ЗМІ переплутали фото Нескоромного з фото іншої людини

ЗМІ переплутали фото Нескоромного з фото іншої людини

24 Січня 2021
5204
24 Січня 2021
13:59

ЗМІ переплутали фото Нескоромного з фото іншої людини

5204
Резонансність новини про підготовку до замовного вбивства в СБУ і присутність у мережі лише однієї справжньої фотографії нібито фігуранта справи Дмитра Нескоромного призвели до плутанини із зображенннями в ЗМІ.
ЗМІ переплутали фото Нескоромного з фото іншої людини
ЗМІ переплутали фото Нескоромного з фото іншої людини

Низка ЗМІ в новинах про колишнього заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного переплутала його фотографію з зображенням іншого експрацівника СБУ та колишнього заступника генпрокурора Віктора Трепака.

Навколо особи Нескоромного останніми днями зчинився скандал: ЗМІ повідомили, що його розшукують через підозру у причетності до замовлення вбивства начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова. У цій справі затримали полковника Штабу антитерористичного центру при СБУ Андрія Расюка, який, як підозрюють, вів підготовку до вбивства генерала. 

Деякі ЗМІ написали, що одночасно з Расюком намагались затримати і Нескоромного, але він нібито втік в наручниках. У СБУ потім офіційно заявили, що ніхто в наручниках не тікав, Нескоромний не є підозрюваним, у розшуку він не перебуває.

Водночас у Telegram з'явився канал «Дмитро Нескоромний». Його автор заявляє, що він і є тим самим колишнім заступником голови СБУ та нібито виїхав за кордон.

Про цю історію у ЗМІ вийшли новини, проілюстровані фотографіями Дмитра Нескоромного. Але на деяких з них зображено насправді колишнього заступника генпрокурора Віктора Трепака. Так, помилки припустились УНІАН, «Апостроф», UA Rating, QHA, «Маю право», Ukr.net, «Россия 24», «Українські новини».

На цьому фото і нижче - Віктор Трепак

Помилку ЗМІ можна пояснити тим, що в пошуковику за запитом «Нескоромний» видає багато фотографій саме Трепака. Ймовірно через те, що вони разом фігурували колись у резонансній справі «діамантових прокурорів» - і тоді були новини, в яких Трепак говорив про Нескоромного, але проілюстровані вони були фотографією саме Трепака як джерела інформації.

Приклад новини 2017 року, коли сам матеріал про Нескоромного, але фото - Трепака, який надав інформацію для новини. Не читаючи підпис під фото, багато хто скопіював це зображення, подумавши, що це і є Нескоромний

При цьому фотографій самого Нескоромного в інтернеті майже немає. Навіть його нібито телеграм-канал на заглавне фото поставив ту саму єдину світлину, яку можна знайти через пошуковик.

Так виглядає Дмитро Нескоромний

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5204
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду