«Не може писати листи»: стан здоров'я затриманої засновниці «Пресклубу» Юлії Слуцької погіршився

«Не може писати листи»: стан здоров'я затриманої засновниці «Пресклубу» Юлії Слуцької погіршився

22 Травня 2021
1569
22 Травня 2021
15:25

«Не може писати листи»: стан здоров'я затриманої засновниці «Пресклубу» Юлії Слуцької погіршився

1569
Юлія Слуцька знаходиться за ґратами вже чотири місяці.
«Не може писати листи»: стан здоров'я затриманої засновниці «Пресклубу» Юлії Слуцької погіршився
«Не може писати листи»: стан здоров'я затриманої засновниці «Пресклубу» Юлії Слуцької погіршився

Фігуранти справи пресклубу «Білорусь» наразі за ґратами, слідчі дії проти них не проводять. Їх звинувачують в ухиленні від сплати податків у великих розмірах. 

За словами дочки засновниці «Пресклубу» Олександри Слуцької, її турбує здоров'я матері.

«В неї сильно погіршився зір. Не може писати листи. Не припиняється кашель. Вочевидь, від сигаретного диму, бо всі жінки в камері, крім мами, палять. Ось такий «ЗЛЖ» виходить: не можна рухатися, а палити можна. Не можна переносити корисну їжу, а шкідливу можна», — повідомила Олександра.

Також Олександра Слуцька розповіла про випадок, коли її маму раптово перевели в іншу камеру.

«Транзитна, дуже брудна, вода стікала по стінах, а прямо біля голови нарів — чорна цвіль. Співкамерник — наркоман, який всю ніч кричав, інший мочився повз туалет, жінка — з важким псоріазом. Моя мати пробула в цій камері п’ять-шість днів, а потім її повернули до своєї. Що це було, ми так і не зрозуміли. Мама пожартувала, що її туди відправили як носія тюремного досвіду. Але, як вона каже, люди є скрізь — і добрі, і погані», — розповіла Олександра Слуцька.

Юлію Слуцьку та її колег Аллу Шарко, Сергія Ольшевського, Петра Слуцького та Ксенію Луцкіну затримали наприкінці 2020 року, їх звинувачують у ухиленні від сплати податків в особливо великій сумі. Родичі обвинувачених повністю сплатили суми, однак це не вплинуло на перебіг справи. На майно Юлії Слуцької в Білорусі наклали арешт.

14 січня 2021 року білоруські правозахисні організації визнали політв'язнями працівників «Пресклубу» 

23 квітня суд продовжив строки утримання під вартою працівників «Пресклубу» ще на два місяці, до 23 червня. 

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі.

14 квітня медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі журналістів та активістів, та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. Ініціаторами адвокаційної кампанії стали громадська організація «Львівський медіафорум» спільно з незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center.

У 2020 році репресії щодо ЗМІ сягнули максимуму після виборів 9 серпня. Було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

Фото: ZMINA

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1569
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду