detector.media
13.07.2021 13:32
Директор порталу «Наша Ніва» допустила відновлення роботи редакції за межами Білорусі
Директор порталу «Наша Ніва» допустила відновлення роботи редакції за межами Білорусі
Анастасія Ровда: Частина співробітників редакції «Наша Ніва» зараз знаходиться за кордоном, частина перебуває в Білорусі.

Директор заблокованого білоруського порталу «Наша Ніва» Анастасія Ровда повідомила, що редакція розмірковує над варіантом відновлення роботи вже за межами Білорусі.

У вівторок, 13 липня, під час пресконференції «Силові структури знищують незалежні медіа в Білорусі» Ровда зазначила, що у Білорусі фактично введена заборона на професію, працювати журналістом «дорівнює самогубству».

За словами Ровди, частина співробітників редакції «Наша Ніва» зараз знаходиться за межами країни, частина перебуває в Білорусі.

«Ми розглядаємо варіант переїзду за межі Білорусі...Звичайно, у людей має бути вибір, ми даємо нашим співробітникам можливість подумати, чим вони хочуть займатися, чи хочуть вони продовжувати бути журналістами у таких умовах. Всередині Білорусі робота редакції припинена, але ми продовжуємо думати над відновленням роботи вже за межами Білорусі», – повідомила Ровда.

Ровда нагадала, що під час фактичного розгрому редакції 8 липня правоохоронці затримали чотирьох її співробітників: головного редактора Єгора Мартиновича, якого побили під час затримання, головреда журналу «Наша історія» Андрія Динька, начальника відділу реклами і маркетингу Андрія Скурка і головного бухгалтера Ольгу Ракович.

Співробітників порталу затримали як підозрюваних за ч. 1 ст. 342 КК Білорусі (Організація або підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або участь в них), що жодним чином не корелюється з роботою журналіста.

Ровда додала, що за останньою інформацією, Ольгу Ракович утримують у СІЗО в нестерпних умовах і відмовляють їй у медичній допомозі після перенесеної кілька місяців тому операції.

8 липня правоохоронні органи Білорусі прийшли з обшуками до редакції найстарішого білоруського видання «Наша Ніва». Сайт видання заблокований і працює виключно через соцмережі. Директор порталу Анастасія Ровда анонсувала створення нового сайту «Наша Ніва» зі старою назвою.

Крім того, 8 липня КДБ провів обшуки в редакціях і у співробітників незалежних ЗМІ Брестської області. Зокрема, силовики прийшли до редакцій «Медіа-Полісся», «Intex-press», «Брестської газети». Місцеві ЗМІ повідомляють, що обшуки у журналістів Брестської області проводилися в межах кримінальної справи за статтею «Акт тероризму».

Того ж дня КДБ Білорусі оголосив проведення у країні спецоперації із «зачистки від радикально налаштованих осіб».

У Білорусі тривають репресії після президентських виборів 2020 року, на яких «переміг» Олександр Лукашенко.

Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

Зокрема, у травні 2021 року влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення.

5 липня влада Білорусі закрила кореспондентське відділення «Єврорадіо» в Мінську. До цього моменту «Єврорадіо» було одним з небагатьох іноземних ЗМІ, яке мало кореспондентський пункт у Білорусі.

24 травня 2021 року самопроголошений президент Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.

8 червня Лукашенко підписав поправки до Кримінального кодексу, які криміналізують критику уряду та несанкціоновані демонстрації у Білорусі.

Скріншот відео: Press Club Belarus/YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY