«Євросолідарність» та «Голос» повідомили, що в Раді знову намагаються вивести з-під дії закону про мову телебачення та рекламу (ДОПОВНЕНО)

«Євросолідарність» та «Голос» повідомили, що в Раді знову намагаються вивести з-під дії закону про мову телебачення та рекламу (ДОПОВНЕНО)

12 Липня 2021
3611
12 Липня 2021
14:24

«Євросолідарність» та «Голос» повідомили, що в Раді знову намагаються вивести з-під дії закону про мову телебачення та рекламу (ДОПОВНЕНО)

3611
За даними В’ятровича та Железняка, 14 липня Комітет з питань бюджету має розглянути відповідний документ.
«Євросолідарність» та «Голос» повідомили, що в Раді знову намагаються вивести з-під дії закону про мову телебачення та рекламу (ДОПОВНЕНО)
«Євросолідарність» та «Голос» повідомили, що в Раді знову намагаються вивести з-під дії закону про мову телебачення та рекламу (ДОПОВНЕНО)

Народний депутат від «Європейської солідарності» Володимир В’ятрович та депутат від «Голосу» Ярослав Железняк 12 липня повідомили, що до законопроєкту №5551-2 «Про внесення змін до закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо спрямування коштів на ремонтно-реставраційні роботи пам’яток культурної спадщини» внесли поправки, якими пропонують вивести телебачення та кіновиробництво з-під дії закону про мову.

«Схема та сама, яку нещодавно намагалися провернути депутати Потураєв і Кравчук, подаючи поправки про виведення телебачення, реклами і виборів з-під дії закону про мову до законопроєкту, до якого ці поправки не мають жодного стосунку. Навіть текст – практично слово в слово той самий. Тільки тепер його хочуть запхати в законопроєкт 5551-2 – зміни до Бюджетного Кодексу, що стосуються ремонту й реставрації об’єктів культурної спадщини. Звичайно, цей проєкт не має жодного стосунку ні до мови, ні до телебачення, і впихання в нього цієї поправки прямо суперечить регламенту», – розповів В’ятрович.

За його словами, 14 липня Комітет з питань бюджету має розглянути цей документ.

«А вже у четвер, 15 липня "слуги" і щедро простимульовані депутати з "підтанцьовки" планують протягнути в цілому цей проєкт разом з русифікаторськими нормами на позачерговому пленарному засіданні», – зазначив нардеп від «ЄС».

Текст поправок наразі не опублікований. Водночас Ярослав Железняк опублікував низку з них: «№13 та №14 – виводять створення та показ фільмів і телепрограм з-під дії закону про українську мову. №16 – прибирає необхідність держслужбовцям, які зараз обіймають посади, підтверджувати володіння українською. №17 – дозволить використовувати мову нацменшин в освіті, а це означає навчання російською мовою в школах та університетах».

ДОПОВНЕНО: Народний депутат від «Слуги народу», голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв сказав «Детектору медіа», що не знає про цю ініціативу. «Єдине, що можу сказати, що якщо такі ініціативи з’явилися – то вони точно не від нашого комітету», – зазначив він.

Нагадаємо, народні депутати від «Слуги народу» Микита Потураєв та Євгенія Кравчук 24 травня 2021 року зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт № 5554 «Про внесення змін до деяких законів щодо підтримки вітчизняних виробників теле- та кінопродукції в період встановлення карантину у зв’язку із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». 28 травня інший депутат від «Слуги народу» Олександр Санченко зареєстрував у парламенті альтернативний проєкт закону № 5554-1.

Депутати пропонують відтермінувати набуття чинності ч. 6 ст. 23 закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка передбачає, що мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна. Ця норма має набути чинності 16 липня 2021 року. Натомість Потураєв та Кравчук пропонують, щоб вона набула чинності «через два місяці від дня відміни карантину», який запровадили з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби.

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв сказав, що для переходу на трансляцію відеопродукції виключно українською мовою треба створити певні економічні стимули для теле- та кіновиробників. За словами депутата, як стимул для українських кіновиробників, обговорюють пільги в оподаткуванні. Він уточнив, що можливий законопроєкт про економічні стимули для виробників українського відеоконтенту – від художніх до телефільмів та серіалів – наразі існує «на рівні базової ідеї». 1 червня народні депутати не включили до порядку денного сесії законопроєкти №5554 та №5554-1.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко підтримав ідею відтермінувати початок дії окремих статей мовного закону, які стосуються обов'язкового дубляжу фільмів українською мовою.

Медіагрупи та продакшени підтримали ці законопроєкти. Водночас виробники контенту закцентували увагу на частині проєктів законів, у якій йдеться про безперервний режим функціонування теле- та кіновиробників. Натомість кінематографісти, журналісти та представники телеіндустрії України закликали народних депутатів не підтримувати законопроєкти.

14 червня представники політичної партії «Європейська солідарність» та громадські активісти зірвала засідання Комітету гуманітарної та інформаційної політики. Вони влаштували акцію протесту під стінами будівлі, де знаходиться парламентський Комітет, з метою зірвати позачергове засідання, на якому, за їх словами, планувалося вивести телебачення з-під дії закону про мову. Голова Комітету Микита Потураєв зауважив, що від фракції «Слуга народу» немає жодних пропозицій по скасуванню закону про забезпечення функціонування української мови як державної, який був ухвалений в 2019 році.

Фото: Аfisha Lviv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3611
Читайте також
26.06.2021 13:00
Борис Бахтєєв
«Детектор медіа»
7 216
17.06.2021 09:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
3 536
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Людмила
1012 дн. тому
.....Що ж, вороги і їх найманці не втомлюються нищити українську мову. Кремлівські вороги використовують рускій язик проти нас, як зброю і можливість захоплювать території, надра, майно, вбивати людей, робити біженцями і інвалідами. Подяка всім нашим воїнам-захисникам: і російськомовним, вірменомовним, англо і франкомовним... І подяка, що не претендують на іншу держ. мову, крім української, а боронять права України! Які ще вам сильніші аргументи, крім пережитих, історичних, нищенню мови і за мову?! Можу нагадати, що чужа мова руйнує культуру, що російський язик бідніший, що він в списку штучних мов світу /див Вікіпедію/. Відносно 5 мов світу: після деокупації соц. стран /там його не викладають і вже забувають./ - російську збирались виключити, як мало розповсюджену.Читайте тему, вчіть українську, зростайте в цьому!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду