ФСБ перекваліфікувала справу затриманого в Криму Джеляла на диверсію

ФСБ перекваліфікувала справу затриманого в Криму Джеляла на диверсію

10 Вересня 2021
1818
10 Вересня 2021
20:55

ФСБ перекваліфікувала справу затриманого в Криму Джеляла на диверсію

1818
Також ФСБ затребувало відібрати в його захисників підписку про нерозголошення, що посутньо обмежує кількість інформації, якою вони можуть ділитися з громадськістю в ході справи.
ФСБ перекваліфікувала справу затриманого в Криму Джеляла на диверсію
ФСБ перекваліфікувала справу затриманого в Криму Джеляла на диверсію

ФСБ перекваліфікувала справу затриманого в Криму журналіста та першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла. Про це на своїй сторінці у фейсбуці написав один з його захисників Микола Полозов. Також про це інформує «Кримська солідарність».

Якщо раніше Джеляла, затриманого 4 вересня, обвинувачували у співучасті диверсії, то тепер – у здійсненні диверсії, що тягне за собою жорстокіше покарання. Мова йде про нібито підрив газопроводу, в чому обвинувачують Джеляла та інших затриманих кримських татар.

Російська спецслужба назначила по цій справі 12 експертиз та провела вже кілька з них.

Крім того, слідство ознайомило Джеляла, Полозова та адвокатку Еміне Авамілєву з деякими експертними висновками, а також затребувало відібрати підписку про нерозголошення. Суд задовольнив вимогу слідства. Це посутньо обмежує кількість інформації про справу, якою може ділитися захист Джеляла. Тепер вони не зможуть, наприклад, ділитися висновками експертних досліджень по цій справі.

Також Джелял скористався своїм правом та відмовився свідчити в рамках допиту після того, як йому пред’явили обвинувачення. 

Полозов бачився зі своїм підзахисним: той передав, що сидить в одній камері з фігурантом справи щодо свідків Єгови. Джелял сказав, що добре себе почуває, а умови перебування в СІЗО – задовільні. Хіба що в камері, додав він, немає холодильника, через що виникають труднощі зі зберіганням продуктів, а також вікно не до кінця закривається, що може бути проблемою при холодній погоді на вулиці. 

«Наріман просив передати всім, що він дякує за підтримку і небайдужість, і просить не забувати про Асана і Азіза, які також є фігурантами цієї справи, а ще – не забувати про всіх політв'язнів», – дописав Полозов.

Нагадаємо, що в окупованому Криму 4 вересня співробітники російської поліції і спецслужб затримали п'ятьох кримських татар: підприємця Ельдара Одаманова, братів Азіза й Асана Ахтемових, Шевкета Усеінова та ексзаступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла. Їм інкримінують диверсію або пособництво в ній. 

Згодом, намагаючись з'ясувати, де перебувають затримані, біля будівлі ФСБ в Сімферополі зібралися їхні родичі, адвокати й активісти об'єднання «Кримська солідарність» – загалом близько 60 людей. Сорок із них поліція затримала.

Незаконні затримання та викрадення кримських татар засудили, зокрема, Туреччина та США.  

Адвокатка Джеляла Еміне Авамілєва розповіла виданню «Ґрати», що її підзахисного, ймовірно, катували. ФСБ фізично та психологічно тиснула на нього, а також тримала без їжі та води з мішком на голові

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова писала, що, за її даними, інших затриманих кримських татар також катували. 

Фото: Наріман Джелял / фото з вільних джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1818
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду