У Раду внесли законопроєкт про кримінальну відповідальність за колабораціонізм з Росією

У Раду внесли законопроєкт про кримінальну відповідальність за колабораціонізм з Росією

23 Лютого 2021
9963
23 Лютого 2021
12:59

У Раду внесли законопроєкт про кримінальну відповідальність за колабораціонізм з Росією

9963
Ініціаторами законопроєкту виступили нардепи від «Європейської Солідарності».
У Раду внесли законопроєкт про кримінальну відповідальність за колабораціонізм з Росією
У Раду внесли законопроєкт про кримінальну відповідальність за колабораціонізм з Росією

У Верховну Раду поданий законопроєкт про кримінальну відповідальність за колабораціонізм з Росією. Про це повідомляється на сайті парламенту.

Проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінально-процесуальний кодекс України (про кримінальну відповідальність за побутове, адміністративний, економічний, військовий, політичний, військово-політичне та інше співробітництво з державою-агресором – колабораціонізм) зареєстровано під №5135 у вівторок, 23 лютого.

Ініціаторами законопроєкту виступили лідер партії «Європейська Солідарність», п’ятий президент України Петро Порошенко, співголови фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко та Артур Герасимов, а також народні депутати політсили: Вікторія Сюмар, Ростислав Павленко, Олег Синютка, Максим Саврасов і Микола Княжицький.

Головним комітетом визначено Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності. Серед інших є і Комітет з питань цифрової трансформації. Текст законопроєкту та пояснювальної записки до нього на сайті парламенту наразі відсутні.

18 лютого у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №5101 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони виготовлення та поширення інформаційної продукції, спрямованої на пропагування дій держави-агресора)». Він має на меті заборонити медіа виправдовувати та заперечувати агресію РФ проти України.

Проєкт закону до парламенту внесли депутати від фракцій «Європейська солідарність», «Голос», «Слуга народу», а також деякі члени депутатських груп «Партія "За майбутнє"» та «Довіра».

На думку авторів законопрєкту, «прийняття закону дозволить посилити ефективну протидію колабораціонізму та іншим гібридним загрозам у ході триваючої військової агресії РФ проти України, посилити захист державного суверенітету та територіальної цілісності України».

Нардепи пропонують внести зміни, зокрема, до законів про друковані ЗМІ та про телебачення і радіомовлення. Медіа хочуть заборонити виправдовувати, визнавати правомірною, заперечувати збройну агресію РФ проти України в 2014 році, у тому числі, шляхом представлення цієї агресії, як «внутрішнього конфлікту», «громадянського конфлікту», «громадянської війни» та заперечення тимчасової окупації частини території України.

Крім того, представники тих же фракцій та депутатських груп зареєстрували 18 лютого ще один проєкт закону – №5102 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення кримінальної відповідальності за виготовлення та поширення забороненої інформаційної продукції)».

Законопроєкт має на меті протидію засобами кримінально-правового впливу ворожим інформаційним впливам в умовах триваючої гібридної війни РФ з Україною.

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «ОПЗЖ» й соратника Віктора Медведчука Тараса Козака. Санкції, введені строком на п’ять років передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK, власником яких є Козак. 3 лютого канали пулу Козака почали відключати з етеру.

Експерти неодноразово звинувачували канали пулу Козака у розповсюдженні дезінформації та кремлівських наративів, які підривають національну безпеку України.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

Кремль заперечує участь РФ у війні на Донбасі, називаючи її «громадянським конфліктом». Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима й озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію з кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистів.

Фото: пресслужба Верховної Ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9963
Читайте також
10.03.2020 15:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
4 085
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду