Село, ностальгія та суржик: огляд мемів в українському сегменті  інстаграма

Село, ностальгія та суржик: огляд мемів в українському сегменті інстаграма

27 Лютого 2021
13340
27 Лютого 2021
13:00

Село, ностальгія та суржик: огляд мемів в українському сегменті інстаграма

13340
Меми керують світом. Тож «Детектор медіа» в рамках проєкту «МЕМетр: аналіз візуального дезінформаційного дискурсу» вирішив проаналізувати, куди саме вони нас ведуть. Ми промоніторили діяльність (серпень 2020-го - лютий 2021-го) найпопулярніших «мемних» українських спільнот на платформах Facebook, Instagram, Telegram, Вконтакте та Reddit.
Село, ностальгія та суржик: огляд мемів в українському сегменті  інстаграма
Село, ностальгія та суржик: огляд мемів в українському сегменті  інстаграма

Аналіз мемів у Reddit дивіться тут. Аналіз ситуації з мемами в Telegram тут.

Нижче – аналіз ситуації з мемами в інстаграмі.

Інстаграм – це сервіс, який задумувався для миттєво поширення фотографій та за десять років свого існування перетворився на соціальну мережу. Де б іще процвітати картинками зі смішними написами, тобто мемам, як не в інстаграмі? Соціальній мережі, де все крутиться навколо картинок. Однак специфіка цього середовища та запитів аудиторії сформувала певні тенденції в запитах щодо мемного контенту. І лише акаунти певних тем та жанрів змогли повноцінно розвиватися та набрати велику аудиторію.

В інстаграмі переважає запит на lifestyle-контент: моду, здоровий спосіб життя, психологію, гумор, мистецтво. Це позначається й на мемних акаунтах. Якщо, до прикладу, у фейсбуку чи телеграмі серед найпопулярніших акаунтів є пабліки із суспільно-політичними мемами, то в інстаграмі панує побутовий, простий та доступний кожному гумор. Ситуації із життя, стосунки, масова культура, свята, зміна сезонів, кулінарія, побут – основа для переважної більшості мемів найпопулярніших акаунтів в інстаграмі.

Ми проаналізували контент чотирьох найбільших пабліків із мемами за 5 місяців (серпень – грудень 2020-го) і помітили загальні тенденції того, над чим найбільше люблять сміятися українці в інстаграмі.

«Український 4chan» – найбільший паблік з українськомовними мемами. Кількість підписників налічує 1,5 мільйони. Опис акаунту красномовний: «Аморальна дичина з усього інтернету, підписка строго +18». Чи відповідає наповнення акаунту цьому опису? Якщо переглянути загальне наповнення пабліку, то можна побачити, що він справді схожий на агрегатор різношерсних мемів. Адже немає однієї стилістики їхнього оформлення, уніфікації використання графіки, ілюстрації, чіткого вираження орієнтування на якусь певну конкретну цільову аудиторію.
У цьому акаунті намагаються публікувати побутові, загальні та доступні для розуміння широкої аудиторії меми.

Наприклад, мем про улюблену їжу. 

Група закрита. Однак потрапити в неї досить легко, надіславши запит на підписку. Напевно, в цьому є сенс. Адже, як анонсують в описі акаунту, хоч і небагато, але нецензурний гумор присутній на сторінці. Наприклад, цей жарти про сосиску в тісті.

Іноді в акаунті також викладають відео.

Загалом ця група – типовий представник мемного пабліку в інстаграмі. Адже за принципом агрегатора різних за стилем, жанром та форматом мемів працюють більшість популярних акаунтів.

«ЙоПнута Подруга!» – один із найбільших інстапабліків із мемами. Кількість підписників – 443 тисячі. В описі профілю зазначено: «Моралфагам тут не раді. Надсилай свої меми в дірект!». Із цього можна зробити висновок, що цей акаунт також функціонує частково або повністю не як сторінка, де постять оригінальний контент від її автора, а певний дайджест мемів, які або створюють і надсилають підписники, або ж беруть їх зі сторінок. Як і «Український 4chan».

Незважаючи на відносно провокативну назву профілю та опис, особливо шокуючого чи оригінального контенту в пабліку небагато. Переважно це загальнозрозумілі меми на теми, які максимальну близькі та доступні широкій аудиторії.

Так у пабліку велика кількість мемів на шкільну тематику.

Про ностальгію за певними атрибутами дитинства.

Або ж побутові та особисті труднощі чи перипетії, які зрозумілі переважній кількості аудиторії без контексту.

«Чоткий паца» – це сторінка однойменного комедійного проєкту «Чоткий паца», на якій майже 470 тисяч підписників. Ця сторінка відрізняється від інших сторінок із мемами. Бо якщо на інших пабліках в інстаграмі меми запозичують із різних сторінок і не дотримуються авторського стилю, то тут усе навпаки. Команда проєкту сама працює над створенням контенту. Тому якість та оригінальність вища. Тут можна простежити почерк та стиль проєкту. Присутні сталі форматні елементи у шрифтах та підписах. Усі фрази на мемах написані однаковим жовтим шрифтом. Він упізнаваний і одразу дає можливість зрозуміти, з якого ресурсу мем. До того ж на кожному мемі є логотип команди «Чоткий паца». Автори також використовують скрини із власних відео на ютубі для створення мемів. Меми на цій сторінці так само переважно на побутові теми. Однак креатори намагаються дотепно реагувати на суспільно-політичні події, жартувати про свята, якість відомі меми та публічних осіб у стилі своєї сторінки. Наприклад, мем про почуття гумору Дмитра Гордона під час інтерв’ю з Михайлом Ходорковський, де жарт Гордона про Барака Обаму переробили на жарт про те, що улюблений телепузик Ходорковського – Порошенко.

А улюблений шоколад – КОРОНАвірус.

Загалом жарти на каналі «Чоткий паца» вирізняються хоч якоюсь актуальністю та оригінальністю, на відміну від інших сторінок.

Наприклад, авторський жарт про нібито чипування від Біла Гейтса через магнітний брелок на капелюсі чоловіка у громадському транспорті.

Чи про перемогу Джо Байдена на виборах президента США.

За типом гумору можна припустити, що паблік «Чоткий паца» націлений не лише на школярів, як інші пабліки, а на молодь, яка мінімального цікавиться подіями в Україні та світі. Про це свідчать не лише меми про актуальні події, а також жарти, наприклад, про студентське життя.

«СЕЛО» – одни із найпопулярніших пабліків з українськомовними мемами із красномовною назвою, який налічує 121 тисячу підписників. На сторінках цього пабліку розміщують як відео, так картинки. Тут також простежується авторський контент. Усі меми створені за однаковим принципом із використанням однакових коментарів. Та контент майже не дублює наповнення інших пабліків, однак теми такі ж, як і в інших: жарти на побутові теми

Наприклад, про друзів.

Чи дивні звички, які насправді є майже в усіх.

Проаналізувавши контент найбільших інстаграм-пабліків, ми помітили спільні тенденції щодо тематики мемів.

О, так це ж про мене

Концентруватися на побутових ситуаціях, які знайомі всім, – одна з найбільш виграшних стратегій наповнення мемних пабліків. Адже якщо людина впізнає себе в мемі, вона вірогідніше лайкне його та прокоментує. Таким чином у більшості інстаграм-пабліків переважає саме такий контент.

Як-от жарти про стосунки:

Банальні побутові ситуації:

Чи курйози, які знайомі кожному з нас:

Олди тут?

У кожному інстаграм-пабліку з мемами можна знайти картинки, які апелюють до відчуття ностальгії. Очевидно, задля залучення аудиторії та підвищення енгейджменту пабліку. Такі меми впізнати неважко. Зазвичай їх підписують фразами: «Олди тут», «Вам час на пенсію, якщо пам’ятаєте це», «Хто теж так робив» і т.п.

Згадувати старі-добрі завдяки мультфильмах, іграшкам та улюбленій дитячій їжі – це прекрасно. Однак в українських пабліках є чимало мемів із ностальгією за радянською та російською масовою культурою та звичаями, що призводить до романтизації та формування викривленого сприйняття як Радянського Союзу, так і Росії в ЦА, яка скоріш за все там не бувала. В першу чергу через свій вік.
Ось, наприклад, ностальгія за радянськими мультфільмами.

Що там у Росії?

Та й без ностальгійних мемів жартів із російського культурного простору не бракує. В українських мемних пабліках часто розміщують смішні картинки з російськими зірками, героями кіно чи мультфільмів. В деяких пабліках вони переважають меми з українського культурного простору. Так у свідомості цільової аудиторії потенційно може формуватися близькість або ж і тотожність української та російської культури. Однак судячи з мемів, можна висунути гіпотезу, що такий контент створюють не з метою «втюхування» російської культури, а просто через доречність картинки для певного мему.

Суржик та шароварщина

Так, ви все правильно зрозуміли. Жарти про сало, горілку та червону кропиву все ще вважаються смішними. І часом мемні пабліки зловживають розміщенням «шароварних» жартів.

Цікава також тенденція, що частина мемів у пабліку підписані написами українською, а частина – суржиком. Можна припустити, що такий прийом використовується для підсилення комічності. Однак почасти трапляються меми, де гіпотетично хочуть, щоб ми сміялися виключно із суржика.

Школа, я не сумую

Усі ми родом з дитинства, а отже зі школи. І мемним паблікам це добре відомо. Граючи на почутті ностальгії, а в когось – на здобутих неврозах, мемні пабліки в інстаграмі розміщують доволі багато контенту про школу. Про шкільних бешкетниківпригоди на задніх партах, перше вересня – усе, що змусить вас впізнати себе в цьому мемі й поставити лайк чи відкоментувати.

Хто з нами об’їдатися на Новий рік?

В інстапабліках сформувалися свої традиції, яких дотримуються з року в рік. До кожної події та сезону є свої меми. Ви ж мали раніше бачити жарти про фотосесії в листочкахсамотність 14 лютогооб’їдання на Новий рікпро листівки в месенджерах на різні свята. Але як перестати постити цю «годноту» з року в рік, якщо це така «жиза»?

Коронавірус

Мемів про коронавірус в інстаграм-пабліках небагато. Якщо вони й трапляються, то стосуються переважно не перебігу хвороби, способів захисту чи чогось, що пов'язано безпосередньо з вірусом, а побутових ситуацій, на які вірус якимось чином повпливав. Хоча є й меми безпосереднього про симптоми перебігу хвороби.

Зовсім без політики?

Звісно ж, ні. В інстаграмі присутній сегмент мемів на суспільно-політичні, історичні та культурологічні теми. Однак кількість підписників у таких пабліках уже рахується не сотнями тисяч, а почасти просто тисячами. З чого можна зробити висновок, що Instagram, як у першу чергу розважальна та лайфстайл-платформа, гірше підходить для серйозних тем, ніж Facebook чи Reddit. Наприклад, одна з популярних сторінок з історичними мемами «Kozak memes» налічує 12 тисяч підписників. Часто для розуміння мемів у таких пабліках необхідно розумітися на історії та сучасних подіях в Україні. Бо в пабліку є меми і про радянські репресії, і про Нюрнберзький процес, і про Гетьманщину. А щодо сучасних подій, то, наприклад, сторінка «Приватна мемарня» налічує майже 9 тисяч підписників. Тут жартують про українську політику та актуальні події.

Щоб сміятися з українських суспільно-політичних мемів в інстаграмі, часом необхідно бути готовим до суворих постмодерністських жартів, над розумінням яких доведеться помучитися. Як-от про новий різновид гендеру «турецький яничар».

Якщо шукаєте складних та вишуканих суспільно-політичних, культурних чи історичних мемів, доведеться добре покопирсатися в просторах інстагумору. А от легкі побутові та знайомі теми, для розуміння яких особливо не потрібен контекст, це будь ласка, цього доволі. Переважно мемні акаунти в інстаграмі працюють як агрегатори контенту, який або «запозичують» десь, або надсилають підписникі. Будьте готові до повторів контенту в різних пабліках та до «баянів». Загалом мемні групи в інстаграмі функціонують у дусі платформи. Наповнення яскраве, просте й легке.

Тож якщо вам захочеться зрозуміло гумору із присмаком ностальгії, ласкаво просимо в інстаграм! 

Цей спецпроєкт створено ГО «Детектор медіа» в рамках проєкту «МЕМетр: аналіз візуального інформаційного дискурсу», що фінансується Партнерством «Відкрита інформація».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13340
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду