detector.media
01.07.2021 10:56
У Білорусі журналіста Андрія Александрова звинуватили у «державній зраді»
У Білорусі журналіста Андрія Александрова звинуватили у «державній зраді»
Андрію Александрову за цією статтею загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі.

У Білорусі журналісту і медіаменеджеру Андрію Александрову висунули нове обвинувачення – у  «державній зраді».

Як пише «Белапан» з посиланням на адвоката журналіста Антона Гашинського, Александрову за цією статтею загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі.

Александрова і його подругу Ірину Злобіну затримали 12 січня 2021 року, через два дні в офісі «Белапан» пройшли обшуки. Під час обшуків з офісу вилучили деякі рукописи, документи, близько десяти жорстких дисків від комп'ютерів, два жорсткі диски від локального сервера і два непрацюючих ноутбука.

Влада порушила проти Александрова кримінальну справу за частиною 1 і 2 статті 342 КК Білорусі («організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активна участь в них»). Максимальний термін утримання під вартою за цією статтею – шість місяців. Він закінчується 12 липня. 

Також МВС Білорусі вважає, що Александров і Злобіна з серпня 2020 року «займалися фінансуванням осіб, які брали участь в протестах в Мінську».

У квітні 2021 року влада Білорусі визнала Александрова і Злобіну «особами, які схильні до екстремізму» та поставила їх на профілактичний облік. 

Андрій Александров народився в 1978 році в Нижньому Тагілі (РФ). Завершив історико-філологічний факультет Полоцького державного університету. Отримав ступінь магістра медіаменеджменту Вестмінстерського університету в Лондоні.

Свою журналістську кар'єру почав в Новополоцьку. У 2009-2012 роках був заступником голови Білоруської асоціації журналістів. Також він працював у міжнародних організаціях Index on Censorship та Article 19. У 2015-2018 роках – заступник директора інформаційного агентства БелаПАН. Видавець інтернет-проєкту «Білоруський журнал».

Фото: Ольга Хвоин/БАЖ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY