Хржановський відмовився коментувати російським каналам створення Меморіалу «Бабин Яр»

Хржановський відмовився коментувати російським каналам створення Меморіалу «Бабин Яр»

19 Травня 2020
1862
19 Травня 2020
18:36

Хржановський відмовився коментувати російським каналам створення Меморіалу «Бабин Яр»

1862
Режисер має російське громадянство, проте брати участь у програмах на росТБ вважає недоречним через «поточну політичну обстановку».
Хржановський відмовився коментувати російським каналам створення Меморіалу «Бабин Яр»
Хржановський відмовився коментувати російським каналам створення Меморіалу «Бабин Яр»

Режисер та художній керівник Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» Ілля Хржановський повідомив, що до нього звертались по коментар федеральні ЗМІ. Вони просили прокоментувати створення меморіалу в Києві. Про це режисер написав на своїй сторінці у Facebook.

«Для мене величезна честь займатися таким масштабним проектом, значущим, я переконаний, для всього світу. Безумовно, дискусія на цю тему становить суспільний інтерес, але, на жаль, у зв'язку з поточною політичною обстановкою у взаєминах Росії і України, я вважаю, що моя участь у подібних дискусіях може бути використана в політичних цілях, чого б мені категорично не хотілося. Тим більше на телеканалах, що славляться своєю відвертою пропагандистською і часто вкрай маніпулятивною позицією. Тому дякую всім за запрошення, але змушений їх відхилити», - зазначив Ілля Хржановський.

Нагадаємо, що режисер є художнім керівником Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» з осені 2019 року. А в квітні 2020-го він опинився в центрі скандалу через свій фільм «ДАУ. Дегенерація». Дитячий омбудсмен Микола Кулеба звернувся до поліції, тому що у фільмі за участі немовлят імітували досліди, які вчені Радянського Союзу проводили над дітьми. 

Прокуратура Харківської області відкрила кримінальне провадження за фактом можливого катування дітей під час зйомок фільму «ДАУ. Дегенерація» у Харкові. Провадження зареєстрували за фактами катування, а також виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства (ч. 2 ст. 127, ч. 3 ст. 300 КК України).

Медійники, діячі культури й науки України закликали Наглядову раду Меморіального центру Голокосту звільнити Іллю Хржановського з посади художнього керівника центру. Наглядова рада відповіла, що роботу худкерівника центру «Бабин Яр» оцінять наприкінці 2020 року.

Комітет інформполітики заявив, що режисер «ДАУ. Дегенерація» не може бути дотичним до Меморіального центру Голокосту.

Натомість сам Хржановський вважає, що діти на знімальному майданчику не отримали жодних негативних вражень, а реакція на цю сцену в Україні просто «божевільна».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1862
Читайте також
05.05.2020 10:30
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 733
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду