detector.media
25.02.2021 09:15
«Слуги народу» підготували альтернативний законопроєкт про колабораціонізм: що він передбачає
«Слуги народу» підготували альтернативний законопроєкт про колабораціонізм: що він передбачає
Депутати «Слуги народу» подали свій законопроєкт про покарання за колабораціонізм з Росією. Раніше схожий законопроєкт зареєстрували у парламенті нардепи від «Європейської Солідарності».

Нардепи від «Слуги народу» подали до парламенту законопроєкти №5143 та №5144 про встановлення кримінальної відповідальності за колабораціонізм. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Тексти законопроєктів наразі відсутні на сайті парламенту, але про їх зміст вже розповів один з співавторів законопроєкту Віталій Безгін. 

Зокрема, під колабораціонізмом автори проекту закону пропонують вважати:

Законопроєкт передбачає за такі дії наступні покарання:

Також законопроєкт передбачає заборону на:

23 лютого у Верховну Раду нардепи Європейської Солідарності подали законопроєкт №5135 про кримінальну відповідальність за колабораціонізм з Росією.

Під колабораціонізмом автори законопроєкту розглядають публічні заклики, спрямовані на підтримку чи співробітництво з державою-агресором та/або окупаційною владою, ведення господарської діяльності спільно з окупаційною владою та суб’єктами господарювання, які знаходяться на окупованих територіях. Також колабораціонізмом пропонується вважати неодноразове розміщення для загального перегляду у мережі Інтернет закликів до підтримки дій держави-агресора та організацію та участь у проведенні інформаційних кампаній, спрямованих на забезпечення підтримки держави-агресора.

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «ОПЗЖ» й соратника Віктора Медведчука Тараса Козака. Санкції, введені строком на п’ять років передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK, власником яких є Козак. 3 лютого канали пулу Козака почали відключати з етеру.

Експерти неодноразово звинувачували канали пулу Козака у розповсюдженні дезінформації та кремлівських наративів, які підривають національну безпеку України.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

Кремль заперечує участь РФ у війні на Донбасі, називаючи її «громадянським конфліктом». Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима й озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію з кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистів.

Фото: пресслужба Верховної Ради

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY