Адвокат і захисник журналістів Зікрацький виїхав з Білорусі

Адвокат і захисник журналістів Зікрацький виїхав з Білорусі

5 Травня 2021
1103
5 Травня 2021
09:44

Адвокат і захисник журналістів Зікрацький виїхав з Білорусі

1103
У квітні влада Білорусі заборонила Сергію Зікрацькому займатись адвокатською практикою.
Адвокат і захисник журналістів Зікрацький виїхав з Білорусі
Адвокат і захисник журналістів Зікрацький виїхав з Білорусі

Відомий білоруський адвокат Сергій Зікрацький, якого у квітні виключили з Мінської обласної колегії адвокатів, виїхав з Білорусі до Литви. Про виїзд з країни Зікрацький повідомив у Facebook.

Зікрацький захищав багатьох журналістів, яких влада переслідувала за політичними мотивами. Зокрема, він захищав Tut.by у справі про позбавлення статусу ЗМІ, журналістку «Белсату» Катерину Бахвалову (Андреєву), співробітників білоруського «Пресклубу».

«У квітні 2013 року мене взяли в колегію адвокатів, в березні 2021 року мене з неї виключили…Мене позбавили моєї улюбленої професії, позбавили мого бізнесу. Чи повинен я обурюватися і злитися на цю країну? Обурюватися – так, злитися на країну – ні. Я люблю Білорусь і розумію, що те зло, яке відбувається сьогодні в моїй країні, роблять конкретні люди. І ці люди не мають нічого спільного з Білоруссю», – написав Зікрацький.

Зікрацький має намір продовжувати робити все можливе, щоб змінити ситуацію в Білорусі, «але в поточних реаліях це неможливо робити в Мінську».

У квітні кваліфікаційна комісія Мін'юсту постановила, що Сергій Зікрацький «не володіє достатньою кваліфікацією», щоб працювати адвокатом. Підставою для переатестації адвоката стали кілька його коментарів у засобах інформації, в тому числі, з приводу вироку журналісткам каналу «Белсат» Катерині Бахваловій (Андрєєвій) і Дарії Чульцовій.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси. 

У 2020 році репресії щодо ЗМІ сягнули максимуму після виборів 9 серпня. Було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

14 квітня 2021 року медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі журналістів та активістів, та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. Ініціаторами адвокаційної кампанії стали громадська організація «Львівський медіафорум» спільно з незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1103
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду