Затримано засновника Nexta Романа Протасевича: в Білорусі його можуть засудити до смертної кари (ОНОВЛЕНО)

Затримано засновника Nexta Романа Протасевича: в Білорусі його можуть засудити до смертної кари (ОНОВЛЕНО)

15:01,
23 Травня 2021
2937

Затримано засновника Nexta Романа Протасевича: в Білорусі його можуть засудити до смертної кари (ОНОВЛЕНО)

15:01,
23 Травня 2021
2937
Затримано засновника Nexta Романа Протасевича: в Білорусі його можуть засудити до смертної кари (ОНОВЛЕНО)
Затримано засновника Nexta Романа Протасевича: в Білорусі його можуть засудити до смертної кари (ОНОВЛЕНО)
Автори:
На борту літака Ryanair, який здійснив аварійну посадку в Мінську через повідомлення про мінування, був Роман Протасевич, автор каналів, визнаних в Білорусі екстремістськими. У пресслужбі МВС це поки не коментують.

У Білорусі засновнику телеграм-каналу Nexta Роману Протасевичу загрожує смертна кара.

Інформацію надав Nexta в Іnstagram. У коментарі Onliner радник Світлани Тихановської Франак Вечерко її підтвердив.

Також про затримання повідомив російський блогер Рустем Адагамов в соцмережах.

«У Мінську затримали ексголовного редактора NEXTA Романа Протасевича. Роман летів літаком з Афін до Вільнюса, але коли літак пролітав над Білоруссю, надійшов сигнал про його замінування. В результаті літак екстрено посадили і його затримали. У Білорусі йому загрожує смертна кара», - написав Адагамов. 

Перед вильотом Протасевич повідомив своїм колегам з Nexta, що помітив за собою стеження.

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська також висловилася про затримання Романа Протасевича на борту Ryanair.

«Абсолютно очевидно, що це операція спецслужб із захоплення літака – заради того, щоб затримати активіста та блогера Романа Протасевича», – зазначила вона.

За її словами, режим поставив під загрозу безпеку пасажирів на борту і всієї цивільної авіації заради розправи над людиною, яка була редактором найбільших білоруських незалежних Telegram-каналів. Тихановська вважає, що лише за це в Білорусі Протасевичу може загрожувати смертна кара.

Що відбувалося у літаку

Як повідомив Onliner, літак Ryanair, на борту якого перебував Роман Протасевич, здійснив аварійну посадку в Мінську через повідомлення пілотів про мінування. На місці працювали сапери, проводилися всі необхідні заходи. Пасажири покинули літак і проходили повторний огляд. Повідомлення про мінування не підтвердилася, уточнили в аеропорту.

До Національного аеропорту «Мінськ» відправили спецтехніку. За фотографіями і відео читачів, там було близько десятка пожежних машин і швидка допомога.

Також є інформація, що команду прийняти літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко.

За його дорученням нібито для супроводу пасажирського літака в небо було піднято винищувач.

Зараз МіГ-29 чекає, поки завершаться необхідні перевірочні заходи, щоб супроводити літак до кордону з Литвою. 

За повідомленням литовського видання Delfi, як йому розповіла керівниця відділу комунікацій Литовської міжнародного аеропорту Ліна Бейшене, літак з Афін мав приземлитися у Вільнюсі о 13:00, але екіпаж прийняв рішення посадити літак в Мінську.

«Мені лише відомо, що між членом екіпажу і пасажиром стався конфлікт. Літак в даний час успішно приземлився. Іншої офіційної інформації у нас немає», — сказала Бейшіне Delfi.

Прессекретар міністра закордонних справ Вітауто Шмайжіте повідомила, що в даний час ведеться робота з посольством. Офіційної інформації про те, чому літаку довелося приземлитися в Мінську, не надано.

«Ми знаємо про сам факт, працюємо з посольством, і як тільки у нас буде чітка інформація — ми її опублікуємо», — запевнила Шмайжіте.

Раніше слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи проти Степана Путила та Романа Протасевича. Їх звинувачують в організації «масових заворушень, що відбувалися на території Мінська з 9 серпня і тривають досі». Путила та Протасевича також звинувачують у посиленні соціальної ворожнечі щодо представників влади і співробітників правоохоронних органів.

Верховний суд Білорусі визнав телеграм-канал Nexta, який висвітлює інформацію про події у країні після президентських виборів, та його логотип «екстремістськими матеріалами». Цим же рішенням суд зобов’язав Міністерство інформації Білорусі обмежити доступ до ресурсу, а сам телеграм-канал та логотип внести до республіканського списку екстремістських матеріалів.

КДБ Білорусі визнав засновників телеграм-каналу Nexta терористами.

МЗС Білорусі вимагало від Польші в найкоротші строки видати Степана Путила і Романа Протасевича, оскільки вважає їхні дії «особливо небезпечними».

Фото: belnaviny.by

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду