detector.media
Детектор медіа
«Детектор медіа»
20.05.2021 19:18
«Петр и Мазепа» судиться через статтю річної давності
«Петр и Мазепа» судиться через статтю річної давності
Українське інформаційне інтернет-видання «Петр и Мазепа» судиться з фігурантами свого розслідування

Інформаційне агентство «Петр и Мазепа» захищається в суді, куди звернулися фігуранти розслідування «Укрдержцифра» і ДП «Госінформаналітика».

Як повідомляє «Петр и Мазепа» на своєму сайті, причина судових розглядів криється у тексті річної давності.

25 березня 2020 року було опублікувано статтю «Кодування ліків. Цинічний схематоз VS приватно-державне партнерство здорової людини» Матеріал містив пост Дмитра Дубілета, який першим відзвітував про знайдену проблему.

Міністр Кабміну виступив ньюзмейкером А редакція поглибила пошуки і відшукала корупційні схеми.

Проте позивачі вказали третьою стороною Дубілета. Вони не спромоглися звернутися з відповідним клопотанням до суду або обгрунтувати для суду причину його залучення.

Як зазначає «Петр и Мазепа», в цьму й було перше порушення.

Другим, на думку редакції, є те, що весь позов побудований на частини 3 статті 277 ЦК, яка не діє аж з 2014 року.

«Головний редактор з подивом дізнався, що в суд подали на його псевдонім (причому навіть після того, як з затребуваної судом інформації з'ясувалося, що таку людину в природі не існує, адреси проживання у нього немає, зв'язатися з ним неможливо - все це підшили до справи і пустили далі)», — це й стало третім порушенням, комментують ситуацію в редакції.

«Адже при цьому до нас ніхто навіть не намагався звернутися. Редакція навіть повісток і повідомлень не отримала», — доповнюють журналісти.

Повний звіт щодо помилок слідства редакція обіцяє представити згодом. Отже, готується до засідання.

Додамо, що інтереси «Петр и Мазепа» представляє адвокат Денис Записній.

Разом редакція сподівається розібратися.

«Судячи з кількості порушень, допущених позивачами, в даний момент ми захищаємо не тільки права незалежних журналістів України. Так вийшло, що на нас обкатують досить цікавий спосіб засудити практично будь-якого інакомислячого українця, готового кинути виклик корупції», — пишуть на «Петр и Мазепа».

ДМ буде слідкувати за історією інформагентства, а поки нагадає, як «Дизель Студіо» звинуватила Майкла Щура у розпалюванні національної ненависті та порушенні авторських прав.

В цій ситуації, за словами представників «Телебачення Торонто», їхня команда не перший рік знімає відео про різних людей і точно знає, що «використання фрагментів чужих авторських творів без попереднього дозволу передбачене 21-ю статтею Закону України про авторське та суміжні права».

Фото: «Петр и Мазепа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY