«Дизель Студіо» звинуватила Майкла Щура у розпалюванні національної ненависті та порушенні авторських прав (ОНОВЛЕНО)

«Дизель Студіо» звинуватила Майкла Щура у розпалюванні національної ненависті та порушенні авторських прав (ОНОВЛЕНО)

18 Травня 2021
3638
18 Травня 2021
18:59

«Дизель Студіо» звинуватила Майкла Щура у розпалюванні національної ненависті та порушенні авторських прав (ОНОВЛЕНО)

3638
«Дизель Студіо» висунула претензію-вимогу до громадської організації «Українське телебачення Торонто» у зв’язку із порушенням майнового авторського права.
«Дизель Студіо» звинуватила Майкла Щура у розпалюванні національної ненависті та порушенні авторських прав (ОНОВЛЕНО)
«Дизель Студіо» звинуватила Майкла Щура у розпалюванні національної ненависті та порушенні авторських прав (ОНОВЛЕНО)

Український виробник телевізійних шоу «Дизель Студіо» звинуватив громадську організацію «Телебачення Торонто» у привласненні авторської назви і відео, про що повідомив у коментарі «Детектор Медіа».

«На офіційній сторінці було опубліковано відео під назвою «Дизель Шоу і деструктив, Медведчук, Оксана Марченко, Кива, VovaZIL’Vova: #@)₴?$0 з Майклом Щуром #30», яке містить об’єкти права інтелектуальної власності, що належать «Дизель Студіо», — заявив представник «Дизель Студіо».

Український виробник телевізійних шоу вважає, що використання назви і відео підпадає під декілька статей Закону України «Про авторське право і суміжні права».

Згідно закону, право на використання твору належить автору або іншій особі, яка одержала відповідне майнове право у встановленому порядку.

Використання твору здійснюється лише за згодою автора або особи, якій передано відповідне майнове право.

«Оскільки, «Дизель Студіо» жодних дозволів на будь-яке використання фрагментів телевізійної передачі «Дизель Шоу» не надавала, ми вважаємо використання відео кричущим порушенням виключних авторських майнових прав та майнових прав на інші об’єкти права інтелектуальної власності «Дизель Студіо», — заявили у компанії-виробника.

На вимогу «Дизель Студіо» «Телебачення Торонто» повинно негайно припинити публічне розповсюдження фрагментів телевізійної передачі «Дизель Шоу». У разі відмови виробник звернеться з позовом до суду.

«Ми також хотіли б привернути вашу увагу, що вбачаємо у висловлюваннях ведучих Майкла Щура та Ярослави Кравченко умисні дії спрямовані на розпалювання національної ворожнечі та ненависті та на приниження честі,  гідності та образа почуттів громадян», — додали в «Дизель Студіо».

Окрім цього, тут вважають, що Майкл Щур висловив суб’єктивну позицію, що також є порушенням журналістської етики та законодавства України.
Зокрема «Дизель Студіо» вбачає порушення у наступних висловах:
  • «Українці будуть помирати ще і ще і в тому числі завдяки переглядам випусків «Дизель Шоу». 
  • «При чому рятує життя розумних людей і авторів «Дизель Шоу».
  • «І поки ви пишете коментар та хай вимре аудиторія «Дизель Шоу» нам же тільки краще стане, то ми нагадаємо, що хвора аудиторія «Дизель Шоу» буде без маски кашляти у ваші світлі та сповнені розуму  все ще невакциновані пички». 
  • «З нетерпінням чекаємо, коли «Дизель Шоу» почне заперечувати Голокост, просто, щоб закінчити жарт словом «Гондурас».

Відповідь «Телебачення Торонто»

За словами представників «Телебачення Торонто», їхня команда не перший рік знімає відео про різних людей і точно знає, що «використання фрагментів чужих авторських творів без попереднього дозволу передбачене 21-ю статтею Закону України про авторське та суміжні права».

«Телебачення Торонто» не погоджується з вимогою «Дизель Студіо», оскільки використання фрагментів чужих авторських творів без попереднього дозволу передбачено українським законодавством. Зокрема стаття 21 закону України про авторське право і суміжні права передбачає вільне використання твору без згоди автора (чи іншої особи, яка має авторське право), але з обов’язковим зазначенням імені автора і джерела запозичення.

Громадська організація чітко зазначає у своєму матеріалі, що джерелом цитованих уривків відео є канал ICTV (а також ютуб-канали ICTV та «Дизель Шоу»). Цитовані фрагменти також містять логотип ICTV.

Ресурс використав зазначені уривки з метою критики та полеміки, впевнене у правомірності своїх дій та не погоджується з вимогами видалити даний матеріал.

«Телебачення Торонто» вбачає у таких погрозах спроби цензури у відповідь на обґрунтовану критику. Тема вакцинації є однією з найбільш актуальних на сьогодні, а антивакцинаторські меседжі – дуже шкідливими для суспільства. Ми переконані, що закон на нашій стороні, а цензурі не місце в українському інформаційному просторі.

Напередодні ведучий Майкл Щур повідомив, що «Дизель шоу» вимагає видалити зі свіжого випуску сюжет про них начебто через порушення їхніх авторських прав.

Фото:Нromadske

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3638
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Taras
1070 дн. тому
Дизель шоу це ще одне дебілувате шоу і купа гімнюків, і їм раптом не сподобалось що їх назвали гімнюками.
Перець
1071 дн. тому
Готуйтеся, Детектор Медіа, Ви використали назву Дизель-шоу всує, тобто у цій статті. Тепер і вас чекає кара небесна! Чи невже всі коміки світу такі тупі?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду