Указ Зеленського про санкції щодо Козака та його каналів оскаржили у Верховному Суді

Указ Зеленського про санкції щодо Козака та його каналів оскаржили у Верховному Суді

4 Лютого 2021
17133
4 Лютого 2021
19:50

Указ Зеленського про санкції щодо Козака та його каналів оскаржили у Верховному Суді

17133
Раніше нардеп Тарас Козак заявляв, що оскаржуватиме введення санкцій в українських та європейських судах.
Указ Зеленського про санкції щодо Козака та його каналів оскаржили у Верховному Суді
Указ Зеленського про санкції щодо Козака та його каналів оскаржили у Верховному Суді

Указ президента України Володимира Зеленського про санкції щодо соратника Віктора Медведчука — нардепа Тараса Козака та його каналів «112 Україна», NewsOne та ZIK оскаржили у Верховному Суді. Про це повідомляється на сайті суду.

«Сьогодні, 4 лютого 2021 року, до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду надійшло два позови громадян, які оспорюють Указ Президента України від 2 лютого 2021 року № 43/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Згідно із додатком 2 до рішення РНБОУ застосовано персональні санкції щодо низки телеканалів», — йдеться в повідомленні.

Позовам, які надійшли до суду, присвоєно раєстраційні номери справ –  № 9901/22/21, № 9901/23/21.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Воно передбачає запровадження санкцій проти нардепа Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «групи Медведчука» — «112 Україна», NewsOne і ZIK. Санкції запроваджені на п’ять років.

З 19 членів ради 17 проголосували «за» санкції, один був відсутній, спікер парламенту Дмитро Разумков – утримався. Він вважає, що відповідальних за співпрацю з РФ та фінансування тероризму мають карати згідно з законодавством. Натомість санкції, на його думку, запроваджують проти осіб, яких не можуть притягнути до відповідальності перед українським судом. 

Власник медіахолдингу «Новини» Тарас Козак назвав дії РНБО незаконними, а рішення про санкції актом цензури. Він піде в українські та європейські суди оскаржувати це рішення РНБО. У заяві каналів рішення РНБО називають «решением об уничтожении трех оппозиционных телеканалов» та «политической расправой над неугодными СМИ». Телеканали продовжують транслювати свої ефіри на YouTube. Міністерство культури та інформаційної політики раніше повідомило, що направить до компанії запит з проханням заблокувати сторінки телеканалів.

Президент та голова СБУ вважають заборону каналів групи «Медведчука» — боротьбою в інформаційній війні за правду та європейські цінності, а також кроком у боротьбі з російською гібридною агресією. Чому закриття каналів Медведчука — це не наступ на свободу слова читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Зеленський обговорив із керівниками каналів ICTV, «Інтер», «1+1», «Україна» рішення РНБО про санкції. Вони дійшли згоди, що санкції є інструментом глобальної боротьби з дезінформацією та не мають нічого спільного з питанням свободи слова та незалежності ЗМІ. Він також обговорив санкції РНБО з послами країн «Великої сімки» та Європейського Союзу в Україні.

Секретар РНБО Олександр Данилов заявив, що в Україні працює багато антиукраїнських телеканалів і РНБО буде вводити санкції щодо них після отримання відповідних документів. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков сказав, що надані СБУ матеріали, які лягли в основу рішення РНБО про санкції, є цілком достатніми та вичерпними. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17133
Читайте також
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрей
1148 дн. тому
“Журналисты» вы писанные )))) читайте сайт телеканала ZIK: Телеканалы "112 Украина", NewsOne и ZIK опровергают информацию о подаче в Верховный Суд исков об оспаривании Указа о санкциях
SSS
1148 дн. тому
Свободу слова, свободу бачення, свободу дій. Зелень обгадилася і сранкції запровадила. Хай тепер ще й гроші заплатить, було б весело на це дивитися. Фашист-нацист в Україні не буде керувати.
іван
1148 дн. тому
І ЦІ МРАЗІ ЦЕЙ СУД ВИГРАЮТЬ, БО НЕ МАЄ НАДІЙНОЇ ЗАКОННОЇ БАЗИ, ХІБА НАГАДАТИ СУДДЯМ ПРО САНКЦІЇ ЩО ДО НИХ
Salvatore
1148 дн. тому
І хто ж ВОНО оскаржило, невже адвокат януховича, а чи, може, навітьСАМ "адвокат" Василя Стуса?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду