detector.media
09.06.2021 12:46
Поліна Лисенко: Я зараз єдина співробітниця Центру протидії дезінформації і працюю без зарплати
Поліна Лисенко: Я зараз єдина співробітниця Центру протидії дезінформації і працюю без зарплати
Наразі Поліна Лисенко опікується організаційними моментами, зокрема готує документи щодо штату, структури органу та затверджує їх.

Очільниця Міжнародного центру протидії дезінформації Поліна Лисенко в інтерв’ю Українській правді заявила, що поки є єдиною працівницею цього органу при РНБО.

«Я є єдиною працівницею Центру», – сказала Лисенко і додала, що з 2 квітня, моменту свого призначення на посаду, працює без зарплати.

За її розрахунками, приблизний бюджет на оплату праці половини штату, тобто 26 людей, до кінця 2021 року – 11-12 мільйонів гривень. Це близько 60 тисяч гривень у місяць на спеціаліста.

Більшість майбутнього штату складатимуть аналітики. Кошти на фінансування, за словами керівниці центру, має знайти Мінфін.

Як пише УП, офісом Лисенко наразі є крихітний кабінет на першому поверсі будівлі РНБО та ситуативна кімната в Офісі президента, куди центр має згодом перебратися.

Лисенко з центру при РНБО опікується організаційними моментами, зокрема готує документи щодо штату, структури органу та затверджує їх.

У Excel-таблиці на комп’ютері Лисенко під тисячу пунктів із задачами, які треба завершити для повноцінного запуску центру. Основна робота, тобто моніторинг та аналіз інформації, нині здебільшого на плечах органів-партнерів центру – це апарат РНБО, Офіс президента, Служба безпеки України, Служба зовнішньої розвідки, Головне управління розвідки Міноборони, Офіс генерального прокурора.

За словами Лисенко, вона за потреби координує аналітиків цих органів. З результатів роботи за цей час Лисенко називає формування глосарію рекомендованих для використання термінів, який нині проходить експертизи, і відстеження кількох інформаційних атак.

Зокрема, поширення новин про вбивство 5-річної дитини на Донеччині. За словами Лисенко, ці новини 2,5 дні поширювались на окупованій території та в РФ, після чого перейшли в українські ЗМІ.

«Так Україна стає інструментом в руках РФ – на що вона і розраховує. Що ми зробили? Ми одразу повідомили про це Офіс генпрокурора – і, наскільки мені відомо, зараз відкрите кримінальне провадження і проводять всі необхідні слідчі дії», – сказала керівниця центру при РНБО.

Другий приклад – моніторинг новин під час стягування військової техніки РФ до українських кордонів у квітні. На виході результат такого моніторингу виглядає як Excel-таблиця на 500 рядків лише з одного органу, наприклад СБУ чи СЗР.

«Тобто ми зібрали все в єдиному документі, і нам зрозуміло по яких темах вони б’ють, як часто, як усе розвивається, які наслідки можливі», – , – розповідає Лисенко.

Зібрану та систематизовану інформацію вони передали в Офіс президента та апарат РНБО. На те, як Офіс президента чи РНБО розпорядиться цією інформацією – наприклад, президент вийде із заявою-оцінкою дій РФ, чи просто її проігнорує, центр не впливає ніяк.

Лисенко розповіла, що за два місяці її спостережень Росія інформаційно била по кількох темах: дискредитація вищого керівництва держави, «провокації» України на Сході, Крим, неонацисти на території України та вакцинація. Найчастіше – саме по владі країни та Криму, а от тему з вакцинацією Лисенко називає однією з «найсвіжіших».

«Процес вакцинації був, скажімо так, перебитий інформаційними потоками, зокрема з Росії. Люди почали боятись західної або індійської вакцини, яка в нас використовується, і якою, до речі, вакцинувалась моя бабуся. Вони почали думати: ага, може російська вакцина і справді краща. Це снігова куля, що мала деструктивний вплив», – розповідає Лисенко.

У березні 2021 року для протидії російській дезінформації та пропаганді в Україні створили два спеціальні органи.

Зокрема, на базі РНБО створений орган під назвою Міжнародний центр протидії дезінформації. 2 квітня президент Володимир Зеленський підписав указ про призначення Поліни Лисенко керівником Міжнародного центру протидії дезінформації.

У складі Мінкульту створений Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Очолила Центр Любов Цибульська, яка була керівницею групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіацентру.

Фото: Українська правда 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY