Як жартує r/Україна? Наші меми на Reddit

Як жартує r/Україна? Наші меми на Reddit

26 Лютого 2021
7530
26 Лютого 2021
12:30

Як жартує r/Україна? Наші меми на Reddit

7530
Приниження Зеленського, протиставлення Росії та спростування історичних міфів
Як жартує r/Україна? Наші меми на Reddit
Як жартує r/Україна? Наші меми на Reddit

Меми керують світом. Тож «Детектор медіа» у рамках проєкту «МЕМетр: аналіз візуального дезінформаційного дискурсу» вирішив проаналізувати, куди саме вони нас ведуть.

Ми промоніторили діяльність (серпень 2020-го — лютий 2021-го) найпопулярніших «мемних» українських спільнот на платформах Facebook, Instagram, Telegram, Вконтакте та Reddit. І нижче розповідаємо про останній.

Reddit — це дев’ятнадцятий за відвідуваністю сайт у світі. Сервіс, який повністю складається з окремих дописів користувачів. Величезних фанатських теорій, милих фотографій, смішних відео, індустріальних інсайдів, політичних новин та прохань ідентифікувати окуляри з серіалу. Будь-який пост можна коментувати, а також лайкати/дизлайкати. Внаслідок чого дописи піднімаються/опускаються на сторінці. А найпопулярніші публікації потрапляють на головну сайта.

Аби навести в цьому хаосі лад, Reddit розділений на окремі спільноти, за створення яких теж відповідають користувачі. Із великою ймовірністю, якщо на позначення якогось явища існує слово, для нього вже створений «сабреддіт». Власні групи мають майже всі види мистецтва та спорту, політичних та сексуальних поглядів, релігійних та гастрономічних уподобань. А також блискавки, качкодзьоби та середні діти. Зрозуміло, що власні спільноти мають також країни. Представлення держави на Reddit у певному сенсі таке ж важливе, як представлення на Wikipedia.

Типовий Reddit

За запитом «Ukraine» на Reddit можна знайти дві великі групи з мемами: Ukraine на 26 тисяч підписників. Та Ukraina на 61 тисячу. Крім того, за ним видають сабреддіт Росії, Української війни з Росією та Eastern European Girls. Останній має позначку «Небезпечно для перегляду на роботі», яка означає саме те, що ви подумали.

Важливо відзначити, що більшість часу r/Ukraina та r/Ukraine розміщують не меми, а новини про Україну та матеріали на тему нашої держави. І все ж жартівливі зображення та відео становлять важливу частину місцевого контенту.

Меню

Головні теми, на які жартує український Reddit, — це внутрішня політика та зовнішня агресія. Усі меми обох спільнот суто патріотичні. Крім того, тут дуже рідко можна натрапити на побутовий гумор.

Для початку цікаво, що й Ukraina, й Ukraine регулярно публікують меми з критикою чинної української влади. Причому це жарти того рівня, який прийнято називати «порохоботством». Зеленський затягує українцям петлю, Зеленський обманув учителів, Зеленський загрожує безвізу, Зеленський розважається під час війни та пандемії, за критику Зеленського пишуть доноси. Позитивних мемів про нинішню владу ми не знайшли. Так само, як і негативних мемів про попередню. Натомість інколи трапляється розхвалювання Порошенка. У мемах про Байдена чи специфічних опитуваннях напередодні місцевих виборів.

Зрозумілою популярністю користуються також жарти про українську історію. Вони можуть нести просвітницьку функцію, як-от порівняння театрального та справжнього козака. Можуть спростовувати пропагандистські наративи, як підбірка статуй Леніна в країнах із та без періоду комунізму. Або просто акцентувати увагу на історичних несправедливостях. Інколи в доволі контраверсійному форматі.

Ще одна важлива категорія мемів — це україно-російська війна. Зокрема, порівняння вільної України та «рабської» Росії. Відзначення схильності Кремля до війн. Різноманітні наголоси на тому, що Крим — це Україна. Сюди ж можна віднести досить популярне висміювання Шарія.

І, звісно, на українському Reddit розміщують актуальні, реактивні меми в залежності від того, що відбувається в державі. Наприклад, картинки про посмертне правління Кернеса. Звикання українців до коронавірусу. Спроби вигнати Дубінського із фракції. Проєкт великого герба. Обслуговування українською мовою. Диктатуру Лукашенка. Обман на чорну п’ятницю.

Sad story, bro

На жаль, із точки зору якості гумору Україна представлена на Reddit не дуже добре. Наші спільноти вкрай рідко адаптують популярні меми, вдаються до креативних форматів чи просто радують цікавими жартами. Найчастіше ви будете натикатися на обробленого в Paint Зеленського. І дуже рідко трапляються справді круті роботи.

Враховуючи тематичну специфіку українських сабреддітів, серед місцевих мемів немає російської пропаганди, навіювання меншовартості, гомофобії, сексизму чи іншої побутової мови ворожнечі. Але трешу все одно вистачає.

Наприклад, на r/Ukraine було ось таке зображення, яке, очевидно, висміює трудових мігрантів. Цей мем може сприйматися як спроба нормалізації штурму Капітолія у США. Також існує тенденція до критики карантинних заходів через їхній вплив на економіку. Зокрема, у такому відео. І тут не зовсім зрозуміло, чи критикують автори саме конкретні підходи влади, чи ідею карантину загалом. Також на українському Reddit можна бачити зображення, яких ані ми, ні користувачі так і не змогли зрозуміти.

Якщо ви розумієте, що мається на увазі, — подзвоніть нам

Найбільш спірна частина місцевого гумору — це жарти про українську владу. Саме по собі висміювання політиків та політики — це чудово. Тим паче, коли нинішній український президент буквально колишній комік, а державна машина щодня продукує приводи для мемів. Проблема лише в якості гумору.

Якісний політичний гумор гострий та ґрунтується на конкретних фактах. Як, наприклад, ось цей мем про голосування за Трампа. А от жарти про Зеленського на Reddit… Ну, народ займається феляцією на фоні тарифів. Байден порівнює Зеленського з цирком. А ще є ось такий контент. Це навіть не зовсім мем, просто знайдене в соцмережах приниження Зеленського словом «пидарас». Коротше кажучи, йдеться радше про висловлення ненависті, ніж гумор.

Наразі український Reddit — це точно не те місце, де ви захочете споживати меми на українську тематику. Для жителів держави більшість дописів будуть банальними та несмішними. А іноземці їх, імовірно, навіть не зрозуміють. Адже місцевий контент здебільшого виконаний українською. Та й сам по собі «мем» — це інформація для тих, хто в темі.

З іншого боку, можливо, тепер ви захочете долучитися й виправити ситуацію. Жартуйте, Україні потрібні нові меми.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7530
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду