Нацрада не перевірятиме й не каратиме «1+1» за фейк про американські лабораторії в Україні

Нацрада не перевірятиме й не каратиме «1+1» за фейк про американські лабораторії в Україні

7 Травня 2020
2677
7 Травня 2020
15:04

Нацрада не перевірятиме й не каратиме «1+1» за фейк про американські лабораторії в Україні

2677
Нацрада вважає, що не має можливості реагувати на дезінформацію, хоча має досвід покарання за фейк – кейс каналу NewsOne.
Нацрада не перевірятиме й не каратиме «1+1» за фейк про американські лабораторії в Україні
Нацрада не перевірятиме й не каратиме «1+1» за фейк про американські лабораторії в Україні

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не стала призначати позапланову перевірку та карати телеканал «1+1» за поширення в програмі «Секретні матеріали» фейку про роботу в Україні таємних американських біолабораторій, які нібито можуть бути причетні до розробки бактеріологічної зброї і спалахів підозрілих хвороб.

Хоча Нацрада помітила цей фейк. «Ми занепокоєні тим, що в інформаційному просторі під час карантину замість психологічної підтримки суспільства, дружньої та якісної розмови деякі медіа поширюють панічні настрої, запускають фейкові повідомлення, жахи», - сказала голова Нацради Ольга Герасим’юк під час онлайн-засідання регулятора 7 травня.

За її словами, Нацрада фіксувала поширення цього фейку на «1+1» та NewsOne: «Ми мали хвилю обговорень щодо так званих секретних лабораторій, які нібито працюють в Україні. Запущена ця тема давно, ще коли угода з американськими дослідниками в Грузії завершувалася, Росія запускала ці фейки. Цього року в грудні добігає термін кінця угоди співпраці з дослідниками в Україні, і була запущена хвиля. На жаль, це було підхоплено кількома компаніями. І викликала величезне обурення та стилістика, в якій це відбувалося в трансляціях на «1+1», на NewsOne».

Ольга Герасим’юк сказала, що Нацрада за чинним законом не має можливості реагувати на дезінформацію: «Є потреба реагувати на цю ситуацію, а вона в старому законодавстві не передбачена». Нацрада лише звернеться з листами до мовників. А також опублікує на своєму сайті спростування фейку від громадської організації StopFake, з якою Нацрада підписала меморандум щодо протидії дезінформації.

Крім того, Нацрада звернеться до Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної інформаційної політики з проханням внести зміни до чинного законодавства та передбачити в майбутньому законі про медіа механізми реагування на поширення недостовірної інформації.

У листі до Комітету, який процитувала Ольга Герасим’юк, Нацрада пояснює, чому, на її думку, вона не може карати за поширення фейків:

«Регулятор позбавлений можливості ефективно реагувати на поширення суб’єктами інформаційної діяльності необ’єктивної інформації, що може загрожувати інформаційній безпеці. На сьогодні в законі є обов’язок для телерадіоорганізацій поширювати об’єктивну інформацію. Однак у законодавстві відсутні критерії визначення об’єктивності інформації, тому таке поняття можна розглядати крізь призму таких термінів, як достовірність, повнота інформації.

У законі є два шляхи захисту від поширення такої інформації. Перший – це шлях спростування поширення в програмі інформації чи відомостей, які не відповідають дійсності. І таким правом наділені громадянин або його офіційні представники. Ми би сподівалися, що такі звернення надійдуть. Друге – це право громадянина або юридичної особи, стосовно якої було поширено відомості, що не відповідають дійсності, скористатися правом на відповідь у програмах. Обидва способи фактично реалізуються поза межами повноважень Нацради, оскільки встановлення обставин потребують підтвердження з боку судових органів влади.

Є перелік підстав у законі, за яких працівники ТРО не несуть відповідальності. Ним користуються телекомпанії і зловживають правами, запрошуючи, наприклад, в ефіри осіб, які поширюють недостовірну інформацію».

Зазначимо, що в «Секретних матеріалах» на «1+1» фейк висловлювали не запрошені на ефір гості – це був спеціально підготовлений редакцією сюжет. Крім того, Нацрада вже має досвід покарання мовників за поширення фейків, підтверджений у суді. Йдеться про кейс телеканалу NewsOne.

21 грудня 2017 року телеканал NewsOne отримав попередження Нацради за поширення необ’єктивної інформації, а саме – фейкового повідомлення про начебто слухання комітету з фінансових питань Конгресу США щодо корупції в Національному банку України. У своєму рішенні Нацрада посилалася на висновок Незалежної медійної ради про порушення стандартів точності, достовірності та збалансованості подання інформації, відображених у статті 59 закону «Про телебачення і радіомовлення», а також у редакційному статуті телеканалу. Телеканал оскаржив санкцію Нацради в суді, але програв справу і в першій інстанції, і в апеляції. Суд погодився з Нацрадою, що канал поширив необ’єктивну інформацію.

Нагадаємо, що історію фейку про американські біолабораторії в Україні детально досліджував «Детектор медіа». 27 квітня в програмі «Секретні матеріали» його поширив канал «1+1», а перед тим протягом двох тижнів – партія «Опозиційна платформа – За життя», Віктор Медведчук і наближені до нього медійні ресурси. Цьому фейку вже більше 10 років, і його періодично реанімують російські та проросійські медіа не лише в Україні, а й у Сербії та Болгарії. Також інформацію про подібні «лабораторії» в Грузії поширювали і в грузинських медіа. Активізація проросійських фейків в українському медіапросторі може бути пов’язана з необхідністю продовження договору про ядерне роззброєння, підписаного 1993 року — його термін завершується 31 грудня 2020 року.

Високопосадовець Держдепартаменту США Джордж Кент, який відповідає за відносини з Україною, звернув увагу, що «1+1» повторив фейк Російської Федерації. Водночас на урядовому рівні це питання піднімати не будуть, тому що канал приватний.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2677
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Слава
1421 дн. тому
Просто насраді ніколи - перевіряють сатиричні шоу, які кепкують із нашого серйозного президента із відсутнім почуттям гумору. До речі, за десятиліття "творчого шляху" Кварталу теж можна було би "перевірку" влаштувати, адже тотальне висміювання та приниження всіх представників усієї української влади - це формування антидержавних настроїв та підбурювання.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду