detector.media
09.06.2020 14:11
Ткаченко відповів на звинувачення «1+1» у порушеннях стандартів під час виборчої кампанії
Ткаченко відповів на звинувачення «1+1» у порушеннях стандартів під час виборчої кампанії
Водночас він не став коментувати обставини поширення на «1+1» російського фейку про «американські біолабораторії» в Україні.

Колишній генеральний директор «1+1», нині почесний президент цього каналу та міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко вважає, що «1+1» звинувачували в порушеннях журналістських стандартів та етичних норм під час президентської кампанії 2019 року через критику тоді ще президента Петра Порошенка. Про це він сказав в ефірі токшоу «Зворотний відлік» 8 червня на каналі «UA: Перший».

«Канал "1+1" був одним з небагатьох, який дозволив собі критикувати діючого президента. Очевидно, що для аудиторії, яка голосувала за цього президента, це був жахливий вчинок, бо ми дозволили зазіхнути на святе. Та мова ненависті, яку розбурхали в суспільстві, яка нікуди не ділася після виборів, – і є наслідком цієї виборчої кампанії. Якщо й були якісь зауваження до "плюсів" того часу, вони були поодинокі. Колектив ньюзруму ТСН дотримувався журналістських стандартів», – сказав він.

Редактор фактчекінгової платформи VoxCheck Максим Скубенко зауважив, що під час президентської кампанії пана Порошенка критикували майже всі телеканали. І не критика Порошенка є причиною мови ненависті щодо «1+1». «Ця мова ненависті почалася не коли ви критикували Порошенка, а коли ви підтримували Зеленського», – сказав він.

Натомість пан Ткаченко сказав, що мав на увазі мову ненависті загалом, а не виключно щодо «1+1». Він додав, що згідно з моніторингом «Детектора медіа» «єдиний із загальнонаціональних каналів, який дозволяв собі критикувати Порошенка, – це були "плюси"». Нагадаємо, в підсумках моніторингового спецпроєкту «Детектор виборів» ішлося про те, що відсутність формату піар-дайджестів кандидатів забезпечила порівняну чистоту новин «1+1», проте «1+1» був лідером із чорного піару проти Петра Порошенка у неновинних форматах та послідовно просував «своїх» кандидатів — Володимира Зеленського, Олександра Шевченка й Віктора Бондаря. 

Максим Скубенко в студії «Зворотного відліку» прокоментував слова пана Ткаченка про «стандарти на "1+1"», навівши маніпулятивну цитату ведучої «1+1» Наталії Мосейчук: «Чи віддамо ми за те, що хоче МВФ, свою душу та своє тіло». Водночас представник VoxCheck додав, що ситуація з порушеннями журналістських стандартів на «каналах Медведчука» набагато гірша. У вдіповідь на цю ремарку Олександр Ткаченко порівняв канали Медведчука з каналами Порошенка: «Стосовно того, яким чином зараз висвітлюються події, я б не говорив тільки про канали умовного пулу Медведчука, а й про канали Порошенка також».

В Олександра Ткаченка спитали і про російський фейк про «американські біолабораторії» в Україні, який нещодавно поширив «1+1». У відповідь він прокоментував загалом тенденцію поширення фейків: «Це більш базове питання. На мій погляд, мова має йти про освіту, що ми розуміємо під фейками і як їх відрізняти. Мова йде про загальну культуру в медіа, яку я зараз бачу. На жаль, суб’єктивна точка зору чи необхідність видавати сенсацію заради рейтингів чи політичної вигоди превалюють сьогодні. Як із цим боротися? Освітою. Потрібен сильний регулятор, у тому числі Національна рада з телебачення і радіомовлення».

Нагадаємо, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не стала перевіряти й карати «1+1» за поширення цього фейку. Нацрада вважає, що не має можливості реагувати на дезінформацію. Хоча регулятор має підтверджений судовим рішенням досвід покарання за фейк – кейс каналу NewsOne.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY