detector.media
09.07.2021 11:32
У Білорусі силовики прийшли з обшуками до журналістів у Мінську та Бресті
У Білорусі силовики прийшли з обшуками до журналістів у Мінську та Бресті
Причини «візиту» до журналістів правоохоронці поки не розголошують.

У п’ятницю, 9 липня, білоруські силовики прийшли з обшуками до журналістів у Мінську та Бресті.

За даними Zerkalo.io, правоохоронці прийшли до брестського журналіста Максима Хлебця, адміністратора порталу «Віртуальний Брест» Андрія Кухарчика і мінського кореспондента видання Onliner Анастасії Занько.

Причини «візитів» правоохоронці поки не розголошують. На дзвінки журналісти не відповідають.

8 липня КДБ провів обшуки в редакціях і у співробітників незалежних ЗМІ Брестської області. Зокрема, силовики прийшли до редакцій «Медіа-Полісся», «Intex-press», «Брестської газети».

Місцеві ЗМІ повідомляють, що обшуки у журналістів Брестської області проводилися в межах кримінальної справи за статтею «Акт тероризму».

Крім того, 8 липня правоохоронні органи Білорусі прийшли з обшуками до редакції найстарішого білоруського видання «Наша Ніва». На 72 години були затримані головний редактор порталу Єгор Мартинович, шефредактор Андрій Динько, керівник відділу реклами та маркетингу Андрій Скурко, а також головний бухгалтер Ольга Ракович. Сайт видання заблокований і працює виключно через соцмережі. 

Правоохоронці допитували працівників опозиційного порталу «Наша Ніва» у межах справи про «організацію чи підготовку дій, що грубо порушують громадський порядок, або участь у них» (ст. 342 Кримінального кодексу Білорусі) та «масові заворушення».

Зокрема, головреда Мартиновича підозрюють в «організації чи підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, або участі в них». 

8 липня КДБ Білорусі оголосив проведення у країні спецоперації із «зачистки від радикально налаштованих осіб». 

У Білорусі тривають репресії після президентських виборів 2020 року, на яких «переміг» Олександр Лукашенко.

Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

Зокрема, влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення.

5 липня 2021 року влада Білорусі закрила кореспондентське відділення «Єврорадіо» в Мінську. До цього моменту «Єврорадіо» було одним з небагатьох іноземних ЗМІ, яке мало кореспондентський пункт у Білорусі.

24 травня 2021 року самопроголошений президент Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.

8 червня Лукашенко підписав поправки до Кримінального кодексу, які криміналізують критику уряду та несанкціоновані демонстрації у Білорусі.

Фото: Радіо Свобода 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY