«Петр и Мазепа» судиться через статтю річної давності

«Петр и Мазепа» судиться через статтю річної давності

20 Травня 2021
1763
20 Травня 2021
19:18

«Петр и Мазепа» судиться через статтю річної давності

1763
Українське інформаційне інтернет-видання «Петр и Мазепа» судиться з фігурантами свого розслідування
«Петр и Мазепа» судиться через статтю річної давності
«Петр и Мазепа» судиться через статтю річної давності

Інформаційне агентство «Петр и Мазепа» захищається в суді, куди звернулися фігуранти розслідування «Укрдержцифра» і ДП «Госінформаналітика».

Як повідомляє «Петр и Мазепа» на своєму сайті, причина судових розглядів криється у тексті річної давності.

25 березня 2020 року було опублікувано статтю «Кодування ліків. Цинічний схематоз VS приватно-державне партнерство здорової людини» Матеріал містив пост Дмитра Дубілета, який першим відзвітував про знайдену проблему.

Міністр Кабміну виступив ньюзмейкером А редакція поглибила пошуки і відшукала корупційні схеми.

Проте позивачі вказали третьою стороною Дубілета. Вони не спромоглися звернутися з відповідним клопотанням до суду або обгрунтувати для суду причину його залучення.

Як зазначає «Петр и Мазепа», в цьму й було перше порушення.

Другим, на думку редакції, є те, що весь позов побудований на частини 3 статті 277 ЦК, яка не діє аж з 2014 року.

«Головний редактор з подивом дізнався, що в суд подали на його псевдонім (причому навіть після того, як з затребуваної судом інформації з'ясувалося, що таку людину в природі не існує, адреси проживання у нього немає, зв'язатися з ним неможливо - все це підшили до справи і пустили далі)», — це й стало третім порушенням, комментують ситуацію в редакції.

«Адже при цьому до нас ніхто навіть не намагався звернутися. Редакція навіть повісток і повідомлень не отримала», — доповнюють журналісти.

Повний звіт щодо помилок слідства редакція обіцяє представити згодом. Отже, готується до засідання.

Додамо, що інтереси «Петр и Мазепа» представляє адвокат Денис Записній.

Разом редакція сподівається розібратися.

«Судячи з кількості порушень, допущених позивачами, в даний момент ми захищаємо не тільки права незалежних журналістів України. Так вийшло, що на нас обкатують досить цікавий спосіб засудити практично будь-якого інакомислячого українця, готового кинути виклик корупції», — пишуть на «Петр и Мазепа».

ДМ буде слідкувати за історією інформагентства, а поки нагадає, як «Дизель Студіо» звинуватила Майкла Щура у розпалюванні національної ненависті та порушенні авторських прав.

В цій ситуації, за словами представників «Телебачення Торонто», їхня команда не перший рік знімає відео про різних людей і точно знає, що «використання фрагментів чужих авторських творів без попереднього дозволу передбачене 21-ю статтею Закону України про авторське та суміжні права».

Фото: «Петр и Мазепа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1763
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду