Він пішов, але обіцяв повернутися: огляд мемів у заблокованому ВК

Він пішов, але обіцяв повернутися: огляд мемів у заблокованому ВК

27 Лютого 2021
6179

Він пішов, але обіцяв повернутися: огляд мемів у заблокованому ВК

6179
Меми керують світом. Тож «Детектор медіа» в рамках проєкту «МЕМетр: аналіз візуального дезінформаційного дискурсу» вирішив проаналізувати, куди саме вони нас ведуть. Ми промоніторили діяльність (серпень 2020-го — лютий 2021-го) найпопулярніших «мемних» українських спільнот на платформах Facebook, Instagram, Telegram, Вконтакте та Reddit.
Він пішов, але обіцяв повернутися: огляд мемів у заблокованому ВК
Він пішов, але обіцяв повернутися: огляд мемів у заблокованому ВК

Аналіз мемів у Reddit дивіться тут.

Аналіз ситуації з мемами в Telegram тут.

Аналіз мемів в Instagram — тут.

Нижче — аналіз «мемного» простору у ВК.

VK, ВК чи ВКонтакте — російська соціальна мережа залишається заблокованою в Україні. З 15 травня 2017 року указом президента України Петра Порошенка було уведене в дію рішення РНБО України «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», згідно з яким на території України було заблоковано роботу ряду російських вебресурсів, зокрема соціальної мережі ВКонтакті. 14 травня 2020 року указом президента Зеленського № 184 ці санкції було продовжено.

Попри блокування, українці досі користуються російською соціальною платформою. Хоч найпопулярнішою соціальною мережею українців для отримання інформації лишається фейсбук — 58 % опитаних, ВК користується 5 % опитаних. Дослідження показують, що ВК досі залишається осередком антиукраїнської риторики, мови ворожнечі та проросійської дезінформації. Меми не є винятком, тому «Детектор медіа» проаналізував які меми поширюють про Україну в російській соціальній мережі. Адже важливо розуміти, що говорять меми про Україну в заблокованій мережі та чи перетікають меми, створені у ВК, в український інформаційний простір інших соціальних мереж.

У ВК українських груп майже не залишилося, більшість неактивні вже декілька років чи видалені. Хоч мережа дає можливість вибрати країну при пошуку, гарантії, що ця сторінка справді адмініструється з України, нема, адже її самостійно визначає адміністратор спільноти. Таким чином, меми ми шукали в групах, де були згадки про Україну. Використовуючи ключові слова для пошуку («мем», «мем Украина», «Україна», «анекдот»), знайшли такі групи: «Печальный хохол» (8 788 підписників), «Что Там у ХоХлов? ♂ (ЧТУХ)» (13 422 підписники), «Что Там у ХоХлух? ♀ (ЧТУХ) 18+» (3 7999 підписників), «Палата № 6 — Майдауны» (4 925 підписників), «УКРОПИЯ» (5 610 підписників), «Моя Україна: My Ukraine» (89 811), «Український простір» (593 243 підписники). Серед 7 знайдених активних груп, 5 поширюють проросійську риторику. Також серед результатів були групи, де в назві були так звані «ЛДНР» чи «ДНР», але такі спільноти в основному поширюють новини й лише інколи меми. Спільноти поєднують різні формати мемів, але загалом переважають меми у форматі скріншоту допису якогось користувача. Інакше кажучи, звичайний текст.

До блокування, ВК була найпопулярнішою соціальною мережею в Україні. Там були проукраїнські групи, проросійські групи, спільноти, де люди самоорганізовувались під час Майдану та спільноти «антимайданівців». Хоч балансу не було й сама мережа російська, проукраїнська позиція, хоч якось була присутня. Зараз «мемне» середовище мережі переважно проросійське, тому навіть якщо спільнота має великий показник підписників, як-то «Український простір» із 593 243 підписниками, бачимо, що значна кількість підписників неактивна. З такою кількістю підписників, меми отримують 20–30 вподобань, у рідких випадках — 50–60.

На відміну від інших соціальних мереж, тут меми часто є носіями російської дезінформації. «Детектор медіа» проаналізував 7 груп та визначив найпопулярніші теми.

«Україна — недодержава», «громадянська війна», «Майдан — державний переворот» та інші класичні наративи російської дезінформації

Коли починаєш гортати «стіну» спільнот ВК, може скластися враження, що «мемарі» залишились у 2014-му, коли такі меми були на піку популярності. Досі у ВК гуляють меми про «майдаунів», «укрофашистів», «недодержавність України» чи слабку армію. На фоні мирних протестів у Білорусі та Росії, актуалізувалась і тема про українську революцію. На прикладі України, «мемотворці» хочуть показати, що «революції ведуть до зубожіння». У коментарях під такими дописами — мова ворожнечі й хейт. Часто однодумці в коментарях під такими дописами залишають меми на цю ж тему, тому відкривши один допис, можна одразу побачити всі відтінки «хейту» на конкретну тему. До прикладу, допис із мемом про «петлюрівський тризуб» добре це ілюструє, оскільки коментарі до нього випромінюють ще більше ненависті та мови ворожнечі, ніж сам мем, де в козака на шапці під тризубом свастика. Цікаво те, що в коментарях до допису є меми про «бандерівців», але також є і про «кацапів».

Рідко можна зустріти меми у відповідь на свіжі інформаційні приводи. У мемах сучасна українська повістка ледь присутня. Новини в таких групах публікують, але часто ілюструють мемами, які транслюють старі меседжі. Не меми, але публікуються в «мемних» спільнотах, новини про те, що в Україні все погано. Популярним, до прикладу, став ролик, як сумнозвісна лікарка-стоматолог б’є дітей під час прийому. Підписали ролик відповідно: «Анестезия по усраински». Зі «свіжого» також є меми про вакцинацію, але вони теж транслюють один меседж про те, що «Україна провалила вакцинацію». Зустрічаються меми, які висміюють якість вакцини, яку завезли в Україну.

Український порядок денний у мемних спільнотах про Україну замінили меми про Росію чи США. Інакше кажучи, у групах про Україну, про що свідчать їх назви, власне української повістки порівняно мало. До прикладу, в спільноті «Печальный хохол», чия назва підказує, що спільнота пише про «хохлів», за день може не буде жодного мему про Україну. Винятком є лише спільноти, що позиціонують себе проукраїнськими. Велике засилля негативних мемів про Навального в спільнотах із проросійською риторикою. Його зображають переважно тупим чи продажним. У таких мемах, як і в мемах про «хохлів» чи «укрофашистів», нема гумору, сатири, іронії чи навіть сарказму, тільки — приниження та гноблення.

Ще однією жертвою приниження та гноблення у ВК є президент України Володимир Зеленський. У мемамах його зображають справжнім посміховиськом. Важко виділити теми таких мемів, оскільки дуже часто вони є просто фотографіями Зеленського, коли той був коміком. На фото він часто зі смішними виразами обличчя чи в кумедних образах. Такі меми роблять свій вклад у наратив про «недодержаву», адже часто ведуть до того, що президент — «клоун», тому і країна «неповноцінна».

Скажіть Росії, що Холодна війна закінчилась

Протиставлення Росії та США, «загниваючий Захід» та брязкання зброєю — такі меми живуть і у 2021-му. У мемах часто насміхаються над американською демократією. У цьому контексті Україна — «колонія США». Меми розповідають історію про те, що ніби-то Америка організувала Майдан, після чого повністю взяла під контроль Україну, а згодом і Білорусь. Наратив про «зовнішнє управління» доволі популярний, адже під цього соусом часто подають новини про Україну. Ось, до прикладу, мем у контексті переходу сфери обслуговування на українську, де Україну називають «приватною компанією», яка керується із закордону.

Також є меми про «Вітчизняну війну», які нагадують користувачам про те, що «можем повторить». Це часто не зовсім меми, а більше зображення з підписами, які романтизують війну, нагадують про славетне минуле. Як-от, допис-біографія льотчика радянських часів.

Загалом меми про Україну у ВК дуже одноманітні. Вони постійно відтворюють меседж про те, що «Україна — провальна держава, яка не має майбутнього». Винятком є спільноти, які публікують проукраїнські меми, але поряок денний там теж доволі одноманітний. Переважна більшість мемів про Україну у ВК не смішна. Тут ідеться не про почуття гумору, а про наявність будь-якої складової жарту чи іронії. Проросійські меми про Україну у ВК переважно злі, з прагненням принизити та образити.

Цей спецпроєкт створено ГО «Детектор медіа» в рамках проєкту «МЕМетр: аналіз візуального інформаційного дискурсу», що фінансується Партнерством «Відкрита інформація».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6179
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду