detector.media
Детектор медіа
«Детектор медіа»
23.05.2021 17:54
Сьогодні у Києві відбудеться термінова акція за звільнення захопленого журналіста Романа Протасевича
Сьогодні у Києві відбудеться термінова акція за звільнення захопленого журналіста Романа Протасевича
О 19:30 — перед Міністерством закордонних справ (Михайлівська площа, 1).

Сьогодні, 23 травня, українські громадські організації «Євромайдан SOS», «Free Belarus Center» та «Восток SOS» влаштовують в Києві на Михайлівській площі термінову акцію на підтримку захопленого в Білорусі журналіста Романа Протасевича.

ДМ вже повідомляв подробиці затримання колишнього головного редактора опозиційного білоруського Телеграм-каналу Nexta і головного редактора ресурсу «Білорусь головного мозку» Романа Протасевича

Для його затримання захопили та примусово посадили у аеропорту іноземний пасажирський лайнер зі 123 пасажирами на борту.

Роман Протасевич перебував на борту літака компанії Ryanair, що летів із Афін до Вільнюса, без будь-яких зупинок у Білорусі.

Під час перебування лайнера у повітряному просторі Білорусі, надійшов сигнал про замінування літака. Це спричинило екстрену посадку в аеропорту Мінська. Літак міг би сісти в аеропорту Вільнюса, однак білоруські ВПС вислали військовий літак МІГ-29 для примусової посадки цивільного борту саме в Мінську.

Після посадки у столиці пасажирів вивели з літака і провели перевірку документів, під час якої Романа Протасевича затримали.

Затримання Романа Протасевича не що інше, як безпрецедентне викрадення шляхом захоплення пасажирського лайнера.

Раніше, з аеропорту Афін, Роман повідомив своїм колегам з Nexta про те, що помітив за собою стеження.

Телеграм-канал Вelamova опублікував переписку Романа Протасевича з його знайомим перед посадкою в літак Афіни-Вільнюс.

За словами Протасевича, на контролі невідомий намагався сфотографувати його документи, а коли сфотографував, розвернувся і пішов.

У Білорусі дотепер застосовується смертна кара.

Організатори акції на підтримку Протасевича закликає не залишатися осторонь і дивитися на те, як відбувається акт захоплення цивільного літака з метою викрадення людини.

«Ми збираємося о 19:30 на термінову акцію перед Міністерством закордонних справ (Київ, Михайлівська площа, 1), щоб вимагати негайної реакції від української влади та міжнародної спільноти. Романа треба негайно звільнити, а діям режиму Лукашенка має бути надано відповідну міжнародну оцінку», — написали організатори на сторінці в Фейсбуці.

Нагадаємо, слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи проти Степана Путила та Романа Протасевича. Їх звинувачують в організації «масових заворушень, що відбувалися на території Мінська з 9 серпня і тривають досі». Путила та Протасевича також звинувачують у посиленні соціальної ворожнечі щодо представників влади і співробітників правоохоронних органів.

Верховний суд Білорусі визнав телеграм-канал Nexta, який висвітлює інформацію про події у країні після президентських виборів, та його логотип «екстремістськими матеріалами». Цим же рішенням суд зобов’язав Міністерство інформації Білорусі обмежити доступ до ресурсу, а сам телеграм-канал та логотип внести до республіканського списку екстремістських матеріалів.

КДБ Білорусі визнав засновників телеграм-каналу Nexta терористами.

МЗС Білорусі вимагало від Польші в найкоротші строки видати Степана Путила і Романа Протасевича, оскільки вважає їхні дії «особливо небезпечними».

Фото: Фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY