detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
04.06.2020 12:35
Нацрада перевірить Прямий канал через слова Ганапольського «срака» і «гівно»
Нацрада перевірить Прямий канал через слова Ганапольського «срака» і «гівно»
4 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку Прямого каналу.

Підставою стали результати моніторингу за 1, 2 і 3 травня. У ці дні на каналі транслювали в прямому ефірі та в повторі програму «Ехо України» з ведучим Матвієм Ганапольським. Відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич повідомив, що в програмі зафіксовано використання ненормативної лексики, а програма транслювалася в час, доступний для дитячої аудиторії, тобто є ознаки порушення норм закону про захист неповнолітніх від шкідливого контенту.

Член Нацради Олександр Ільяшенко зауважив, що в проекті рішення як приклади ненормативної лексики наведено лише два слова: «срака» і «гівно». «У мене є великі сумніви, що це тягне на якусь санкцію», – сказав він і запитав у юристів, чи є тут порушення з юридичної точки зору.

Представниця юридичного управління Нацради сказала, що управління підтримує цей проект, «тому що дані висловлювання можуть зашкодити неповнолітнім, і ці висловлювання були сказані саме ведучим програми, а не гостем».

У результаті семеро членів Нацради підтримали проведення перевірки Прямого каналу, утримався лише пан Ільяшенко.

Зазначимо, що слова «срака» і «гівно» є літературними словами, вони містяться в «Словарі української мови» за редакцією Бориса Грінченка (1907-1909 років).

Нагадаємо, про спіч Матвія Ганапольського йшлося в моніторингу «Детектора медіа». Матвій Ганапольський запропонував народному депутату України від «Слуги народу» Юрію Камельчуку та всім критикам Петра Порошенка «йти у сраку».

Для Прямого каналу це вже третя перевірка Нацради за півроку.

9 січня Нацрада призначила позапланову перевірку Прямого каналу за скаргою громадянки Касьяненко на ведучого Сергія Пояркова, який ображав у програмі «Поярков News» президента Володимира Зеленського.

9 квітня Нацрада призначила позапланову перевірку Прямого каналу через трансляцію програми «Вата-шоу», у якій звучали висловлювання, що мають ознаки порушення норм законів «Про телебачення і радіомовлення», «Про інформацію» і «Про захист суспільної моралі».

Результатів цих перевірок Нацрада поки не розглядала.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY