detector.media
08.06.2021 10:37
Експерти ООН висловили обурення через імовірні тортури над Протасевичем
Експерти ООН висловили обурення через імовірні тортури над Протасевичем
Експерти висловили глибоке занепокоєння через загрозу життю Романа Протасевича й закликали до негайного звільнення його та інших журналістів.

Експерти ООН з прав людини висловили обурення з приводу затримання, ймовірних тортур і примусового зізнання опозиційного білоруського журналіста Романа Протасевича.

«Обурлива форма затримання Романа Протасевича, повідомлення про те, що він, можливо, відчув на собі тортури з метою отримання хибного зізнання, відмова в доступі до адвоката, а також побоювання, що йому може бути оголошено суворий судовий вирок, свідчать про повне нехтування владою Білорусі міжнародними нормами в галузі прав людини», – говориться в заяві експертів ООН.

Експерти також висловили глибоке занепокоєння стосовно життя Протасевича й закликали до негайного звільнення його та інших журналістів, правозахисників і активістів, затриманих у Білорусі.

«Обурливий спосіб, у який Протасевича було перехоплено й заарештовано, показує, що немає межі, за яку не може переступити цей уряд, аби змусити замовкнути критиків. Це кричущий приклад жорсткого й нещадного придушення всіх незалежних голосів від моменту початку протестів проти оголошення результатів президентських виборів у серпні 2020 року», – говориться в заяві.

Експерти нагадали, що 18 травня влада провела обшук в офісі Tut.by, найбільшого в країні незалежного новинного інтернет-сайту, який висвітлював протести після виборів. Обшуки також пройшли у будинках кількох співробітників, внаслідок чого були конфісковані документи.

«Останні події показують, що свобода ЗМІ в Білорусі потрапила в чорну діру, кінця якої не видно», – заявили експерти.

3 червня 2021 року державний канал «ОНТ» розповсюдив інтерв'ю із затриманим Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році.

Протасевич буцімто визнав, що був учасником підготовки «замаху» на Лукашенка, який нібито планував штаб Тихановської і заявив, що поважає самопроголошеного президента Білорусі. 

Щирість сказаного Протасевичем можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО. Видання «Наша Ніва» звернуло увагу, що на зап'ястях Протасевича видно сліди від наручників.

Батько Романа Протасевича вважає інтерв’ю сина державному білоруському телеканалу «ОНТ» є наслідком тортур та знущань у СІЗО.

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила, що «інтерв'ю» Протасевича було дане під тиском і тортурами.

Скріншот відео: ОНТ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY