями тільки доводить мстивий характер російської влади.

Вона, як і раніше, демонструє готовність виганяти, ізолювати людей, які продовжують відкриту боротьбу за демократичні цінності й свободи в ім'я інтересів свого народу і держави.

Я був готовий до такого розвитку подій і за прикладом старших братів не збираюся відступати від власних переконань! Буду продовжувати боротьбу доступними мені тут в ув'язненні способами.

Під час обшуку в моєму будинку співробітник, який його проводив, між іншим сказав:

"Ваша зброя – слово. А це набагато небезпечніше".

Так що моє "зброя" зі мною. Моє слово зі мною. Моє слово з вами!

Чи не відступайте! Не зупиняйтесь! Не зволікайте!

Мій народ!

Не вірте лицемірним викривачам, які будуть умовляти, що жертва насильства сама винна в насильстві над нею! Вони скажуть, що я сам «наражався», що сиди я тихо – був би дома з сім'єю.

Але нам не дозволено так себе поводити.

Вісім років тому ви, мій народе, делегували мені право представляти ваші інтереси. Нагородили високим статусом і відповідальністю, перед обличчям якої я не міг мовчати й ховатися.

Я вибрав цей шлях свідомо і не зверну з нього. Зі мною поруч моя кохана дружина, мої близькі друзі, весь мій народ і весь світ. І ніяким стін цього не змінити.

Не опускайте руки!

Нехай створене зі мною не вселяє в вас страх, але ж це одна з їхніх цілей.

Наші предки гордо пронесли небесний прапор із золотою тамгою. Зробити це повинні і ми!», – написав він. 

Нагадаємо, що в окупованому Криму 4 вересня співробітники російської поліції і спецслужб затримали п'ятьох кримських татар: підприємця Ельдара Одаманова, братів Азіза й Асана Ахтемових, Шевкета Усеінова та ексзаступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла. Їм інкримінують диверсію або пособництво в ній. 

Згодом, намагаючись з'ясувати, де перебувають затримані, біля будівлі ФСБ в Сімферополі зібралися їхні родичі, адвокати й активісти об'єднання «Кримська солідарність» – загалом близько 60 людей. Сорок із них поліція затримала.

Незаконні затримання та викрадення кримських татар засудили, зокрема, Туреччина та США.  

Адвокатка Джеляла Еміне Авамілєва розповіла виданню «Ґрати», що її підзахисного, ймовірно, катували. ФСБ фізично та психологічно тиснула на нього, а також тримала без їжі та води з мішком на голові

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова писала, що, за її даними, інших затриманих кримських татар також катували. 

Фото: скриншот листа

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1753
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду