Суд повернув реєстрацію Союзу журналістів-догхантерів

Суд повернув реєстрацію Союзу журналістів-догхантерів

29 Травня 2021
1945
29 Травня 2021
14:19

Суд повернув реєстрацію Союзу журналістів-догхантерів

1945
Відомого київського догхантера Олексія Святогора звинувачували у виготовленні, розповсюдженні творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію. Однак суддя Оксана Голуб не знайшла в діях підсудного Святогора складу злочину, догхантерів виправдали.
Суд повернув реєстрацію Союзу журналістів-догхантерів
Суд повернув реєстрацію Союзу журналістів-догхантерів

Окружний адміністративний суд Києва 24 травня визнав протиправним і скасував наказ Міністерства юстиції України, що анулює реєстрацію громадської організації «Союз журналістів-догхантерів».

Одним із засновників цієї організації є відомий київський догхантерів Олексій Святогор.

Як повідомляє ZN.UA, посилаючись на інформацію зоозахисника Андрія Капустіна, після створення організації її члени якийсь час співпрацювали з поліцією.

Але після численних протестів в Україні і за кордоном, скарг зоозахисників, поліція припинила співпрацю, а Мін'юст наказом № 15355 скасував офіційну реєстрацію «Союзу».

«З одного боку, українські парламентарії весь цей час посилювали законодавство, пов'язане з жорстоким поводженням з тваринами, забороняли експлуатацію тварин в пересувних і стаціонарних цирках та інше, намагаючись йти в ногу з колегами з ЄС, з іншого боку, догхантери докладали максимум зусиль для своєї реабілітації та легалізації», – зазначив Капустін.

Однією з перших перемог догхантерів стало виправдання Святогора Шевченківським райсудом Києва 18 січня 2021 року.

Його звинувачували за статтею 300 КК України – ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію.

Перебуваючи під слідством, Святогор продовжував з'являтися на ефірах українських телеканалів і давати інтерв'ю, розповідаючи про вбитих ним бездомних тварин і закликаючи наслідувати його приклад.

Однак суддя Оксана Голуб не знайшла в діях підсудного Святогора складу злочину, догхантерів виправдали. Його виступи в ефірах суд визнав «усними творами», а не особистим виготовленням і трансляцією відеопродукції з пропагандою, як йому це інкримінувало слідство.

Показання зоозахисників, які були свідками цькування собак з використанням ліків, що призводять до болісної смерті, – суд визнав неналежними.

Сам Святогор провину не визнав і заявив, що не порушував ніяких законів України. А його заяви на ефірах є «свободою слова».

Примітно, що крім справи Святогора, суддя Голуб також розглядала «справи Майдану» і неодноразово продовжувала арешт музиканту і військовослужбовцю Андрію Антоненко – фігуранту справи про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Сам Олексій Святогор сприйняв рішення суду скасувати рішення Мін'юсту з ентузіазмом, і опублікував на сторінках свого інтернет-ресурсу «ГОВОРИ!» плани щодо діяльності «Союзу», до якого включив соціально-медичну «допомогою зоозахисникам», експертним (методологічним) супроводом діяльності правоохоронних органів, роботою із законодавцями, популяризацією «правильних і реально здійсненних ідей швидкого і ефективного вирішення проблем із наявністю безпритульних собак», правову допомогу догхантерам.

Зоозахіснікі подали апеляцію на решение судді Голуб, Розгляд Призначено на 1 червня.Андрій Капустін вважає, що рішення Окружного адмінсуду відкідає Україну на п'ять років назад («Союз» зареєстрованій 16 квітня 2016 року - ред.), а також виключає Україну з цівілізованого русла других європейськіх держав, де жорстоке поводження з тваринами переслідується за законом.

Фото: Олексій Святогор/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1945
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анонім
1062 дн. тому
Повний П. Немає слів, одні матюки...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду