Режисер «ДАУ»: «Реакція в Україні на сцену із немовлятами божевільна»

Режисер «ДАУ»: «Реакція в Україні на сцену із немовлятами божевільна»

26 Квітня 2020
3085
26 Квітня 2020
10:02

Режисер «ДАУ»: «Реакція в Україні на сцену із немовлятами божевільна»

3085
Режисер Ілля Хржановський вважає, що діти на знімальному майданчику не отримали жодних негативних вражень, але змогли передати глядачу певну енергію.
Режисер «ДАУ»: «Реакція в Україні на сцену із немовлятами божевільна»
Режисер «ДАУ»: «Реакція в Україні на сцену із немовлятами божевільна»

Про це він розповів в інтерв'ю «Українській правді». Зокрема, відпові, чому використав для фільму саме дітей з дитячого будинку.

«Я абсолютно усвідомлено брав дітей з дитячого будинку, тому що вже на старті свого життя вони знаходяться в драматичній ситуації. Це діти, яких залишили. Це люди, у яких - навіть у немовлят - певна енергія. Кіно - це все-таки про енергію в тому числі. Кіно - це про відчуття, про образ, розумієте? Насправді реакція, яка виникла в Україні, божевільна, так я це бачу. Ви берете ігровий фільм та реагуєте на епізод в ігровому фільмі. І все виглядає так переконливо, що ти думаєш, що воно насправді все так і є. Ти відчуваєш відчуття жаху і кошмару. Мені було важливо, щоб глядач їх в цій сцені переживав», - сказав Ілля Хржановський.

За його словами, в процесі створення фільму звуки були посилені для створення певного ефекту.

«Для чого потрібна була взагалі ця сцена, я теж можу відповісти. Вся система радянська полягає в тому, що людина є для неї просто витратним матеріалом. Над людьми ставили експерименти. Для мене було завданням показати цей нещадний механізм: якісь інтелектуали про щось міркують, а діти просто є нічим», - додав режисер.

Він зазначив, що діти брали участь у фільмі близько двох годин - від прибуття на знімальний майданчик і до того, як залишали його. До кожної дитини був прикріплений співробітник дитячого будинку. Сцени знімали без дублів.

«Спочатку приїжджає голова дитячого будинку, розглядає місце зйомки. Визначає температурний режим, оглядає речі, в які вони повинні переодягтися. Вирішується, що буде з дітьми відбуватися під час на майданчику. Хто з ними взаємодіє з так званих персонажів, які грають роль експериментаторів», - розповів Хржановський.

За словами режисера, неправильно було б вважати, що на Заході йому б не дозволили зняти таку сцену.

«Треба розуміти ще, що цей фільм вісім років після зйомок в Харкові доробляли в Великобританії, Франції і Німеччини. Та серія, в якій є немовлята, має прокатний сертифікат, причому навіть не 18+, а 15+ в Великобританії, наприклад. Як отримують сертифікати? Спеціальні комісії з юристів, представників певних організацій дивляться весь матеріал. І цей фільм питань не викликав. Покази йшли десятки разів у Франції, в офіційній конкурсній програмі Берлінського фестивалю», - додав він.

Нагадаємо, дитячий омбудсмен Микола Кулеба звернувся до поліції через фільм «Дау. Дегенерація». У фільмі за участі немовлят імітували досліди, які вчені Радянського Союзу проводили над дітьми.

Прокуратура Харківської області відкрила кримінальне провадження за фактом можливого катування дітей під час зйомок фільму «ДАУ. Дегенерація» у Харкові. Провадження зареєстрували за фактами катування, а також виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства (ч. 2 ст. 127, ч. 3 ст. 300 КК України).

Омбудсман Людмила Денисова відреагувала на скандал, запропонувавши переглянути національне законодавство на предмет встановлення заборон щодо участі дітей в кіно- та телепрограмах, що містять сцени насильства над дітьми.

«Дау.Дегенерація» – один із серії фільмів про радянського фізика, нобелівського лауреата Льва Ландау. Його зняв російський режисер, керівник меморіального центру Бабин Яр Ілля Хржановський.

Фільм почали знімати приблизно 10 років тому, але вперше на екрани він потрапив у 2019-му. Частина зйомок відбувалася в Україні, зокрема в Харкові.

Комітет інформполітики заявив, що режисер «ДАУ. Дегенерація» не може бути дотичним до Меморіального центру Голокосту.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3085
Читайте також
05.05.2020 10:30
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 770
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анонім
1452 дн. тому
А якої воно чекало реакції на знущання над дітьми і згвалтування жінки пляшкою? Цензурних слів про цього "митця" і його "фільм" у мене немає.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду