У Криму блокується сигнал семи українських радіостанцій – дослідження

У Криму блокується сигнал семи українських радіостанцій – дослідження

11 Травня 2019
1982
11 Травня 2019
17:46

У Криму блокується сигнал семи українських радіостанцій – дослідження

1982
У 20 населених пунктах на півночі анексованого Криму сигнал семи українських радіостанцій повністю або частково заглушується сигналом російських FM-станцій.
У Криму блокується сигнал семи українських радіостанцій – дослідження
У Криму блокується сигнал семи українських радіостанцій – дослідження

Про це йдеться в моніторингу «Кримської правозахисної групи», який провели в березні-квітні 2019 року.

Представники КПГ перевірили 13 частот семи українських радіостанцій, які отримали від Нацради з питань телебачення і радіомовлення дозвіл на мовлення на території Північного Криму з підконтрольних Україні селищ Чонгар і Чаплинка, що знаходяться поруч з адмінмежею. Зазначимо, що Нацрада видала сім ліцензій радіомовникам «Армія FM», «Радіо Крим.Реалії», «Радіо НВ», «UA:Радіо Промінь» (НСТУ), «Meydan FM», «Перець FM», «Стильне», «UA: Радіо Культура» (НСТУ). Згідно з повідомленням,  моніторинг організований за допомогою автомагнітол в населених пунктах Північного Криму, розташованих поруч з пунктом пропуску Чаплинка.

«Результати моніторингу показали, що станом на початок квітня 2019 року на семи частотах вдалося зловити сигнал двох з цих станцій і лище в двох населених пунктах з 20 досліджених», – йдеться в повідомленні.

Згідно з моніторингом, на частоті радіо «Meydan FM» у 17 населених пунктах чутно російське радіо «Супутник в Криму», а на частоті «Крим.Реалії» немає сигналу у всіх 20 населених пунктах, теж немає сигналу на частотах «Армії FM» та «Радіо НВ». Водночас «Перець FM» чутно лише в одному населеному пункті, при цьому в 18 населених пунктах на цій частоті звучить російське радіо «Море». «UA: Радіо Культура» чутно в двох населених пунктах, а в 17 – звучить російське радіо «Крим». Замість «UA:Радіо Промінь» в 19 населених пунктах звучить підконтрольне окупаційній владі радіо «Ватан Седасы».

Блокування сигналу цих українських радіостанцій ведеться також на частотах, які вони отримали для мовлення з Чонгара:

  • радіо «Армія FM» на цих частотах чутно в трьох населених пунктах, а в 17 населених пунктах чутно російське радіо «Крим»;
  • радіо «Крим.Реалії» чутно в чотирьох населених пунктах, а в 16 – на цій частоті працює російське радіо «Вести FM»;
  • радіо «Meydan FM», чутно з перешкодами тільки в одному населеному пункті, у інших 19 населених пунктах на цій частоті йде сигнал російського радіо «Крим»;
  • «Радіо НВ» на частоті мовлення з Чонгара чутно у восьми населених пунктах, у інших 12 – мовлення заглушає російське радіо «Море»;
  • радіо «Перець FM» чутно в чотирьох населених пунктах на частоті, яка отримана для мовлення в Херсоні;
  • замість радіо «Промінь» у всіх 20 населених пунктах на частоті мовлення з Чонгара транслюється російське «Вести FM».

«Виходячи з результатів моніторингу, можна зробити висновок, що останнім часом окупаційні власті Криму спеціально заглушають сигнал українських мовників в тому числі і шляхом включення російських радіостанцій на тих же самих частотах», – наголосили в «Кримській правозахисній групі».

Нагадаємо, 17 лютого 2019 року стало відомом, що Нацрада видала 7 ліцензій на радіомовлення з вежі у Чаплинці на межі з окупованим Кримом. Крім того, висоту вежі в Чаплинці Херсонської області, з якої ведеться мовлення, збільшено з 93 до 133 метрів. 

Раніше повідомлялось, що з вежі у Чонгарі на межі з Кримом почали мовити ще чотири українські телеканали.

Фото: «Кримська правозахисна група»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1982
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду