У Криму 10 провайдерів повністю блокують 18 українських інтернет-видань і дві соцмережі – дослідження

У Криму 10 провайдерів повністю блокують 18 українських інтернет-видань і дві соцмережі – дослідження

7 Жовтня 2019
2005
7 Жовтня 2019
14:21

У Криму 10 провайдерів повністю блокують 18 українських інтернет-видань і дві соцмережі – дослідження

2005
Десять кримських провайдерів у дев'яти містах окупованого Росією Криму повністю блокують 18 українських інформаційних сайтів і дві соціальні мережі. Ці ж провайдери блокують сайти Меджлісу кримськотатарського народу, «Хізб ут-Тахрір» і Свідків Єгови. Крім того, щонайменше сім українських інформаційних сайтів у цих провайдерів доступні тільки частково.
У Криму 10 провайдерів повністю блокують 18 українських інтернет-видань і дві соцмережі – дослідження
У Криму 10 провайдерів повністю блокують 18 українських інтернет-видань і дві соцмережі – дослідження

Про це свідчать результати моніторингу Кримської правозахисної групи (КПГ), який був проведений у серпні-вересні 2019 року.

Перевірку доступності сайтів монітори провели за допомогою мереж 10 різних провайдерів у дев'яти кримських населених пунктах: «БелНет» (Білогірськ), SevStar (Севастополь), «Мечта» (Сімферополь), «Боспортелеком» (Керч), «ЯлтаНет» (Ялта), SkyLine (Красноперекопський район), «Сиваш-нет» (Красноперекопськ), «Гигабайт» (Бахчисарай), «Джанкой-онлайн» (Джанкой), «Волна Мобайл» (Джанкой).

Станом на кінець вересня 2019 року, ці провайдери не дають доступу щонайменше до 23 сайтів, які вільно працюють на підконтрольній Україні території: «Цензор.нет», QHA, «След.нет», UAinfo, 5 канал, «112 Україна», «Апостроф», «Фокус», «Главком», Центр журналістських розслідувань, «ТонеТо», «Депо», «Українська правда», РБК, «Укрінформ», «Лівий берег», «Дзеркало тижня», «Стрічка», сайтів соціальних мереж LinkedIn і Telegram, а також сайтів Меджлісу кримськотатарського народу, Свідків Єгови і «Хізб ут-Тахрір».

Крім того, у 9 з 10 провайдерів заблоковано сайт «Главное». У трьох провайдерів з 10 недоступні сайти радіо «Хаят» і громадського об'єднання «Кримська солідарність». У двох провайдерів з 10 проблеми з доступом до сайту «Крим.Реалії». Сайти радіо НВ та Ukr.net недоступні в одного провайдера з 10.

У порівнянні з попереднім моніторингом «Кримської правозахисної групи», який проводився в травні 2019 року, ситуація з доступом до сайтів погіршилася. У результаті нового моніторингу були встановлені ще п’ять сайтів, доступ до яких блокують усі 10 провайдерів. Це інформаційні українські сайти QHA, «112 Україна», «Апостроф», Центр журналістських розслідувань, а також сайт «ТонеТо». Під час минулого моніторингу сайт «112 Україна» блокували 9 провайдерів з 10, а решта сайтів були доступні у дев’яти провайдерів зі списку моніторингу.

При цьому всього кілька сайтів зі списку заблоковані з посиланням на вимоги Роскомнагляду. Здебільшого із сайтами не встановлюється з'єднання або на екрані з'являється напис «Помилка 403». Провайдери блокують навіть ті сайти, які не внесені до реєстру заборонених у Росії. Підстав для обмеження доступу до таких ресурсів немає навіть у законодавстві РФ, нагадує Кримська правозахисна група.

«У результаті таких дій російської влади жителі Криму позбавлені доступу до інформації великих незалежних українських медіа, релігійних організацій та сайту органу самоврядування кримськотатарського народу, які вільно діють на решті території України. При цьому, в підконтрольному Кремлю медіапросторі Криму формується нетерпимість до українців, мусульманам, кримським татарам та іншим групам. Ці дії є серйозним обмеженням свободи слова та порушують низку міжнародних норм, які забороняють розпалювання ненависті і зобов'язують держави не допускати надмірного втручання в вільне поширення інформації», - наголошує Кримська правозахисна група.

Правозахисники зауважують, що дії російської влади в Криму призводять до знищення плюралізму думок і фактичної заміни незалежних ЗМІ джерелами державної російської пропаганди. Таким чином, кримчан, по суті, позбавляють можливості отримувати інформацію про Україну і проблеми у сфері прав людини, які відбуваються в Криму, тому що підконтрольні Кремлю ЗМІ приховують більшість таких фактів від жителів півострова.

Кримська правозахисна група вимагає від Російської Федерації негайно припинити блокування незалежних українських онлайн-медіа на території Криму. А також закликає міжнародні організації та уряди посилити тиск на Російську Федерацію для того, щоб вона припинила блокування медіа та інші незаконні обмеження свободи слова в Криму.

Нагадаємо, за даними моніторингу Кримської правозахисної групи, в травні-червні 2019 року в окупованому Криму 10 провайдерів повністю блокували 14 українських інформаційних сайтів і дві соціальні мережі, а також сайти Меджлісу кримськотатарського народу, «Хізб ут-Тахрір» і Свідків Єгови.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2005
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду