Сейм Польщі ухвалив закон про телерадіомовлення, який викликав протести медійників

Сейм Польщі ухвалив закон про телерадіомовлення, який викликав протести медійників

12 Серпня 2021
1349
12 Серпня 2021
09:29

Сейм Польщі ухвалив закон про телерадіомовлення, який викликав протести медійників

1349
За ухвалення змін проголосували 228 депутатів Сейму.
Сейм Польщі ухвалив закон про телерадіомовлення, який викликав протести медійників
Сейм Польщі ухвалив закон про телерадіомовлення, який викликав протести медійників

У середу, 11 серпня, Сейм Польщі ухвалив правки до закону про телерадіомовлення «lex TVN», які, на думку опозиції та медійників, мають на меті «зачистити незалежні польські медіа».

Як повідомляє RMF24, за ухвалення змін проголосували 228 депутатів (представники «ПіС» та Kukiz'15), проти були 216 депутатів. Троє представників «ПіС» відмовились голосувати. 

Ухвалені Сеймом правки обмежують діяльність медіа зі значною часткою «неєвропейського капіталу», зокрема, американського походження. Зокрема, частка іноземного капіталу не повинна перевищувати 49%. Виняток зробили для телерадіокомпаній, які базуються у Європейському економічному просторі (країни ЄС, Ісландія, Норвегія та Ліхтенштейн).

Остаточно ухвалити зміни до закону має Сенат.

Таким чином, одному із впливових телеканалів «TVN24», кінцевим власником якого є американська компанія Discovery, можуть не подовжити ліцензію, яка закінчується 26 вересня 2021 року. Зауважимо, що «TVN24» часто виступає з критикою дій «ПіС».

Канал «TVN24» вже назвав рішення Сейму безпрецедентною атакою на свободу слова та незалежність ЗМІ.

«Ми будемо рішуче та послідовно захищати "TVN24" та інші канали TVN Grupa Discovery. Результат голосування підриває права власності, викликаючи занепокоєння іноземних інвесторів у Польщі. Це, безперечно, також підриває основи польсько-американського союзу, побудованого за останні 30 років. Ми просимо Сенат та Президента Республіки Польща відхилити закон у його поточному вигляді. Від цього залежить, чи буде Польща і надалі сприйматиметься на міжнародній арені як демократична та безпечна країна для інвесторів», – говориться в заяві каналу.

Держсекретар США Ентоні Блінкен вже висловив стурбованість через ухвалення змін до телерадіомовного закону, які, на його думку, «серйозно послаблять свободу ЗМІ».  

Підготовка до змін у телерадіомовному законі викликала політичну кризу в Польщі.

Опозиція та партія «Згода» віцепрем’єра Ярослава Говіна (колишній коаліційний партнер «ПіС») критикували запропоновані правки, які, на їхню думку, лише погрішать відносини Польщі та США. Також, на думку критиків «lex TVN», вони направлені на зачистку опозиційних польських медіа.

«ПіС» же стверджує, що новий закон повинен захистити польські медіа від впливу російського чи китайського капіталу.

10 серпня 2021 року прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький звільнив з уряду лідера «Згоди» Говіна на тлі суперечок навколо закону про телерадіомовлення. Прем'єр обґрунтував своє рішення недостатньою залученістю Говіна та його однопартійців до «реформування країни».

11 серпня партія «Згода» оголосила про вихід з коаліції, що де-факто означає її розпад. Тепер Моравецькому загрожує вотум недовіри в Сеймі, також можливе проведення позачергових парламентських виборів.

10 серпня, напередодні ухвалення закону, у містах Польщі відбулись масові протести на захист вільних ЗМІ. Протести організували Комітет із захисту демократії та представники журналістської спільноти.

На захист вільних ЗМІ підписалися понад 750 журналістів, включно з головними редакторами «Gazeta Wyborcza», «Newsweek», «Polityka», «OKO.press», «Press» та «Rzeczpospolita».

Фото: Sejm RP/Twitter

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1349
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду