Discovery позиватиметься до уряду Польщі через закон про телерадіомовлення

Discovery позиватиметься до уряду Польщі через закон про телерадіомовлення

13 Серпня 2021
1814
13 Серпня 2021
08:30

Discovery позиватиметься до уряду Польщі через закон про телерадіомовлення

1814
На думку компанії, ухвалені Сеймом правки до законодавства є дискримінаційними для телекомпанії TVN, кінцевим власником якої є Discovery.
Discovery позиватиметься до уряду Польщі через закон про телерадіомовлення
Discovery позиватиметься до уряду Польщі через закон про телерадіомовлення

Американська корпорація Discovery повідомила польський уряд про те, що вживатиме судових заходів через порушення Договору про двосторонні інвестиції між США та Польщею. Про це йдеться на сайті корпорації.

Discovery зробила цю заяву у зв'язку з ухваленням польським Сеймом закону про телерадіомовлення, який у компанії вважають дискримінаційним, та ймовірного непродовження ліцензії провідної польської незалежної групи мовлення TVN, кінцевим власником якого є Discovery.

«Законодавство є останнім прикладом нападом на незалежні ЗМІ та свободу преси. Він прямо націлений на телеканал Discovery TVN, провідну незалежну групу мовлення країни та постачальника новин, а також одну з найбільших інвестицій США у Польщі. Протягом кількох років нинішній польський уряд націлюється на TVN у довільному та дискримінаційному порядку в рамках більш широкого розгону незалежних ЗМІ та прямого порушення прав на свободу вираження поглядів», – йдеться в повідомленні.

Discovery зазначає, що продовжує прагнути до позитивного вирішення цієї ситуації, але якщо це не вдасться, компанія має намір розпочати арбітражне провадження та домагатися повної компенсації за, як вони вважають, порушення договору з боку Польщі.

Договір про двосторонні інвестиції був підписаний між США та Республікою Польща 21 березня 1990 р. Зобов'язання включають справедливе ставлення, недоторканність від свавільних та дискримінаційних заходів, недискримінацію у видачі ліцензій та заборону експропріації без компенсації.

11 серпня Сейм Польщі ухвалив правки до закону про телерадіомовлення, які, на думку опозиції та медійників, мають на меті «зачистити незалежні польські медіа».

Правки обмежують діяльність медіа зі значною часткою «неєвропейського капіталу», зокрема, американського походження. Зокрема, частка іноземного капіталу не повинна перевищувати 49%. Виняток зробили для телерадіокомпаній, які базуються у Європейському економічному просторі (країни ЄС, Ісландія, Норвегія та Ліхтенштейн).

Таким чином, одному із впливових телеканалів TVN24, кінцевим власником якого є американська компанія Discovery, можуть не подовжити ліцензію, яка закінчується 26 вересня 2021 року. 

Остаточно ухвалити зміни до закону має Сенат.

Підготовка до змін у телерадіомовному законі викликала політичну кризу в Польщі.

Опозиція та партія «Згода» віцепрем’єра Ярослава Говіна критикували запропоновані правки, які, на їхню думку, лише погрішать відносини Польщі та США. Правляча партія «Право і справедливість», у свою чергу, стверджує, що новий закон повинен захистити польські медіа від впливу російського чи китайського капіталу.

10 серпня 2021 року прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький звільнив з уряду лідера «Згоди» Говіна на тлі суперечок навколо закону про телерадіомовлення. Прем'єр обґрунтував своє рішення недостатньою залученістю Говіна та його однопартійців до «реформування країни».

11 серпня партія «Згода» оголосила про вихід з коаліції, що де-факто означає її розпад. Тепер Моравецькому загрожує вотум недовіри в Сеймі, також можливе проведення позачергових парламентських виборів.

10 серпня, напередодні ухвалення закону, у містах Польщі відбулись масові протести на захист вільних ЗМІ. Протести організували Комітет із захисту демократії та представники журналістської спільноти.

На захист вільних ЗМІ підписалися понад 750 журналістів, включно з головними редакторами Gazeta Wyborcza, Newsweek, Polityka, OKO.press, Press та Rzeczpospolita.

Фото: gale.agency

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1814
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду