У прикордонних районах потрібно більше українських радіостанцій і кабельних мереж – Нацрада

У прикордонних районах потрібно більше українських радіостанцій і кабельних мереж – Нацрада

30 Липня 2019
2645
30 Липня 2019
19:38

У прикордонних районах потрібно більше українських радіостанцій і кабельних мереж – Нацрада

2645
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення констатувала низький рівень концентрації українських радіостанцій і низьку кількість кабельних мереж у прикордонних районах України. Таких висновків Нацрада дійшла в результаті аудиту у 86 прикордонних районах 15 областей України (за винятком Донецької області), повідомив член Нацради Максим Онопрієнко на пресконференції 30 липня.
У прикордонних районах потрібно більше українських радіостанцій і кабельних мереж – Нацрада
У прикордонних районах потрібно більше українських радіостанцій і кабельних мереж – Нацрада

«Аналіз охоплення вітчизняними радіостанціями прикордонних територій показав достатньо низький рівень охоплення. Подекуди взагалі відсутність українського радіомовлення на зазначених територіях. І це, безперечно, небезпечний сигнал, оскільки це все негативно впливає на стан нашої інформаційної безпеки», – повідомив Максим Онопрієнко.

Основою дослідження став показник концентрації ФМ-радіомовлення та кабельних мереж у прикордонних районах кожної області. Він розраховувався як співвідношення кількості ФМ-частот або кабельних мереж провайдерів програмної послуги у прикордонних районах певної області до їх загальної кількості в області.

За даними Нацради, середній показник концентрації радіочастот у 86 прикордонних районах 15 областей дорівнює 27%. Тобто, це майже третина від усіх ФМ-частот, що задіяні для ефірного радіомовлення в цих 15 областях. Найнижчий показник у Миколаївській області – практично 0%. У прикордонних районах Івано-Франківської та Вінницької областей – 11%, Чернігівської – 12%, Житомирської – 13%, Рівненської і Львівської – по 20%, Запорізької – 22%.

В інших восьми прикордонних областях дещо вищі показники концентрації ФМ-частот. У Луганській області – 32%, Волинській і Чернівецькій – 33%, Одеській – 36%, Сумській – 46%, Харківській – 48%, Херсонській – 59%, Закарпатській – 78%.

«Попри достатньо високі абсолютні показники ситуація в окремих районах деяких прикордонних областей не є рівнозначною. Тому ми говоримо про те, що прикордонне радіомовлення в Україні потребує комплексного стимулювання розвитку», – сказав пан Онопрієнко.

«Також аудит Нацради показав недостатню кількість кабельних мереж у прикордонних районах, що теж негативно впливає на стан інформаційної безпеки», – додав він.

За даними Нацради, середній показник концентрації кабельних мереж у 86 прикордонних районах 15 областей дорівнює 29%. Тобто, це також майже третина від загальної кількості кабельних мереж, які працюють у цих областях. Найнижчий показник – у прикордонних районах Рівненської та Івано-Франківської областей – 0%. У північних прикордонних районах Луганської області – 7%, у прикордонних районах Миколаївської – 10%, Житомирської – 11%, Вінницької – 22%, Чернігівської – 26%.

У восьми прикордонних областях ситуація краща: у прикордонних районах Львівської області – 29%, Запорізької та Харківської – 30%, Херсонської – 31%, Сумської – 37%, Волинської – 50%, Закарпатської – 56%, Одеської – 65%.

Максим Онопрієнко назвав кілька причин такої низької концентрації ФМ-радіомовлення та кабельних мереж:

  1. Географічна: у прикордонних районах населення проживає в селищах і селах, розташованих нерівномірно і розпорошених на великій території.
  2. Комерційна: на цих територіях мовлення не є комерційно привабливим. Розбудова інфраструктури потребує великих витрат.

«До цього моменту з боку держави не приділялося достатньо уваги, щоб українські мережі телерадіомовлення розвивалися. Ми говоримо про дефіцит профільної телекомунікаційної інфраструктури, зокрема опор, на яких можна було б розташовувати передавачі», – додав пан Онопрієнко.

За словами першої заступниці голови Нацради Уляни Фещук, стимулювати розвиток радіомовлення та кабельних мереж у прикордонних районах можуть кілька кроків, які пропонує регулятор.

По-перше, зміни до методики нарахування ліцензійного збору і запровадження знижки 70% на ліцензії для радіостанцій у прикордонних територіях – з такою пропозицією Нацрада звернулася до Державного комітету телебачення і радіомовлення, який може внести на розгляд уряду відповідний проект. Для провайдерів аналогічна знижка на ліцензії в Донецькій та Луганській областях діє з кінця 2016 року. Також Нацрада ініціює запровадження знижки 90% на продовження ліцензій на мовлення в анексованому Росією Криму. Там українські мовники позбавлені права мовити, але необхідно зберігати їхні ліцензії для продовження міжнародних судових спорів, у яких Україна відстоює свої права.

По-друге, внесення змін до законодавства і запровадження спрощеної процедури видачі дозволів на тимчасове мовлення в прикордонних районах Сумської, Чернігівської, Харківської та Одеської областей, куди проникає радіосигнал держави-агресора. Нацрада почала видавати тимчасові дозволи на мовлення в зоні АТО ще з 2014 року, але тільки у 2017 році Верховна Рада ухвалила закон, який унормував видачу Нацрадою дозволів на тимчасове мовлення строком на один рік у Донецькій, Луганській, Херсонській областях. Нацрада з 2018 року видає мовникам такі дозволи на території Донецької, Луганської областей і шести південних районів Херсонської області (Голопристанський, Генічеський, Каланчацький, Новотроїцький, Скадовський і Чаплинський).

«Це питання вважаємо актуальним і будемо звертатися до нового складу парламенту з тим, щоб він вніс зміни до законів, що були ухвалені», – сказала Уляна Фещук.

Нагадаємо, Нацрада за останні чотири-п’ять років проліцензувала 54 ФМ-частоти на прикордонні та видала дозволи на тимчасове мовлення на 107 ФМ-частот.

Також Нацрада замовила прорахунок 154 ФМ-частот у прикордонних районах 15 областей і вже виставила на конкурс 27 із них.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2645
Читайте також
18.04.2019 19:38
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
7 183
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду