Фотожаба давить. Огляд мемів українського фейсбука

Фотожаба давить. Огляд мемів українського фейсбука

27 Лютого 2021
8347
27 Лютого 2021
19:00

Фотожаба давить. Огляд мемів українського фейсбука

8347
В українському фейсбуку багато самобутнього гумору та переосмислення глобальних мемів, але найпопулярніша все одно сатира про Зеленського.
Фотожаба давить. Огляд мемів українського фейсбука
Фотожаба давить. Огляд мемів українського фейсбука

Меми керують світом. Тож «Детектор медіа» у рамках проекту «МЕМетр: аналіз візуального дезінформаційного дискурсу» вирішив проаналізувати, куди саме вони нас ведуть.

Ми промоніторили контент найпопулярніших «мемних» українських спільнот на Facebook, Instagram, Telegram, Вконтакте та Reddit за серпень 2020 — лютий 2021 року.

Аналіз мемів у  Reddit дивіться тут. Аналіз ситуації з мемами в Telegram тут. Аналіз мемів в Instagram – тут, у російській  мережі ВК – тут.

Фейсбук — головна соціальна мережа світу й найпопулярніша в Україні. Для багатьох українців вона є джерелом інформації, платформою для дискусій та середовищем, де формуються думки. Те, що відрізняє український (і загалом пострадянський) фейсбук від глобального — величезна політизованість. Тому значна частина найяскравіших і найпопулярніших мемів українського сегменту соцмережі — про політику. І головні герої політичних мемів незмінні з 2019 року: Володимир Зеленський і Петро Порошенко.

Якби надіялись на владу, то вас би, діти, не було

Чи не найпопулярнішим пабліком, що тиражує меми на українську суспільно-політичну тематику, є сторінка «Баба і кіт». Створена ще 17 серпня 2012 року й названа на честь популярного тоді мему про бабцю, яка, дізнавшись, що онук підтримав регіоналів, «переписала хату на кота», нині сторінка має майже 572 тисячі фоловерів. Сторінка має й однойменний телеграм-канал.

Як оригінальний мем про бабу з котом був спрямований проти тогочасного президента, так і нинішній контент спільноти здебільшого висміює чинну владу й особисто Зеленського. На сторінці щодня виходить кількадесят постів, тож критикувати встигають кожен рух президента і його оточення. Чи не найбільше підписникам «заходять» дописи про те, як «Зеленський втрачає підтримку».

Членів команди президента при цьому порівнюють із відомими російськими пропагандистами. Наприклад, членкиню монобільшості Ірину Верещук — з речницею російського міністерства закордонних справ Марією Захаровою.

 

Під каток критики потрапляє буквально все: підготовка до місцевих виборів-2020, боротьба з пандемією, ініціативи щодо миру чи війни на Донбасі. Звісно ж, потужно перепадає і частині суспільства, яка підтримувала Зеленського й привела його до влади. Це можна побачити, навіть побіжно переглянувши меми, розміщені на сторінці за останні півроку. Значно рідше на сторінці дістається проросійським діячам на кшалт лідера «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука.

Натомість про Петра Порошенка тут — або добре, або ніяк.

Внаслідок такої редакційної політики й спільнота зібралась відповідна: у коментарях ганять владу та підтримують Порошенка.

Подібний політично-критичний контент продукує і блогер Богдан Процишин. Його сторінка «Процишин офіційний», створена 14 липня 2016 року, має 75 тисяч фоловерів. Процишин також має акаунт в інстаграмі та ютуб-канал, адже значна частина його контенту — відео.

Дописи тут схожі з поширюваними авторами «Баби і кота»: мемар висміює представників чинної влади за проколи. Хоча, на відміну від попереднього пабліка, наголос робить на якісний фотомонтаж та яскраву картинку. Найбільше від Процишина теж дістається Зеленському.

Хоча автор не забуває і про інших (сумнівно) відомих політиків на кшталт Віктора Медведчука. Ось так, наприклад, автор проілюстрував позов голови політради ОПЗЖ проти Вахтанга Кіпіані щодо книги про поета Василя Стуса.

Фотоколажі Богдана Процишина — доволі в’їдливі, але не відверто хейтерські, однак також містять прихований піар Петра Порошенка. Не дивно, що Процишин — співведучий гумористичної програми  на 5 каналі, який належить Порошенку.

Є на ниві політичного гумору і досить свіжі, але вже доволі популярні сторінки. Наприклад, створена 8 серпня 2019-го «GONI мемаси» має 23 тисяч фоловерів. Є в авторів і власний телеграм-канал. Тут  картина, подібна до сторінки «Процишин офіційний»: автори виробили впізнаваний фірмовий візуальний стиль, а контент присвячений політичним подіям.

Не відрізняється сторінка від раніше згаданих і змістовим наповненням: тут активно критикують чинну владу, не зачіпаючи її попередників. Як і на сторінці Процишина, сарказм авторів «GONI мемаси» не переходить у відверту ненависть та цькування інакомислячих. Окремі меми однією картинкою захищають попередню владу та висміюють прихильників чинної.

Хоча є тут і відмінності: автори не бояться жартувати і про Порошенка.

А що ж Зеленський?

Якби другий тур виборів президента 2019 року відбувся зараз у форматі поєдинку на мемах, державу очолив би Петро Порошенко. Адже група сатиричної підтримки Зеленського — набагато слабша. У Зеленського є фан-групи на кшталт цієї (70 тисяч учасників з моменту створення 14 червня 2020 року), але там радше можна знайти простенькі фотожаби з текстом на зразок «Вова — посланець Небес». Дописи типу несміливої критики у бік опонентів чинної влади, які публікують окремі учасники, набирають мало реакцій. Злих, ба навіть нищівних «фотожаб» проти Порошенка в фейсбуку можна знайти чимало — часто ними заспамлюють коментарі під час атаки ботів — однак згуртованої хейтерської спільноти прибічників Зеленського, яка б могла поширювати такий контент, у фейсбуку просто не існує.

Гумор може бути без хейту і майже без політики

Інші, популярні в українському сегменті Фейсбуку сторінки, що публікують меми, теж реагують на політику, але не так системно й агресивно. Ще один вкрай популярний паблік, де можна зустріти меми на злобу дня — «Шляхта не працює». Сторінка, створена 15 лютого 2015 року, має півмільйона фоловерів. Є у неї власний сайт та інстаграм-акаунт. Пости тут присвячені здебільшого різним життєвим ситуаціям. Наприклад, очікуванню 2021 року (і скажіть, що це не мило).

Політичних дописів у популярному мемному пабліку мало. Вочевидь, автори свідомо оминають цю тему. Але і вони не можуть пройти повз відверто комічні моменти.

Менш популярною, але добре знаною в українському сегменті фейсбуку є сторінка «Общєство нудних прєстарєлих мізантропов». Створена 11 серпня 2016 року, відтоді вона набрала 259 тисяч фоловерів. Автори також ведуть однойменний сайт. Добірка мемів на сторінці — на різні теми, наприклад, про коронавірус.

Політичних мемів тут небагато. Але важливі теми автори не пропускають. Як, наприклад, програш проросійського боксера Василя Ломаченка. Або запровадження владою санкцій щодо Медведчука.

Не обходять увагою українські користувачі соцмережі і сторінку «Гусь», створену 13 жовтня 2016 року художницею Надією Кушнір. Нині сторінка має майже 178 тисяч фоловерів. Головний герой мемів— той самий Гусь, чиї зображення супроводжують смішними фразами на злобу дня, часто присмачуючи нецензурним слівцем. Політики — мінімум, та й та завуальована.

Загалом, меми, найчастіше тиражовані в українському сегменті фейсбуку, не можна назвати пропагандистськими чи тими, що поширюють відверті фейки. Автори сторінок (хоч і не без маніпуляцій) жартують на різні теми дня: боротьбу з коронавірусом, ситуацію в економіці, відносини України з міжнародними партнерами тощо. Або і взагалі не чіпають політики та постять котиків. Є й спільноти, які генерують меми в межах певного світогляду («Останній капіталіст»), наукової сфери  («Довколаботаніка») чи тематичного напрямку («Файні меми про українську літературу»). І якщо ще кілька років тому українським сегментом поширювалось багато російських мемів, зараз наш фейсбук радше відкритий до запозичення глобальних мотивів, а подекуди — продукування власних. Чимало прикладів адаптації глобальних мемів можна побачити на сторінці «Гумор українською» (160 тисяч фоловерів).

Основою проблемою сторінок, що розповсюджують політичні меми, можна вважати мову ворожнечі. Найбільше хейту в бік чинної влади та всіх, хто її підтримує, має найпопулярніша (майже півмільйона вподобань) сторінка «Баба і кіт». І такі дописи мають значно більше охоплення, ніж нейтральний іронічний контент.

Цей спецпроект створено ГО «Детектор Медіа» у рамках проекту «МЕМетр: аналіз візуального інформаційного дискурсу», що фінансується Партнерством «Відкрита інформація»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8347
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду