Про лукашенколюба Євгена Шевченка та імідж Володимира Зеленського

Про лукашенколюба Євгена Шевченка та імідж Володимира Зеленського

21 Квітня 2021
3344
21 Квітня 2021
09:00

Про лукашенколюба Євгена Шевченка та імідж Володимира Зеленського

3344
Дії депутата Шевченка за умови, що він спокійнісінько залишається членом президентської фракції в парламенті може підвести до запитання: коли Володимир Зеленський виголошує демократичні промови зі змістом «подалі від русского міра» — чи щирим він є? Адже лукашенківська Білорусь залишається бастіоном того самого «русского міра», «русскім міром у квадраті».
Про лукашенколюба Євгена Шевченка та імідж Володимира Зеленського
Про лукашенколюба Євгена Шевченка та імідж Володимира Зеленського

Це вже — не шок і не сенсація: народний депутат від фракції «Слуга народу» Євген Шевченко здійснив візит до Білорусі. Саме так, не «поїхав», а «здійснив візит». Бо мав зустріч із верховним самозванцем цієї країни Лукашенком.

Судячи з фотографії, вміщеної за зазначеним гіперпосиланням, зустріч мала певні протокольні ознаки офіційної.

Шевченко заявив, що буцімто 36 % українців хотіли б бачити Лукашенка президентом України: «Соціологія показує, що на сьогоднішній день 36 % українців хотіли б бачити вас своїм президентом України. Це ж не просто так, це соціологія, це наука». Отже, Шевченко припустився висловлювань від імені України та українців. Звернімо увагу, що йдеться про іноземного політика — а отже слова Шевченка в такому контексті можна кваліфікувати як заклики до втрати суверенітету Україною.

Ще український депутат заявив, що для нього зустріч із Лукашенком — це «висока честь»: «Навіть з точки зору дипломатії, коли президент держави приймає простого депутата — це дуже знакова подія для мене».

Н обійшлося й без згадування ЗМІ — за словами Шевченка, вони почнуть «лити бруд» на нього. От цікаво, який вихід він бачить — щоб не лили?

Це не перший подібний епізод у біографії депутата. Вже цього року Шевченко був присутнім на так званих «Усебілоруських народних зборах», які влаштував і проводив Лукашенко.

Із цього приводу заступник керівника парламентської фракції «Слуги народу» Євгенія Кравчук заявила, що поїздка Шевченка була приватною, ніякого стосунку до фракції та взагалі влади не мала й депутат був там, «як людина» — мовляв, «ми ж не закрили кордон».

Публічної оцінки діям Шевченка так і не було дано, ба більше: реакція фракції «Слуги народу» була відповіддю на скандал, що вже спалахнув, а не на сам факт поїздки свого депутата до іноземного диктатора.

Торік депутат Шевченко привітав Лукашенка з буцімто перемогою на резидентських виборах, яка, радше за все, була вигаданою й украденою у справжнього переможця.

Ще раніше депутат Шевченко бував гостем пропагандистських токшоу на російському телебаченні.

То погляньмо, як усе це виглядає, які меседжі надсилає urbi et orbi.

Народний депутат Євген Шевченко є членом фракції «Слуга народу». Президентської фракції. Парламентська фракція — це об'єднання політичних однодумців. Принаймні, однодумців у головному. Президентська фракція — це об'єднання однодумців президента. І щодо президентської фракції має діяти правило: «Скажи мені, хто у твоїй фракції, й я скажу, хто ти». У суто політико-ідеологічному вимірі, звісно ж. Ну, не мусить у фракції президента — соціал-демократа перебувати депутат-комуніст — це протиприродно, в демократичних країнах такого не буває. Так, бувають внутрішньофракційні групи, але їхня наявність означає тільки розбіжності в неосновних питаннях, а чи розбіжності у способах досягнення загальнофракційної мети. За великим рахунком, вони залишаються однодумцями всієї решти фракції у принципових питаннях.

І якщо фанат Лукашенка залишається у президентській фракції й це не викликає осуду та санкцій у фракції, в демократичній державі це може означати єдине: ставлення до диктатора сусідньої країни є в цій фракції другорядним питанням. І для президента — теж другорядним питанням. Це стосується й «цінностей», які відстоює Лукашенко: нечесних виборів, зневажливого ставлення до прав і свобод людини й до самого людського життя, ставлення до громадян як до особистого майна.

І якщо для «Слуги народу» все це є непринциповим, то що ж тоді принципове? Що об'єднує цю фракцію й президента разом, які цінності й які цілі?

Депутат Шевченко згадав про дипломатію. Так от, насправді з погляду дипломатії зустріч президента однієї держави з рядовим парламентарем іншої — це порушення протоколу та всіх правил. Зазвичай подібні зустрічі бувають лише у двох випадках — або за екстраординарних обставин, або коли депутат парламенту здійснює візит за дорученням президента своєї країни. Екстраординарної ситуації у відносинах із Білоруссю зараз нібито немає — та й зі слів депутата Шевченка нічого такого не випливає. То що залишається?

Річ у тім, що весь демократичний світ може зчитати візит Шевченка до Лукашенка в один-єдиний спосіб: Євген Шевченко робив і виголошував те, що з якихось причин не наважується робити та виголошувати Володимир Зеленський. Згоден, але не наважується. Саме такий і тільки такий меседж може надіслати цей візит і все лукашенкофільство Шевченка — тим паче за умов відсутності жорсткої реакції й від фракції, й від президента особисто. Заради справедливості: на момент написання цього тексту від події пройшло замало часу, й запізніла реакція ще може бути — але попередній шлейф демаршів Шевченка ніякої офіційної жорсткої реакції не викликав.

І, зрештою, дії депутата Шевченка за умови, що він спокійнісінько залишається членом президентської фракції в парламенті, не лише українців, а й наших закордонних партнерів може підвести до запитання: коли Володимир Зеленський виголошує демократичні промови зі змістом «подалі від русского міра» — чи щирим він є? Адже лукашенківська Білорусь залишається бастіоном того самого «русского міра», «русскім міром у квадраті».

А за умов небезпеки російського вторгнення і скандал із Шевченком, і скандал із аж цілим заступником голови президентської фракції Миколою Тищенком підривають суспільну довіру до президента — головнокомандувача.

То все частіше хочеться запитати в пана Зеленського: чи розуміє він, що посада президента — то не рольова гра, не зірковий бенефіс, це — всерйоз?

І насамкінець. Якщо навіть припустити, що всі демарші депутата Шевченка — це спосіб задобрити, умиротворити білоруського диктатора в умовах небезпеки російського вторгнення — то надто кострубато й непереконливо це виглядає. І надто непевним видається.

Фото: belta.by

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3344
Читайте також
25.10.2019 16:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
1 819
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду