Справа Марківа: в річницю загибелі журналіста в Італії відбудеться захід із підготовки нового судового процесу

Справа Марківа: в річницю загибелі журналіста в Італії відбудеться захід із підготовки нового судового процесу

23 Травня 2021
3902

Справа Марківа: в річницю загибелі журналіста в Італії відбудеться захід із підготовки нового судового процесу

3902
В Італії оскаржуватимуть виправдувальний вирок Марківу.
Справа Марківа: в річницю загибелі журналіста в Італії відбудеться захід із підготовки нового судового процесу
Справа Марківа: в річницю загибелі журналіста в Італії відбудеться захід із підготовки нового судового процесу

Касаційний суд Італії отримав до розгляду апеляційні скарги на рішення Апеляційного суду Мілана виправдати нацгвардійця Віталія Марківа.

Як вже було повідобмлено ДМ, сторона обвинувачення у справі щодо смерті італійського журналіста Роккеллі під Слов’янськом у 2014 році подала касаційну скаргу. 

Нацгвардієць заявив, що все ще відчуває вплив цієї справи, і буде відчувати, поки в ній не поставлять остаточну крапку.

«Взагалі такі речі у голові не вкладалися – що це дійсно відбувається зі мною. Тому, безперечно, це залишило свій слід. Знаю, що сторона обвинувачення звернулася вже до касаційного суду, тому ця історія поки що не закінчена», – сказав Марків.

За інформацією «Суспільного», Віталій Марків підтвердив участь у цьому процесі. А його захист очікував на такі дії зі сторони обвинувачення і готовий до продовження процесу щодо апеляції по виправдальному вироку. Також ведеться підготовка українських та італійських адвокатів до процесу.

«Війну ще не виграно, виграно тільки битву», — зазначив нацгардієць і підкреслив, що дата касаційного засідання поки невідома.

Також він додав, що засідання, ймовірно, пройде восени. Раніше, 22 травня, про отримання до розгляду апеляційної скарги повідомив голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький на особистій сторінці у Facebook.

«Справа Марківа ще не закінчилась. Касаційний суд Італії отримав до розгляду апеляційні скарги на рішення Апеляційного Суду Мілана», — повідомив Городецький.

За його словами, скарги подали Генеральна прокуратура Мілана і сім'я Роккеллі. Найближчим часом очікуються новини про розгляд справи у найвищій судовій інстанції Італії — Касаційному Суді.

Після цього, за словами Городецького, 24 травня 2021 року, в 17.00, в день та годину загибелі Андреа Роккеллі, асоціація "Articolo 21", що займається захистом прав журналістів, проводить онлайн захід присвячений Андреа Роккеллі. 

«Здавалося б, абсолютно нормальний захід з вшанування пам'яті журналіста.
Але з огляду на месиджі, подані в анонсі та учасників цієї зустрічі, складається враження, що цей захід направлений більше на суспільну думку в Італії та підготовку її до Касаційного Суду», — розповів Городецький.

Марків був затриманий в Італії 30 червня 2017 року. Влітку 2019 року суд присяжних міста Павія засудив Марківа до 24 років позбавлення волі за «співучасть» в убивстві фотокореспондента Андреа Роккеллі та громадянина РФ Андрія Миронова. Марків має подвійне громадянство України та Італії, його судили за італійськими законами. Нацгвардієць відкинув всі обвинувачення у причетності до смерті Рокеллі та Миронова.

Україна наполягала, що іноземні журналісти, які перебували у Слов'янську без української акредитації, могли загинути від обстрілів проросійських формувань. Крім того, тоді у Нацгвардії не було мінометів, від яких загинули журналісти.

3 листопада 2020 року Марків був повністю виправданий італійським апеляційним судом, до України Марків повернувся 4 листопада. Загалом, він пробув за ґратами понад три роки.  

11 грудня 2020 року Басманний суд Москви заочно арештував Віталія Марківа в справі про вбивство  Роккеллі та Миронова. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що цим рішенням Росія визнала свою роль у спробі фальсифікації справи Марківа.

МВС вважає санкцію РФ про заочний арешт пана Марківа продовженням пропагандистської кампанії проти України та її захисників.  23 грудня Слідчий комітет РФ висунув Віталію Марківу обвинувачення. Російські слідчі оголосили його в міжнародний розшук.

Фото: УНН
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3902
Читайте також
04.03.2021 15:30
Андрій Кокотюха
«Детектор медіа»
5 025
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду