detector.media
24.06.2020 17:00
Окупанти посилили блокування українських радіостанцій в Криму – правозахисники
Окупанти посилили блокування українських радіостанцій в Криму – правозахисники
Зокрема, у 16 населених пунктах з 19 на деяких частотах зафіксовано одночасне мовлення двох станцій – української та російської.

На півночі окупованого Криму в червні 2020 року FM-сигнал українських радіостанцій доступний лише в п’яти з 19 населених пунктах. Про це повідомила «Кримська правозахисна група», яка в червні 2020 року провела моніторинг мовлення радіостанцій FM-діапазону на півночі півострова.

«У порівнянні з попереднім моніторингом, здійсненим у березні 2020 року, ситуація з прийомом українського FM-радіосигналу погіршилася. Моніторинг, здійснений у березні цього року, засвідчив, що мовлення українських радіостанцій за допомогою вишок, розташованих у Чонгарі і Чаплинці, було чутно в 9 населених пунктах. При цьому кількість українських радіостанцій, які можна слухати в Криму, теж істотно зменшилася», – йдеться в повідомленні.

Правозахисники говорять:

У 14 населених пунктах (Вишнівка, Мартинівка, Завіт-Ленінський, Солоне озеро, Єрмакове, Придорожнє, Зарічне, Джанкой, Овочеве, Лобанове, Зелена Нива, Красноперекопськ, Армянськ, Ішунь) на українських радіочастотах транслюють свої програми російські FM-станції. Натомість у березні 2020 року в населених пунктах Вишнівка, Єрмакове, Придорожнє та Зелена Нива можна було почути сигнал лише однієї українській радіостанції. У червні на цей сигнал налаштуватися не вдалося.

«Заразом у 16 населених пунктах з 19 на деяких частотах зафіксовано одночасне мовлення двох станцій – української та російської. Це свідчить про цілеспрямоване блокування українського FM-радіомовлення російськими станціями», – зазначається в повідомленні.

Радіо «Культура», «Промінь», «Армія FM» і «Нова Каховка» чутно в двох населених пунктах з усього списку, радіо НВ – у трьох, «Українське радіо» й радіо «Крим.Реалії» – в одному з 19 перевірених. «Крим.Реаліі» раніше було чутно в шести населених пунктах зі списку. Розповсюдження сигналу радіостанції «Армія FM» скоротилося з чотирьох населених пунктів до двох.

Мовлення українських FM з телерадіовишки, розташованій у Чаплинці, в північному Криму заглушають такі радіостанції:

Мовлення українських FM з телерадіовишки, розташованій у Чонгарі, в північному Криму заступають такі російські радіостанції:

частоту радіо «Херсон FM» 107,8 – «Ватан Седасы».

Монітори КПГ за допомогою автомагнітол перевірили, які українські FM-радіостанції можна почути у 19 населених пунктах північного Криму: містах Армянськ, Красноперекопськ, Джанкой, а також у населених пунктах, розташованих вздовж основних автодоріг, – Ішунь, Зелена Нива, Вишнівка, Красноармійське, Істочне, Новоолександрівка, Мартинівка, Солоне Озеро, Завіт-Ленінський, Єрмакове, Придорожнє, Передмістне, Зарічне, Овочеве, Лобанове, Воїнка.

Нагадаємо, у грудні 2019 року на півночі окупованого Криму щонайменше в 10 населених пунктах повністю заблоковано сигнал українських радіостанцій, ще в дев’яти – сигнал заблоковано частково.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY