Нацрада перевірить Прямий канал через слова Ганапольського «срака» і «гівно»

Нацрада перевірить Прямий канал через слова Ганапольського «срака» і «гівно»

4 Червня 2020
10471
4 Червня 2020
12:35

Нацрада перевірить Прямий канал через слова Ганапольського «срака» і «гівно»

10471
4 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку Прямого каналу.
Нацрада перевірить Прямий канал через слова Ганапольського «срака» і «гівно»
Нацрада перевірить Прямий канал через слова Ганапольського «срака» і «гівно»

Підставою стали результати моніторингу за 1, 2 і 3 травня. У ці дні на каналі транслювали в прямому ефірі та в повторі програму «Ехо України» з ведучим Матвієм Ганапольським. Відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич повідомив, що в програмі зафіксовано використання ненормативної лексики, а програма транслювалася в час, доступний для дитячої аудиторії, тобто є ознаки порушення норм закону про захист неповнолітніх від шкідливого контенту.

Член Нацради Олександр Ільяшенко зауважив, що в проекті рішення як приклади ненормативної лексики наведено лише два слова: «срака» і «гівно». «У мене є великі сумніви, що це тягне на якусь санкцію», – сказав він і запитав у юристів, чи є тут порушення з юридичної точки зору.

Представниця юридичного управління Нацради сказала, що управління підтримує цей проект, «тому що дані висловлювання можуть зашкодити неповнолітнім, і ці висловлювання були сказані саме ведучим програми, а не гостем».

У результаті семеро членів Нацради підтримали проведення перевірки Прямого каналу, утримався лише пан Ільяшенко.

Зазначимо, що слова «срака» і «гівно» є літературними словами, вони містяться в «Словарі української мови» за редакцією Бориса Грінченка (1907-1909 років).

Нагадаємо, про спіч Матвія Ганапольського йшлося в моніторингу «Детектора медіа». Матвій Ганапольський запропонував народному депутату України від «Слуги народу» Юрію Камельчуку та всім критикам Петра Порошенка «йти у сраку».

Для Прямого каналу це вже третя перевірка Нацради за півроку.

9 січня Нацрада призначила позапланову перевірку Прямого каналу за скаргою громадянки Касьяненко на ведучого Сергія Пояркова, який ображав у програмі «Поярков News» президента Володимира Зеленського.

9 квітня Нацрада призначила позапланову перевірку Прямого каналу через трансляцію програми «Вата-шоу», у якій звучали висловлювання, що мають ознаки порушення норм законів «Про телебачення і радіомовлення», «Про інформацію» і «Про захист суспільної моралі».

Результатів цих перевірок Нацрада поки не розглядала.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10471
Читайте також
26.06.2020 17:08
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
2 131
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Леонид
1420 дн. тому
А Як вам висловлювання гаранта ідіть у сраку? Це не підпадає під перевірку?))))))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду