У Франції RT програв суд у справі про пропаганду та фейки

У Франції RT програв суд у справі про пропаганду та фейки

17 Березня 2021
1366
17 Березня 2021
10:33

У Франції RT програв суд у справі про пропаганду та фейки

1366
З RT France стягнуть тисячу євро судових витрат.
У Франції RT програв суд у справі про пропаганду та фейки
У Франції RT програв суд у справі про пропаганду та фейки

Апеляційний суд Парижа наприкінці лютого 2021 року відхилив апеляцію французької редакції державного пропагандиського телеканалу RT France (Russia Today France) у справі проти колишнього речника уряду Франції Бенжамена Гріво. Про це 16 березня повідомило французьке видання L’Express, передає «Укрінформ».

RT France оскаржував заяви Гріво про поширення російськими пропагандистами фейків. «Russia Today – вони не журналісти. Це є засобом пропаганди, який фінансується іноземною державою – Росією», – заявив представник французького уряду в січні 2019 року та додав, що працівникам RT немає місця у пресзалі Єлисейського палацу.

Паризький апеляційний суд визнав безпідставними претензії RT France, які жадали спростування цих заяв. Тепер французька редакція Russia Today ще має сплатити тисячу євро судових витрат.

Пропагандиський канал RT не погодився з рішенням суду та заявив про намір продовжити оскарження в адміністративних судах, які уповноважені розглядати справи, де фігурують урядовці.

Нагадаємо, у травні 2017 році президент Франції Еммануель Макрон під час своєї передвиборчої кампанії називав російських мовників RT та Sputnik «органами пропаганди». Russia Today і Sputnik також відмовили в акредитації у виборчому штабі. Крім того, прокуратура країни почала розслідування через поширення фейків про Макрона через росЗМІ.

19 грудня 2017 року у Франції розпочала мовлення французька редакція російського пропагандистського телеканалу RT France. Телеканал очолила Ксенія Федорова. Мовник отримав 1,22 млрд рублів (близько 500 млн грн) для запуску мовлення французькою. За два дні після старту мовлення громадські діячі країни вимагали припинити трансляцію RT France. Голова Вищої ради аудіовізуальних засобів Франції (CSA) Олів'є Шрамек тоді пообіцяв, що установа стежитиме за діяльністю французької редакції Russia Today. Уже в 2018 році CSA винесла попередження RT France за сюжет про Сирію через «нечесність, неточну подачу інформації і відсутність різних точок зору».

У 2019 році міністр закордонних справ України Павло Клімкін розповів, що йому відомо про виплати російського пропагандистського каналу RT західним журналістам, та які інформаційні виклики стоять перед Україною. За його даними, тоді RT платив французьким журналістам удвічі більше за канали Франції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1366
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду