Нацрада перевірить Прямий канал через образи Зеленського Поярковим

Нацрада перевірить Прямий канал через образи Зеленського Поярковим

9 Січня 2020
8811

Нацрада перевірить Прямий канал через образи Зеленського Поярковим

8811
9 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку Прямого каналу за скаргою громадянки Касьяненко на ведучого Сергія Пояркова, який ображав в ефірі президента Володимира Зеленського.
Нацрада перевірить Прямий канал через образи Зеленського Поярковим
Нацрада перевірить Прямий канал через образи Зеленського Поярковим

Питання з голосу виніс на розгляд колег член Нацради Юрій Зіневич, а доповідала його перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк.

За її словами, Нацрада отримала звернення громадянки Касьяненко зі скаргами на ведучого Прямого каналу Сергія Пояркова, який ображає честь і гідність президента України Володимира Зеленського, членів його родини, громадян України, окремих етносів, вживає нецензурну лайку. Моніторинг Нацради зафіксував ці сюжети. Перевірка має встановити, чи було порушення законодавства.

Про який саме випуск програми Сергія Пояркова йдеться, члени Нацради не уточнили. Ймовірно, йдеться про випуск програми «Поярков News» за 27 грудня 2019 року, у якому ведучий назвав Володимира Зеленського «маленьким чмом», «криворізьким сцикунчиком», а його батька назвав тупим.

Член Нацради Сергій Костинський сказав, що утримається від голосування за перевірку, оскільки питання є політичним. Він назвав програму негідною, яку неправильно випускати в ефір. Але нагадав про практику Нацради протягом останніх п’яти років – не адвокатувати публічних осіб (тим паче про президента України), якщо йдеться про сюжети, що посягають на їхню честь і гідність. Адже самі особи мають можливість захистити себе в суді, а Нацрада цьому сприяє, зберігає відеозаписи, що використовуються як докази в суді.

Сергій Костинський нагадав про один подібний випадок з образою честі та гідності президента Петра Порошенка: «У червні 2017 року було активне політичне протистояння, масові заходи в урядовому кварталі. І в цей час в ефірі телеканалу ZIK вийшла передача за участі снайперки Ольги Терещенко, яка в ефірі токшоу виконала пісню «Шоколадна дупа». На той момент у нас була дискусія, чи потрібно призначати перевірку з цього приводу. Ми вирішили, що ні, бо не наше завдання розглядати політичні питання, і ми обмежилися приписом. Я буду послуговуватися нашою практикою, що ми нікого не адвокатуємо, не захищаємо».

Ольга Герасим’юк відповіла, що «нашому ринку час подати сигнал про неприпустимість багатьох речей». Вона вбачає в питанні не лише політичні мотиви, а порушення всіх етичних стандартів професії: «Йдеться не лише про президента України. Є ознаки образи, яка наноситься цілій країні, негативно впливає на створення її іміджу в міжнародних спільнотах, також образливо звучить подібна лексика на ТБ для громадян країни. Йдеться не про окремий сюжет, а про цілу передачу, у якій брали участь інші гості і підтримували таку риторику. Ведучий точно не має права подавати такий приклад в інформаційному просторі. Я вважаю, що треба провести перевірку і подумати, що робити з іншими каналами, які нехтують стандартами професії».

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук підтримала пана Костинського: «Я буду підтримувати практику останніх п’яти років, що захист честі й гідності – це особиста справа ображених».

Член Нацради Олег Черниш їй відповів: «Наша практика показує, що є неефективною».

У результаті із семи присутніх членів Нацради п’ятеро підтримали призначення Прямому каналу перевірки: Ольга Герасим’юк, Юрій Зіневич, Олег Черниш, Олександр Ільяшенко і Максим Онопрієнко. Утрималися Сергій Костинський та Уляна Фещук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8811
Читайте також
09.04.2020 15:01
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 782
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду