Зеленський затвердив Стратегію комунікації з питань євроатлантичної інтеграції України до 2025 року

Зеленський затвердив Стратегію комунікації з питань євроатлантичної інтеграції України до 2025 року

12 Серпня 2021
3095
12 Серпня 2021
08:30

Зеленський затвердив Стратегію комунікації з питань євроатлантичної інтеграції України до 2025 року

3095
Указ набув чинності 11 серпня.
Зеленський затвердив Стратегію комунікації з питань євроатлантичної інтеграції України до 2025 року
Зеленський затвердив Стратегію комунікації з питань євроатлантичної інтеграції України до 2025 року

Президент України Володимир Зеленський затвердив стратегію комунікації з питань євроатлантичної інтеграції України до 2025 року, підписавши указ №348/2021.

Набуття повноправного членства в Організації Північноатлантичного договору (НАТО) закріплено в Конституції України та Стратегії національної безпеки України.

Водночас у комунікаціях з питань євроатлантичної інтеграції, як сказано в указі, бракує цілісності, системності, послідовності, комплексності, змістовності та глибини. Результатом є недостатній рівень обізнаності, розуміння та підтримки громадянами України діяльності органів державної влади із зазначених питань.

Метою Стратегії є підвищення рівня поінформованості та розуміння українським суспільством, міжнародною спільнотою змісту і практичної цінності змін в Україні, пов'язаних з реалізацією стратегічного курсу євроатлантичної інтеграції, створення у зв'язку з цим системної інформаційної взаємодії з питань євроатлантичної інтеграції.

Однією з цілей стратегії є те, щоб засоби масової інформації забезпечували висвітлення актуальної інформації про реалізацію стратегічного курсу євроатлантичної інтеграції.

Зазначається, що для досягнення зазначеної цілі необхідним є:

  • забезпечення поінформованості представників засобів масової інформації зі змістом стратегічного курсу євроатлантичної інтеграції та відповідними реформами, насамперед у рамках річних національних програм;
  • сприяння державними органами, установами та організаціями висвітленню засобами масової інформації актуальної, повної, об'єктивної інформації у сучасних форматах про хід реалізації стратегічного курсу євроатлантичної інтеграції, відповідних реформ та заходів з цих питань.

Для забезпечення реалізації Стратегії Кабінет міністрів України має розробити та затверджити план заходів, на основі якого центральні органи виконавчої влади, інші державні органи, установи та організації, залучені до виконання річних національних програм, щороку розроблятимуть та реалізуватимуть власні плани заходів.

Удосконалення комунікації з питань євроатлантичної інтеграції має здійснюватися на стратегічному, програмному та операційному рівнях:

  • на стратегічному рівні визначаються та деталізуються основні цільові аудиторії, ключова ідея та пропонований формат комунікації, поширювана інформація, канали комунікації (інформаційної взаємодії), інструменти зворотного зв'язку, основні етапи реалізації комунікаційної стратегії; підходи до моніторингу виконання та оцінювання впливу Стратегії (періодичність, методи збору інформації, якісні та кількісні показники вимірювання результативності);
  • на програмному рівні визначаються організаційний та координаційний механізми комунікаційного супроводу на рівні підрозділів Секретаріату Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, державних установ та організацій, які відповідають за комунікацію, а також завдання виконавцям Стратегії у розрізі напрямів євроатлантичної інтеграції, та, у разі потреби, обсяги фінансового забезпечення;
  • на операційному рівні планується та реалізується комунікаційна діяльність з підтримки визначених заходів євроатлантичної інтеграції за комунікаційними планами (із зазначенням необхідних фінансових витрат для виготовлення і поширення інформаційних продуктів); здійснюється постійний збір даних для моніторингу показників та періодичного оцінювання впливу Стратегії.

Ключовим чинником ефективної реалізації Стратегії є налагодження цілісної системної комунікації з питань євроатлантичної інтеграції з цільовими аудиторіями, це:

  • посадові особи державних органів, установ та організацій;
  • посадові особи місцевого самоврядування;
  • представники ЗМІ, популярні блогери, активні користувачі інтернету;
  • українське суспільство;
  • представники міжнародної спільноти.

Реалізація Стратегії передбачає виконання заходів внутрішньої та зовнішньої комунікації.

Заходи внутрішньої комунікації здійснюються для внутрішньої цільової аудиторії (посадові особи державних органів, установ та організацій, представники міжнародної спільноти, зокрема урядів держав – членів Альянсу, які беруть участь у заходах євроатлантичної інтеграції України).

Заходи зовнішньої комунікації здійснюються для зовнішньої цільової аудиторії (українське суспільство, органи місцевого самоврядування, засоби масової інформації, представники міжнародної спільноти).

Стратегія реалізовуватиметься у чотири етапи.

Перший етап – організаційне забезпечення реалізації Стратегії.

Другий етап – широке інформування цільових аудиторій про мету, зміст, попередні та очікувані результати від євроатлантичної інтеграції.

Третій етап – активна комунікація з питань євроатлантичної інтеграції щодо перебігу та досягнутих результатів реформ, заходів, комунікаційних програм з питань євроатлантичної інтеграції.

Четвертий етап – оцінювання зворотного зв'язку: моніторинг та оцінка реалізації Стратегії.

Контроль за виконанням Стратегії покладається на Кабінет міністрів України.

Реалізація Стратегії здійснюватиметься за рахунок і в межах бюджетних призначень, передбачених центральним органам виконавчої влади, іншим державним органам на відповідний рік, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

Про російські міфи та інформаційний вакуум про НАТО в українських медіа – читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Фото: uacrisis.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3095
Читайте також
28.09.2019 11:45
Борис Бахтєєв
«Детектор медіа»
2 631
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду